Πρόκειται για την τελευταία (προσώρας) μεγάλου μήκους ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη: το «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» (2001) θα προβληθεί σήμερα το απόγευμα στην Ταινιοθήκη, μα όχι έτσι απλά. Μετά την προβολή, η σκηνοθέτρια μαζί με τη συν-σεναριογράφο της ταινίας Ρέα Βαλντέν θα συνομιλήσουν με δύο μέλη του Ερευνητικού Προγράμματος «Αντιγόνες: Σώματα της αντίστασης στον σύγχρονο κόσμο» [ANTISOMATA], τις Αθηνά Αθανασίου (κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Παν/μιο) και Αλκηστη Ευθυμίου (υποψήφια διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), σχετικά με την ποιητική του βλέμματος, την αναπαράσταση, τη θνητότητα και τις αντιστάσεις της Αντιγόνης.
«Η ταινία αφορά τη συνείδηση της θνητότητας μέσα από την πολλαπλότητα (των θεωρήσεων) της πραγματικότητας και μέσα από το πρίσμα μιας συντετριμμένης μνήμης. Οι συμβατικοί κανόνες της θέασης, στη σχέση τους με τον πατριαρχικό νόμο της αναπαράστασης, γίνονται πεδίο μάχης και αναστοχασμού. Η Αντιγόνη γίνεται το πολλαπλό είδωλο αυτής της ανατρεπτικής ποιητικής», μας λέει η κ. Αθανασίου.
«Στο συγκεκριμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα, οι πολλαπλές κριτικές πραγματεύσεις της Αντιγόνης αξιοποιούνται προκειμένου να διερευνηθεί φιλοσοφικά, ανθρωπολογικά και αισθητικά η σχέση ανάμεσα στην ενσώματη αντίσταση, την ετεροδοξία, και τις σύγχρονες συνθήκες δημοκρατικής πολιτικής και αμφισβήτησής της. Η Αντιγόνη δεν εκλαμβάνεται ως πρότυπη μορφή της κλασικής δυτικής νεωτερικότητας, αλλά ως επιτελεστική δυνατότητα να τεθεί το ερώτημα της αντίστασης, αναφορικά με τις σύγχρονες διεθνικές συνθήκες βίας, βιοπολιτικής και εκτοπισμού. Το Ερευνητικό Πρόγραμμα αποτιμά τι επιμένει και τι απομένει από την κληρονομιά της Αντιγόνης στην παρούσα ιστορική στιγμή, στρέφοντας την προσοχή σε “άλλες Αντιγόνες”, δηλαδή σε εναλλακτικές, μεταποικιακές, μετακινούμενες και μετασχηματιστικές εκδοχές της σε διαφορετικές δια-τοπικότητες».
Η σκηνοθέτρια, πρωτοπόρος του (πραγματικού) avant-garde κινηματογράφου στην Ελλάδα, έχει πει για την ταινία της πως φέρει τρεις θεματικές: την πολλαπλότητα της πραγματικότητας, τη συνείδηση της θνητότητας καθώς και έναν διάλογο με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το τι έχει κάνει αυτός ο πολιτισμός σε σχέση με τις «Αντιγόνες» ανά τον κόσμο είναι μια μεγάλη και σημαντική συζήτηση, και τώρα είναι η ώρα της ν’ ανοίξει ευρύτερα, περισσότερο ίσως από ποτέ.
📌 ΙNFΟ: Σήμερα, 4-7 μ.μ. στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Είσοδος ελεύθερη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας