Στο πλαίσιο της δράσης του 62ου ΦΚΘ «Χώρα, σε βλέπω. Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά» θα προβληθούν 42 ελληνικές ταινίες, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, του αιώνα που πέρασε. Ανάμεσα σε αυτές θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη Idées fixes/Dies irae (Παραλλαγές στο ίδιο θέμα).
Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ανάμεσα στους θεατές που θα την παρακολουθήσουν τώρα, αρκετοί να την έχουν δει ήδη τη δεκαετία του ΄70 που πρωτοπαίχτηκε. Τότε, το 1977, συμμετείχε στο σημαδιακό Αντι-Φεστιβάλ των Κινηματογραφιστών στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και συνέχισε σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. Τώρα, θα προβληθεί σε νέα, αποκατεστημένη κόπια.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σπουδαίας κινηματογραφίστριας Αντουανέττας Αγγελίδη, η οποία μπήκε πρώτη απ’ όλους τους συμφοιτητές της στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques (IDHEC) στο Παρίσι.
Η συγκεκριμένη ταινία μάλιστα αποτελεί ουσιαστικά την πτυχιακή της εργασία στην IDHEC (Ινστιτούτο Ανωτάτων Κινηματογραφικών Σπουδών). Η σκηνοθέτις «παίζει» με τα στοιχεία της αβανγκάρντ, αναστρέφει τους κώδικες, κάνει το οικείο ανοίκειο και την πραγματικότητα οπτικό όνειρο. Οσο για το ποια είναι η βάση της για όλα αυτά; Μα, η ίδια: η τέχνη της, τα βιώματα, οι εμπειρίες, η ίδια της η ύπαρξη.
Η σκηνοθέτις θέλησε να σχολιάσει (ήδη από τη δεκαετία του ΄70) τα συμβαίνοντα και τα σημαινόμενα γύρω από τον δυτικό κόσμο, τον καταναλωτισμό, την εικόνα της γυναίκας, την κατασκευή αυτής της εικόνας, την εμπορευματοποίηση, ακόμα και την επανάσταση που δεν φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα - ούτε καν στον τομέα της τέχνης.
Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος της ταινίας ως πτυχιακής ήταν «Le Viol», δηλαδή «Ο βιασμός» - του να κάνει ή να βιώσει κάποιος κάτι ενάντια στη θέλησή του. Ισως να εννοεί και τον «βιασμό» της κοινωνίας στον δυτικό κόσμο. Εν τέλει, το όνομα της ταινίας έγινε «Ιdées Dies/Fixes Ιrae», μια μείξη της γαλλικής φράσης «Ιdées fixes» (έμμονες ιδέες) και του λατινικού «Dies irae» (ημέρες οργής). Πράγματι, πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό: για «Παραλλαγές στο ίδιο θέμα», που δεν είναι άλλο από το πόσο αλλάζει ο δυτικός κόσμος σε όλα τα επίπεδα.
Η προβολή είναι δωρεάν και θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 21.00, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο «Ολύμπιον».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας