• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.5°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.9°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.7°C / 35.0°C
  0 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.0°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.4°C
  3 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  4 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 31.5°C
  4 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  23%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  17%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.8°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 33.0°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  4 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 33.9°C
  3 BF
  28%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκτά συμπαγή ταυτότητα και διευρύνεται

 • A-
 • A+
45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (5-11/9/2022) ⫸ Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Σακαρίδης και ο πρόεδρος του φεστιβάλ Γ. Δεμερτζής παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν τον αγαπημένο και με κύρος θεσμό των μικρομηκάδων: νέες εγκαταστάσεις στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη, Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών, εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου «Ολύμπια», αλλά και πιο συγκεκριμένος διαγωνιστικός προγραμματισμός

Μπορεί να ξεκίνησε κάνοντας μικρά βήματα, αλλά είχε μεγάλες προσδοκίες: όταν, αμέσως μετά την πτώση της χούντας, ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας τότε (1978) το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, δεν ξέρουμε αν κάποιος από τους πρωτεργάτες φανταζόταν ότι φέτος θα μιλάμε για τα 45 χρόνια του φεστιβάλ (DISFF). Θεσμός έγινε το 1989 ως Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας και φυσικά εδώ και χρόνια είναι πλέον Διεθνές, με ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τέτοιο ήταν το κύρος που κέρδισε (λόγω υψηλών επιλογών και οργάνωσης) που το European Film Academy (EFA) το αναγνώρισε ως ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Φέτος, το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (5-11/9) αποκτά πιο συγκεκριμένη ταυτότητα και αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες. Χθες δόθηκε μάλιστα η πρώτη ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην ιστορία του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Σακαρίδης, μας μίλησε για το πρόγραμμα, τα διαγωνιστικά μέρη και τις δράσεις του DISFF, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Γιώργος Δεμερτζής, έκανε λόγο για το πολύ σημαντικό έργο της δημιουργίας Προπτυχιακού Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με έδρα τη Δράμα, ο δημιουργός Δημήτρης Παπάζογλου παρουσίασε την «ψηφιακή ταυτότητα» του φεστιβάλ (ο ίδιος βραβεύτηκε για τη φετινή οπτική, «short language» ταυτότητα του φεστιβάλ). Παρόντες ήταν και οι δύο βουλευτές Δράμας, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης.

Ο τελευταίος πήρε πρώτος τον λόγο, λέγοντας πως πριν από λίγες ημέρες υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), με στόχο «την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου». Το κτίριο της Καπναποθήκης (ένα από τα σημαντικά κτίρια της σύγχρονης ιστορίας της πόλης), που είχε αγοραστεί από το Δημόσιο ακριβώς για να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, προφανώς δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος («δεν βρήκαμε το σχετικό κονδύλι που μας είπαν ότι είχε προκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο υφυπουργός, «έχει χαμηλά ταβάνια και δεν φέρει τις κατάλληλες προδιαγραφές» είπε ο πρόεδρος του φεστιβάλ), οπότε είναι το Στρατόπεδο Ανδρικάκη που θα γίνει το κέντρο του DISFF. Παράλληλα, ο υφυπουργός δήλωσε πως πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευτούν στον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου «Ολύμπια» και πως φέτος θα προβληθούν («θα προβάλουμε» είπε συγκεκριμένα, λες και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ) και ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Covid από το ΥΠΠΟΑ.

Η νέα Σχολή Κινηματογράφου

Για το όνειρο του επί 30 χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλου, έκανε λόγο ο σημερινός πρόεδρος του φεστιβάλ, κ. Δεμερτζής, και αυτό δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μια πανεπιστημιακής Σχολής Κινηματογράφου στην πόλη. Η σχολή αυτή θα γίνει μέσω του ΕΑΠ, τα εργαστήρια θα είναι υποχρεωτικά και θα γίνονται στη Δράμα και το πτυχίο θα είναι ισάξιο με όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα πολύ σημαντικό (σε σχέση με αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές που μπορεί να επιλέξει ένας φοιτητής και μάλιστα φτηνότερες και με ισάξιο, λόγω νομοσχεδίου Κεραμέως, πτυχίο): δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο πτυχίο ως αναγνωρισμένο σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. «Ακόμα είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας γύρω από το θέμα» απάντησε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δεμερτζής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι άνθρωποι του φεστιβάλ προσπαθούν πολύ να μην ισχύσει κάτι τέτοιο, καθώς τότε η συγκεκριμένη σχολή μπορεί μεν να λειτουργήσει, αλλά δεν θα είναι διόλου ανταγωνιστική.

➤ Το πρόγραμμα

Φέτος, το φεστιβάλ διεύρυνε τα διαγωνιστικά του μέρη, δημιουργώντας έτσι μία πιο συμπαγή ταυτότητα και έναν πιο συγκεκριμένο διαγωνιστικό προγραμματισμό, με έμφαση στην ίδια την κοινότητα των κινηματογραφιστών μικρού μήκους: υπάρχει το Εθνικό Διαγωνιστικό (από τις 285 ταινίες έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν οι 30, «μια γενναία συλλογή από σαγηνευτικά, μοναδικά έργα, που προκαλούν σκέψη και εκ των οποίων οι μισές περίπου είναι από γυναίκες σκηνοθέτες» όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ), το Εθνικό Σπουδαστικό («υπήρχε μέσα στο Εθνικό και ήταν άδικο, καθώς δεν μπορούν να συναγωνίζονται ταινίες φοιτητών, οι περισσότερες με μηδενική χρηματοδότηση, με άλλες ταινίες, οπότε τα διαχωρίσαμε» μας είπε ο κ. Σακαρίδης.

Συμμετέχουν 20 ταινίες, επιλογές του Παναγιώτη Ιωσηφέλη), το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green (με 12 ταινίες από 10 χώρες και όλα τα κινηματογραφικά είδη, που καταπιάνονται με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφική ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον) και το πρόγραμμα Animation (ήδη το πρόγραμμα αυτό συνέβαλε ώστε να αρχίσουν να γίνονται ορατοί οι Ελληνες δημιουργοί animation σε μια ευρύτερη κλίμακα - αρκεί να θυμηθούμε την πολυβραβευμένη ταινία «Από το μπαλκόνι» των Αρη Καπλανίδη και Ηλία Ρουμελιώτη). Ειδικός προσκεκλημμένος του DISFF θα είναι ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, του οποίου θα προβληθούν και τέσσερα ντοκιμαντέρ.

Στις φετινές κριτικές επιτροπές συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Γιάννης Οικονομίδης, Θέμις Μπαζάκα, Λένα Διβάνη, Αρης Δημοκίδης και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Επίσης, εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν:

Σε πανελλήνια πρεμιέρα (μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο) η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737»: Μια αεροσυνοδός (Λένα Παπαληγούρα) της πτήσης ενός Boeing-737 Αθήνα-Καβάλα βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Η τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τίτλο «Shooting»: To γύρισμα ενός διαφημιστικού πηγαίνει κατά διαόλου... Μπορεί ο θάνατος ενός ανθρώπου να σώσει την παρτίδα;

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα συνεχίσει τη δράση του το πρόγραμμα Cinematherapy (που ξεκίνησε πέρυσι στη Δράμα και ταξίδεψε σε αρκετά σχολεία τον περασμένο χειμώνα). Υπεύθυνη είναι η ψυχοθεραπεύτρια και κινηματοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάου, η οποία παρουσίασε το όραμά της (μιλώντας περισσότερη ώρα και από τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή).

Σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια φέτος, ο Πάβελ Παβλικόφσκι θα μιλήσει για την ψυχολογική πλευρά των ταινιών του, ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί μια «απόπειρα ανάλυσης της τηλεοπτικής σειράς-φαινόμενο «Αγριες μέλισσες» («νιώθω κι εγώ μια άγρια μέλισσα» είπε η κ. Νικολάου) και θα προβληθεί και η ταινία «Η εχθρόπιτα» (2019) του Ντέρεκ Μάνσον, με τη συμμετοχή μικρών θεατών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΙΝΕΜΑ
«Για ακριβώς τις ίδιες πράξεις, οι γυναίκες πληρώνουν άλλο τίμημα απ’ ό,τι οι άνδρες»
Συναντήσαμε από κοντά τον Γάλλο σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας «Το μυστικό της Μαντλίν Κόλινς» και μας περιέγραψε τι τον καθορίζει στη δουλειά του και τι τον διαχωρίζει από τον Μακρόν.
«Για ακριβώς τις ίδιες πράξεις, οι γυναίκες πληρώνουν άλλο τίμημα απ’ ό,τι οι άνδρες»
ΣΙΝΕΜΑ
«Το ένστικτο είναι το όριο του πολιτισμού: όταν το ξεπερνάς, μπαίνεις στην αγριότητα»
Η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, είναι ένα έργο με άνδρες πρωταγωνιστές, που εξελίσσεται στην επαρχία και καταπιάνεται με την ωμή ενσάρκωση της επιθυμίας για επιβίωση και για επικράτηση.
«Το ένστικτο είναι το όριο του πολιτισμού: όταν το ξεπερνάς, μπαίνεις στην αγριότητα»
ΣΙΝΕΜΑ
«Αφήστε το πράσινο να υπάρξει για να υπάρξουμε κι εμείς»
Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ βρέθηκε στην Εύβοια για την προβολή της ταινίας του «Ο Δασοποιός» και μίλησε για την κατάσταση στο νησί και τον τρόπο που μπορεί να αποκατασταθεί η καταστροφή.
«Αφήστε το πράσινο να υπάρξει για να υπάρξουμε κι εμείς»
ΣΙΝΕΜΑ
Μια κιβωτός «μαγικών εικόνων»
Η ιστορία του Μουσείου, ξεκινάει το 1990 όταν στο ισόγειο του Μεγάρου Δεληγιώργη (όπου στεγαζόταν τότε η Ταινιοθήκη), αναπτύχθηκε συλλογή εκθεμάτων –γραφικών και μηχανικών- που συνέβαλαν στη γέννηση της...
Μια κιβωτός «μαγικών εικόνων»
ΣΙΝΕΜΑ
Φέρνει το Χόλιγουντ στην Αθήνα!
Με την ταινία «Η χαμένη κόρη» ξεκινάει τις φετινές του προβολές το 12ο Athens Open Air Film Festival που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι σε ιδιαίτερους χώρους της πόλης.
Φέρνει το Χόλιγουντ στην Αθήνα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας