• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.3°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 10.2°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.5°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.0°C / 7.4°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 15.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.3°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.5°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 15.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 11.7°C
  4 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  83%

«Female Ejaculation»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα σε απεικονίσεις μη συναίνεσης και έμφυλης βίας

 • A-
 • A+
Με στόχο να μεταδώσουν ένα αισθητικό και πολιτικό μήνυμα θετικό προς τη σεξουαλικότητα αλλά και να αμφισβητήσουν τις κυρίαρχες αισθητικές και κοινωνικές στάσεις, οι φεστιβαλικές προβολές ξεκινούν διαδικτυακά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το φεστιβάλ ταινιών πορνό της Αθήνας «Σάτυροι και Μαινάδες» ξεκινά διαδικτυακά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, με ταινίες καλλιτεχνικού πορνό που σκοπεύουν όχι μόνο να διεγείρουν σεξουαλικά, όπως το εμπορικό πορνό, αλλά και να αμφισβητήσουν τις κυρίαρχες αισθητικές και κοινωνικές στάσεις, διερευνώντας τα όρια της σεξουαλικότητας, του φύλου, της επιθυμίας, της ταυτότητας και των αναπαραστάσεών τους.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ Μ. Σιαφάκας

«Το πορνό μάς διδάσκει πράγματα για τον εαυτό μας, είναι μέρος της προσωπικής σεξουαλικής μας ανάπτυξης. Ωστόσο, το εμπορικό πορνό είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματικό, καθώς κυριαρχείται από απεικονίσεις μη συναίνεσης και έμφυλης βίας. Εμείς προτείνουμε ταινίες δημιουργών που στόχος τους είναι να μεταδώσουν ένα αισθητικό και πολιτικό μήνυμα θετικό προς τη σεξουαλικότητα. Στις ταινίες εναλλακτικού πορνό η συναίνεση είναι δεδομένη και συχνά αποτελεί μέρος της περφόρμανς που απεικονίζεται στην οθόνη», λέει ο διευθυντής του φεστιβάλ Μενέλας Σιαφάκας.

Στην ταινία έναρξης, τη «Θηλυκή εκσπερμάτωση και άλλα μυστήρια του σύμπαντος» της Τζούλια Οστερτάγκ, η σκηνοθέτιδα και συγγραφέας κάνει ένα διερευνητικό αυτοβιογραφικό ταξίδι στον κόσμο της γυναικείας εκσπερμάτωσης, μέσω αρχειακού υλικού, υλικού ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεων με γυναίκες από πέντε χώρες που έχουν αφιερώσει το έργο τους στο θέμα στα πεδία του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της περφόρμανς, του ακτιβισμού και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η ταινία λήξης, η «Vivante» της Ανούσκα, θέτει το ζήτημα της αναπηρίας, της σεξουαλικής βοήθειας και της αυτοαποδοχής, σε μια ιστορία αγάπης, συντριβής και ανανέωσης που δίνει πνοή ελπίδας για όσους έχουν βιώσει οδυνηρά γεγονότα.

«Degradation»

Πρόκειται για θέματα που δεν θίγει το εμπορικό πορνό ούτε συνηθίζονται στις νέες διαδικτυακές πλατφόρμες με βίντεο που γυρνούν και ανεβάζουν οι ίδιοι οι περφόρμερ, συχνά σε πραγματικό χρόνο. «Αυτές οι διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου onlyfans.com μας ενδιαφέρουν πολιτικά στο βαθμό που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους στον τομέα παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών και τους αποδεσμεύουν από την οικονομική εκμετάλλευση των εταιρειών που συχνά τους παγιδεύουν. Μας ενδιαφέρουν όμως αισθητικά μόνο όταν επιχειρούν να μεταφέρουν ένα πολιτικό και αισθητικό μήνυμα που πηγαίνει πέρα από τη σεξουαλική διέγερση», σημειώνει ο κ. Σιαφάκας, δημιουργός και ο ίδιος ταινιών εναλλακτικού πορνό.

Φέτος προβάλλεται στο φεστιβάλ η ταινία του Lovers/Husbands (2021), που βάζει το ερώτημα αν ο έρωτας των δύο πορνοστάρ της ταινίας μπορεί να εξελιχθεί σε γάμο.

Με δική της ταινία συμμετέχει στο φεστιβάλ και η Maria Cyber, η διοργανώτρια του πρώτου φεστιβάλ μεταπορνό στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στο «Γκαγκάριν», με ταινίες και περφόρμανς του ιστορικού πρωτοποριακού Berlin Porn Film Festival. H ταινία της Dildo Riot (2021) δείχνει την «ιστορία ενός ντίλντο, ενός πολύ μεγάλου ντίλντο, και πώς έφτασε στα χέρια της Μαρίας», σύμφωνα με την παιγνιώδη περιγραφή της υπόθεσης στην ιστοσελίδα τού «Σάτυροι και Μαινάδες».

Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει αξιόλογες δημιουργίες καλλιτεχνικού πορνό, ωστόσο οι ταινίες διατίθενται συχνά διάσπαρτα και οι δημιουργοί λειτουργούν περισσότερο κατά μόνας.

«Θέλαμε να αποτελέσουν οι “Σάτυροι και Μαινάδες” μια φωλιά για τους Ελληνες δημιουργούς, ώστε να μπορούν να δείξουν το έργο τους σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την ώσμωση των καλλιτεχνών μεταξύ τους και με το κοινό τους, όσο και αν προς το παρόν γίνεται μόνο διαδικτυακά το φεστιβάλ λόγω της πανδημίας» επισημαίνει ο κ. Σιαφάκας.

● Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα απονεμηθούν τρία βραβεία στις κατηγορίες Διεθνούς Μυθοπλασίας, Διεθνούς Μικρού Μήκους και Ελληνικές Μικρού Μήκους. Την επιλογή κάνει μια τριμελής επιτροπή στην κάθε κατηγορία, με μέλη τους Μαρία Κατσικαδάκου, Γιώργος Τσιτιρίδης, Κατερίνα Πανοπούλου, Adam Baran, Ηλίας Αδάμ, Stiofan O’Calliagh, Tino Monetti. Τα βραβεία σχεδίασε ο Ζαχαρίας Πετράκης (Zacharias.es).


Για δέκα ημέρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 9 Δεκεμβρίου, θα διατίθενται στην πλατφόρμα Pinklabel.tv 121 ταινίες μικρού μήκους και τρεις μεγάλου μήκους, χωρισμένες σε 10 θεματικές κατηγορίες: Εραστές, Ευφροσύνη, Δεφεστικά, Λυσιστράτη, Σαπφώ, Γανυμήδης, Τειρεσίας και Πήγασος, Ελληνικά +1, Συμπόσιο, Προμηθέας.

Σε χωριστή ενότητα, όπου φιλοξενούνται φεστιβάλ του εξωτερικού, φέτος θα διατίθενται 14 ταινίες από το PopPorn, το φεστιβάλ πορνό της Βραζιλίας, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια αλλά και απειλείται από τις αντιδραστικές πολιτικές της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρο.

Ολες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ με ένα εισιτήριο περίπου 15 ευρώ (18 δολάρια), που θα διατίθενται για αγορά διαδικτυακά με χρήση τραπεζικής κάρτας μέχρι τις 11.59 το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή ένα λεπτό πριν από την έναρξη του φεστιβάλ.

Το 25% των εσόδων θα διατεθεί για τα δικαστικά έξοδα της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου στην εμβληματική δίκη για το φόνο του ακτιβιστή από λιντσάρισμα.

Πληροφορίες για την αγορά του εισιτηρίου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (athenspff.com).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΙΝΕΜΑ
«Σάτυροι και Μαινάδες» σε αρτ-πορνό
Από σήμερα μέχρι την Κυριακή 24 Μαΐου, ημερομηνίες που είχε προγραμματιστεί το Φεστιβάλ Ταινιών Πορνό της Αθήνας «Σάτυροι και Μαινάδες», θα είναι διαθέσιμο ένα ειδικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου 62 λεπτών, με...
«Σάτυροι και Μαινάδες» σε αρτ-πορνό
ΣΙΝΕΜΑ
Ερχεται στην Ελλάδα
Το γαλλόφωνο φεστιβάλ My French Film Festival της UniFrance έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από την πλατφόρμα του Cinobo παρουσιάζοντας νέους κινηματογραφιστές και το έργο τους.
Ερχεται στην Ελλάδα
ΣΙΝΕΜΑ
Οι «ουλές» της πανδημίας στο σώμα μας και στην πόλη
Ενταγμένες στις εκδηλώσεις που αναπτύσσονται παράλληλα με τις προβολές στο «Τριανόν», οι δράσεις της καλλιτεχνικής ομάδας ANOMIA διερευνούν για πρώτη φορά «το τραύμα της απομόνωσης»
Οι «ουλές» της πανδημίας στο σώμα μας και στην πόλη
ΣΙΝΕΜΑ
Πείσμα, ποιότητα και πλήθος επιλογών
Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio ολοκληρώθηκαν σε κλίμα ενθουσιασμού και ανανέωσαν το ραντεβού για το 2022.
Πείσμα, ποιότητα και πλήθος επιλογών
ΣΙΝΕΜΑ
Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
Το βράδυ του Σαββάτου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 21ης Camera Zizanio. Το φετινό φεστιβάλ θα συνεχίζει online έως και τις 12 Δεκεμβρίου.
Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
ΣΙΝΕΜΑ
«Το χιούμορ είναι εργαλείο υπόγειας διαμαρτυρίας και η εξουσία το μισεί!
Η Κιμ Λονζινότο (Κim Longinotto) είναι μία από τις πλέον επιδραστικές ντοκιμαντερίστριες παγκοσμίως, διεθνώς γνωστή για την ιδιαίτερη -ευαίσθητη, χιουμοριστική μα και ριζοσπαστική- ματιά πάνω σε πολύ δύσκολα...
«Το χιούμορ είναι εργαλείο υπόγειας διαμαρτυρίας και η εξουσία το μισεί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας