Ταινίες ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημοσιογράφοι, διευθυντές αντίστοιχων διοργανώσεων και ένα πολυπρόσωπο ζωηρό κοινό παιδιών και ενηλίκων, ντόπιων και επισκεπτών του πιο απομακρυσμένου νησιού μας, συμμετέχουν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου 2022 «Πέρα από τα Σύνορα» ή «Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του, το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) που το θεσμοθέτησε το 2016.
Στο Φεστιβάλ, που έχει εδραιωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας (φέτος κατατέθηκαν 790 υποψηφιότητες από 100 χώρες), διαγωνίζονται 30 ντοκιμαντέρ από 25 χώρες και εκτός διαγωνισμού προβάλλονται 38 ντοκιμαντέρ από 9 χώρες.
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που έχουν διαγράψει καταξιωμένη πορεία και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης ή καινούργιες παραγωγές που κάνουν παγκόσμια και πανελλαδική πρεμιέρα. Το λεγόμενο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ δεν αφορά μόνο την ελληνική και διεθνή Ιστορία, αλλά και τις επιδράσεις γεγονότων, ανιχνεύει τις παραδόσεις, εστιάζει στον μόχθο των κοινοτήτων, συνθέτει πορτρέτα προσωπικοτήτων και απλών ανθρώπων, αποσκοπεί στην κατανόηση του παρελθόντος, καταγράφει περιστατικά ορόσημα αλλά και καθημερινές ιστορίες με στόχο να γνωστοποιήσει, να αφυπνίσει, να προβληματίσει, να ταξιδέψει το κοινό στην παγκόσμια κοινότητα συμβάλλοντας και συνεισφέροντας στη γνώση και την επίγνωση.
Το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια Ειρήνη Σαρίογλου περιλαμβάνει αφιερώματα στον αείμνηστο Ροβήρο Μανθούλη, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τρεις ταινίες των Θανάση Νέτα, Λάκη Παπαστάθη και της Εύας Στεφανή από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω». Για πρώτη φορά υπάρχει και δεύτερη διαγωνιστική σκηνή προβολών με την κατηγορία «μιCRO», στην οποία συμμετέχουν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που φυσικά (τρία από αυτά) θα αποσπάσουν τα δικά τους βραβεία. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (21-28 Αυγούστου) διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια, κινηματογραφικά εργαστήρια με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, ενώ ειδικά προγράμματα απευθύνονται στα παιδιά.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργανώνεται εργαστήριο χειροτεχνίας αλλά και «Παραμυθένια Μουσικά Ταξίδια» με τη Λιλή Τέγου και τη Νίκη Γκουντούμη. Οι έφηβοι αποκτούν την εμπειρία πώς κινηματογραφείται μια ταινία μικρού μήκους μέσω του σεμιναρίου «Το Καστελόριζο και τα όνειρά μας», με την καθοδήγηση του Ανδρέα Κατσικούδη.
Στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης φιλοξενείται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», με φωτογραφικά τεκμήρια από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ξεκίνησε την Κυριακή 21 Αυγούστου με μια ξεχωριστή βραδιά, με επίκεντρο το ντοκιμαντέρ, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Τη ροή και τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου και σε πανελλαδική πρεμιέρα προβλήθηκε η ιρανική ταινία «Radiographof A Family» (βραβεία IDFA 2020), της σκηνοθέτριάς Firouzeh Khosrovani. «Μια ταινία πειραματικής κινηματογραφικής φόρμας και ρευστών οπτικοακουστικών αναπαραστάσεων, η οποία πραγματεύεται τον καθολικό πυρήνα των ανθρώπινων ζωών: ιστορίες αγάπης διαμελίζονται όταν οι προσωπικοί δρόμοι και τα ατομικά θέλω παύουν να συγκλίνουν και όλα αυτά με φόντο την Ιρανική Επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1970». Η βραδιά έκλεισε με την Ηρώ Σαΐα και το σύνολο των μουσικών σολίστ, στη μουσική παράσταση «Αρυθμώ και Τραγουδώ», η οποία είχε κεντρικό θεματικό άξονα τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας