Με υπότιτλο την εξαιρετική φράση «Λέμε ιστορίες στα παιδιά για να κοιμηθούν και στους ενήλικες για να ξυπνήσουν» ξεκινά φέτος για πρώτη φορά το 1ο Cinematherapy Festival, ένα φεστιβάλ κινηματογραφοθεραπείας με προβολές, εργαστήρια, βιωματικές δράσεις, ομιλίες. Τι είναι όμως αυτό που ονομάζουμε «κινηματογραφοθεραπεία» και γιατί θεωρείται κάτι το πρωτοποριακό;
Καταρχάς, το Cinematherapy Festival είναι το πρώτο Φεστιβάλ Kινηματογραφοθεραπείας παγκοσμίως! Το ότι ξεκινά σε μία πόλη στις παρυφές της χώρας έχει και αυτό τη σημασία του (κοινωνική και πολιτική!). Καταρχάς αποδεικνύει ότι πρωτοποριακές δράσεις, παγκοσμίως μάλιστα, μπορούν και να μην έχουν ως βάση τους την πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη όπου γίνονται εδώ και χρόνια κινηματογραφικά (θεωρητικά μαθήματα και προβολές) δρώμενα, αλλά έχει και δυνατό πανεπιστήμιο (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Δεν είναι τυχαίο πως ανάμεσα στους διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι άνθρωποι που κάνουν το διδακτορικό τους πάνω στην κινηματογραφοθεραπεία... Επιπλέον, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό που λέει το όνομά του: στην θεραπευτική διάσταση των ταινιών. Στόχο έχει την επικοινωνία της αλληλεπίδρασης του Κινηματογράφου με την Ψυχοθεραπεία. Μέσω της βιωματικής εφαρμογής προωθείται η μεταμορφωτική επίδραση του κινηματογράφου ως όχημα ενδοσκόπησης και ψυχικής ανάτασης των θεατών, σε επίπεδο αυτογνωσίας περισσότερο και όχι ψυχοθεραπείας!
«Το φως της κινηματογραφικής μηχανής προβολής ξεκινά και ρίχνει μία νέα λάμψη επίγνωσης στα σκοτεινά και δυσπρόσιτα μέρη του μυαλού, της ψυχής και του πνεύματος» λένε οι διοργανωτές και μόνο άδικο δεν έχουν. Το μόνο σίγουρο, εξάλλου, είναι πως μετά την όποια (μικρή ή μεγαλύτερη) επαφή έχουμε με την κινηματογραφοθεραπεία, καμία θέαση ταινίας δεν θα είναι πια η ίδια.
Πρόγραμμα – Δράσεις
Τις δύο πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ, Πέμπτη 1η και Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στις 21.00, θα γίνουν προβολές ταινιών μικρού μήκους καθώς και ομιλίες από ψυχολόγους και επιστηημονικούς ερευνητές πάνω στην κινηματογραφοθεραπεία, ανοιχτά και δωρεάν προς όλους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν workshop κινηματογραφοθεραπείας, όπου το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει βιωματικά (Παρασκευή 2/1, στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, μετά τις προβολές επτά προσεκτικά επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους). Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στις 20:00 όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Φάουστ κι εγώ - Μοντέλα Cinematherapy και Cinema Coaching» της Λίλιαν Τσιαβού.
Την ίδια μέρα, μετά την παρουσίαση του βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των προσκεκλημένων του φεστιβάλ για την συμβολή της τέχνης και συγκεκριμένα του κινηματογράφου στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό. Θα μιλήσουν οι: Νικόλαος Τσέργας (επίκουρος καθηγητής, τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Δ.Π.Θ), Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (Ψυχίατρος παιδιών, εφήβων/Ψυχοθεραπευτής), Αδάμ Αδαμόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ), Σταύρος Φράγκος (κοινωνικός λειτουργός), Λίλιαν Τσιαβού (ακαδημαϊκός, συγγραφέας). ]
Όλοι οι θεατές του φεστιβάλ μπορούν να μπουν στην κλήρωση για μία υποτροφία δωρεάν παρακολούθησης του τετραμήνου προγράμματος Κινηματογραφοθεραπείας που προσφέρεται από το e-learning του ΕΚΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής θα ανακοινωθούν κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ. Θα γίνει επίσης κλήρωση για την απόκτηση αντιτύπων του βιβλίου «Ο Φάουστ κι εγώ - Μοντέλα Cinematherapy και Cinema Coaching» της Λίλιαν Τσιαβού από τις εκδόσεις iWrite.
Info: Από 1 εως 3/12, στην Αλεξανδρούπολη. Οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο, στις 21.00 τις δύο πρώτες ημέρες. Το πλήρες πρόγραμμα εδώ: www.cinematherapyfestival.com. Είσοδος ελεύθερη. Το 1ο Cinematherapy Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την ΑΜΚΕ Μέθεξις και την Coach Your Vision.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας