• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
Θόδωρος Αγγελόπουλος, Το μετέωρο βήμα του πελαργού

Ελληνική συμμετοχή και αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο στο 48ο φεστιβάλ Γάνδης

 • A-
 • A+
Το φεστιβάλ τοποθέτησε σε κεντρικό κάδρο του τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον συστήσει ξανά στο βελγικό κοινό. Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του δίνει την ευκαιρία μιας σημερινής ματιάς σε ταινίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου.

Με ελληνικές μελωδίες και εικόνες από Ελλάδα γέμισε η Γάνδη! Το 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης του Βελγίου τίμησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο τον ελληνικό κινηματογράφο, τους δημιουργούς του αλλά και στους συνθέτες της μουσικής του.

Πολλοί Έλληνες δημιουργοί βρέθηκαν στη Γάνδη για να συζητήσουν με το κοινό, αλλά και παρουσιάσουν τις μελωδίες τους με τη Συμφωνική του Βελγίου. Ελένη Καραΐνδρου, Νίκος Κυπουργός, Ευανθία Ρεμπούτσικα κατάφεραν να συγκινήσουν τους Βέλγους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την Όπερα της Γάνδης.

Μάλιστα, το φεστιβάλ της Γάνδης,  που πάντα στόχευε και στην ανάδειξη της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, βράβευσε φέτος την Ελένη Καραΐνδρου για το σύνολο του έργου της.

Brutalia, εργάσιμες μέρες, Μανώλης Μαυρής

Συνεργασία με ΕΚΚ και ελληνική πρεσβεία

Κάθε χρόνο μία χώρα έχει την τιμητική της. Φέτος, το Focus on Greek Cinema μεταφέρει για πρώτη φορά στο Βέλγιο μια διαχρονική εικόνα του ελληνικού κινηματογράφου, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό του φεστιβάλ να ακούσει και το σάουντρακ που την διατρέχει.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο από 12 – 23 Οκτωβρίου 2021.

Προσκεκλημένοι στη μεσαιωνική πόλη της Φλάνδρας ήταν το ΕΚΚ και Έλληνες κινηματογραφιστές και συνθέτες. «Σας ευχαριστούμε που προάγετε την πολιτιστική διπλωματία», είπε ο Έλληνας πρέσβης Διονύσης Καλαμβρέζος στους δημιουργούς που βρέθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία για ένα τιμητικό γεύμα. Το παρόν έδωσε και ο Έλληνας Δήμαρχος Ιξελλών Χρήστος Δουλκερίδης, που τόνισε τη σημασία που έχει η αναγνώριση από το Φεστιβάλ της Γάνδης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας δήλωσε σχετικά, «Για το ΕΚΚ κάθε εκδήλωση που τοποθετεί το ελληνικό σινεμά στον ευρωπαϊκό χάρτη είναι σημαντική, γιατί οι δημιουργοί του έχουν αποδείξει ότι μπορούν να στέκονται ισάξια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και άρα να διεκδικούν ισότιμα την επαφή τους με το ευρωπαϊκό κοινό».

Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς, Γιάννης Οικονομίδης

Τι συνέβη στη Γάνδη

Στο Focus on Greek Cinema  αποτυπώνεται η συνέχεια της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό χώρο και η διαρκής εμβέλειά του σ’ αυτόν από την εποχή της διεθνούς καταξίωσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη πορεία του Χρήστου Νίκου. Αναδείχθηκε επίσης το έργο σημαντικών Ελλήνων συνθετών/τριών κινηματογραφικής μουσικής, μέσω μιας συναυλίας που φιλοδοξεί να συμπυκνώσει δεκαετίες ελληνικής δημιουργίας σε αυτό τον τομέα.

Η ρετροσπεκτίβα στον Θ. Αγγελόπουλο πλαισιώθηκε από masterclass του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη.

Ο ρυθμός και τα ηχοχρώματα  του Μίκη Θεοδωράκη και του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αλλά και η ρευστή αρμονία των μουσικών τοπίων της  Ελένη Καραΐνδρου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατέκλυσαν την Όπερα της Γάνδης.

Συνολικά παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ 26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και  δύο διεθνείς συμπαραγωγές στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Το φεστιβάλ τοποθέτησε σε κεντρικό κάδρο του τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον συστήσει ξανά στο βελγικό κοινό. Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του δίνει την ευκαιρία μιας σημερινής ματιάς σε ταινίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους είναι και ο εμβληματικός «Θίασος» που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά. Παρούσα και η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Μεγαλέξανδρος, Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η ταινία μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή διεκδίκησαν βραβεία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Άλλες έξι ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της τελευταίας διετίας, προβλήθηκαν στο αφιέρωμα. Πρόκειται για έργα ενδεικτικά της πολυμορφίας του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

Το φεστιβάλ σύστησε φέτος στο κοινό του τη Ζακλίν Λέντζου, αναδεικνύοντας σημερινές τάσεις του ελληνικού κινηματογράφου που κυοφορούν το μέλλον του και την ευρωπαϊκή προοπτική του. Θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες της καθώς και η μοναδική μεγάλου μήκους που έχει γυρίσει η σκηνοθέτις.

Σελήνη, 66 ερωτήσεις, Ζακλίν Λέντζου

Οι ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ

Το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο απλώθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της 48ης διοργάνωσης του φεστιβάλ Γάνδης. Σε κάποιες από τις προβολές το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τους δημιουργούς των ταινιών. Συγκεκριμένα:

Εκτός από τα «Μήλα» και το «Brutalia, εργάσιμες μέρες» που διεκδικούν βραβεία», συμμετείχαν στο φεστιβάλ οι ακόλουθες ταινίες της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής: «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη.

Το αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες της Ζακλίν Λέντζου περιλάμβανε τα έργα «Αλεπού», «Hiwa», «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς», «Το τέλος του πόνου (Μια πρόταση)».

Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου απαρτίστηκε από τις ταινίες «Αναπαράσταση», «Μέρες του 36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί», «Ο Μεγαλέξανδρος», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου».

Γιώργος Αρβανίτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος

Στο πλαίσιο της αναδρομικής αυτής παρουσίασης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Lettre a Theo» της Ελοντί Λελού (Συμπαραγωγή Βελγίου και Ελλάδος).

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης δύο ξένες ταινίες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες παραγωγοί:

Το «Quicksand» της Μαργκό Σάαπ (Ελλάδα, Ολλανδία, Εσθονία) έχει συμπαραγωγό την ελληνική Homemade Films, αλλά και οικονομική υποστήριξη από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του μειοψηφικού προγράμματός του.

Το «Τhe Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ (ΗΠΑ, Ελλάδα)  έχει συμπαραγωγό τη Faliro House Productions. Η ταινία αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα με την διευκόλυνση και του Hellenic Film Commission του EKK.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΙΝΕΜΑ
566 επαγγελματίες του Kινηματογράφου υπέρ του ΕΚΚ
Στόχος να φωτίσουν, όπως λένε, τα αληθινά γεγονότα γύρω από τις τελευταίες εγκρίσεις του ΕΚΚ και τη συκοφαντική και απολύτως άδικη επίθεση που εξαπέλυσαν κάποιοι κινηματογραφιστές.
566 επαγγελματίες του Kινηματογράφου υπέρ του ΕΚΚ
ΣΙΝΕΜΑ
Το Ζαγόρι διδάσκει σινεμά
26 Ιουλίου ένα κινηματογραφικό μελίσσι με εργαστήρια, συζητήσεις και προβολές θα ανθήσει στη μικρή κοινότητα. Συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι επαγγελματίες, επωφελούνται νέοι, ερασιτέχνες και σπουδαστές από όλη...
Το Ζαγόρι διδάσκει σινεμά
ΣΙΝΕΜΑ
«Μία γραμμούλα, θάνατος-ζωή. Ζούμε, γλεντάμε, ζήτω»
Στο «Ενθύμιον», πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, ο Νίκος Ζιώγας καταθέτει ένα όμορφο, συναισθηματικό και πρωτότυπο ψηφιδωτό για τον τόπο καταγωγής του, στην καρδιά της Ηπείρου.
«Μία γραμμούλα, θάνατος-ζωή. Ζούμε, γλεντάμε, ζήτω»
ΣΙΝΕΜΑ
«Η Βουή του Κόσμου» - Ενα προφητικό road trip του Πέτρου Σεβαστίκογλου
Ταξιδεύοντας σε Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη, συναντώντας νέους διαφόρων «ειδών» στις χώρες αυτές, που ωστόσο είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, είτε εξ ανάγκης, είτε από επιλογή.
«Η Βουή του Κόσμου» - Ενα προφητικό road trip του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας