Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της πολυσυζητημένης ταινίας «Χρυσή Αυγή: προσωπική υπόθεση», η Ανζελίκ Κουρούνη επιστρέφει με τη νέα της ταινία «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας». Πρόκειται για ακόμη ένα ντοκιμαντέρ που φέρει και τον πολύ δυνατό υπότιτλο: «Ποια αντίσταση;».
Αν στο πρώτο της ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτις (και εντεταλμένη δημοσιογράφος γαλλικών μέσων, όπως τα ραδιόφωνα του Group Radio France, το Charlie Hebdo και το TV5 Monde, αλλά κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία 35 χρόνια) προσπάθησε να αντιστρέψει τον φακό της, «βλέποντας» μέσα από τα μάτια των χρυσαυγιτών για να δει -τι άλλο;- ένα απέραντο σκοτάδι, με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, τώρα, με το «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας» ολοκληρώνει την πολυετή έρευνά της για το ναζιστικό αυτό μόρφωμα/κόμμα/εγκληματική οργάνωση.
Η ταινία διατρέχει τα πεντέμισι χρόνια της δίκης της Χ.Α: «Μια δίκη πιο σημαντική από τη δίκη της Νυρεμβέργης, διότι τότε οι στρατιωτικοί δικαστές δίκαζαν μη εκλεγμένους ναζί αξιωματούχους, τους οποίους είχαν ήδη νικήσει. Ηταν στρατιωτική νίκη. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ένα αστικό δικαστήριο δικάζει εν καιρώ ειρήνης το σύνολο μιας βουλευτικής ομάδας νόμιμα εκλεγμένης, επί επτά χρόνια τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας. Είναι πολιτική νίκη», σημειώνει η σκηνοθέτις.
Η ταινία κάνει αυτό που κάνει κάθε καλή ταινία τεκμηρίωσης: παραθέτει τα γεγονότα και θέτει ερωτήματα. Είναι η απάντηση στην άκρα Δεξιά δικαστική; Πολιτική; Κοινωνική, θεσμική ή μήπως ένοπλη; Ποιος θα δώσει αυτή την απάντηση;
Οι θεσμοί, η κοινωνία, μια μάνα; Το ντοκιμαντέρ, μέσα από το χρονικό της δίκης, επικεντρώνεται στη Μάγδα Φύσσα. Η ίδια θα είναι παρούσα μεθαύριο Παρασκευή 28/1, που θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «STUDIO new star art cinema» (Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 2108640054), στις 18.30. Μαζί της θα είναι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, η σκηνοθέτις και θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
H ταινία είναι μια παραγωγή της Anmatoproductions, με την πολύτιμη στήριξη του κόσμου και του ελληνικού παραρτήματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί σε 23 φεστιβάλ (Θεσσαλονίκη, Βενεζουέλα, Λος Αντζελες, Σουηδία κ.α.) και έχει λάβει 11 βραβεία.
Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πέρυσι, ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε προβληθεί σε κινηματογραφική αίθουσα καθώς δεν είχε βρεθεί διανομέας. Επίσης δεν έχει προβληθεί από την ΕΡΤ, στην οποία παραχώρησε η Αν. Κουρούνη το υλικό της για παιδευτικούς λόγους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας