Ήταν όνειρο του επί 30 χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλου, και επιτέλους έγινε πράξη! Δυστυχώς ο Α. Παπαδόπουλος δεν ζει πια για να το χαρεί, αλλά ο ίδιος έθεσε τα θεμέλια (μαζί με τον τότε πρόεδρο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Βασίλη Καρδάση και την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και αυτό μόνο λίγο δεν είναι! Κάτι η αλλαγή κυβέρνησης (και του προέδρου του ΕΑΠ), κάτι η γραφειοκρατία, εν τέλει τώρα ήρθε η στιγμή για να γίνει η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα από το ΕΑΠ. Και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευτυχείς γι’ αυτό.
Και είμαστε για πολλούς λόγους: καταρχάς μιλάμε για ένα κανονικό πανεπιστημιακό τετραετές πρόγραμμα σπουδών με πτυχίο ισάξιο των συμβατικών πανεπιστημίων όπου όσοι το ολοκληρώνουν θα μπορούν να εργαστούν σε οποιονδήποτε δημιουργικό τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών επιλέξουν (ως σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, ηχολήπτες, κριτικοί κινηματογράφου, μοντέρ), αλλά (ίσως το σημαντικότερο) θα μπορούν να ακολουθήσουν και ακαδημαϊκή καριέρα επάνω στο αντικείμενο. Το πρόγραμμα λέγεται «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» και θα λειτουργήσει στη Δράμα από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Η σχολή είναι εξ αποστάσεως (όπως όλο το ΕΑΠ) ωστόσο τα εργαστήρια θα γίνονται διά ζώσης. Επίσης, θα είναι διπλής κατεύθυνσης: θεωρητικής και πρακτικής. Για την πραγματοποίησή του, πέραν του υπουργείου Παιδείας, η περισσότερη (και ήταν πάρα πολλή!) δουλειά έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Γιάννη Σακαρίδη, τον δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ Δράμας Γιώργο Δεμερτζή και με την αρωγή των Κωνσταντίνου Μπλούχου, βουλευτής Δράμας, και Οδυσσέα Ζώρα, προέδρου ΕΑΠ.
Όσο ευχάριστη είναι η είδηση ίδρυσης μια τέτοιας σχολής, τόσο δυσάρεστο είναι το γεγονός πως (πάντα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) το πτυχίο δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι πτυχιούχοι για το ΑΣΕΠ. Ερωτάται λοιπόν η κ. Κεραμέως: Είναι αλήθεια αυτό; Αν ναι, γιατί να αποφασίσει κάποιος να τελειώσει αυτή τη σχολή (που φυσικά είναι επί πληρωμή, όπως όλες οι σχολές του ΕΑΠ), να κάνει τέσσερα χρόνια και να μην έχει τα ίδια δικαιώματα όπως φοιτώντας σε κάθε άλλο Πανεπιστήμιο και αντ’ αυτού να μην επιλέξει μία ιδιωτική, αντίστοιχη σχολή, που είναι και πιο φθηνή και λιγότερα χρόνια και στην Αθήνα και (όπως έχει προκηρύξει το υπουργείο) το πτυχίο θα είναι ισάξιο με τα δημόσια Πανεπιστήμια; Μήπως τελικά το ίδιο το υπουργείο «μποϊκοτάρει» ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, πριν καν αυτό πραγματοποιηθεί;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας