• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%

«A colorful dream» του Jan Balej

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Animasyros με όλες τις περιπέτειες της λέξης «ελευθερία»

 • A-
 • A+
Σήμερα ξεκινάει στη Σύρο η διοργάνωση που φέτος διευρύνει τον αριθμό των συμμετοχών και, με «φίλτρο» πάντα το animation, τη ματιά της στον κόσμο, στους προβληματισμούς και στις αγωνίες του

Δεν είναι μόνο ότι βγαίνουμε από μια συγκυρία εγκλεισμών που κάνει την έννοια της ελευθερίας ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και το γεγονός ότι το 2021 είναι μια χρονιά συμβολική για την Ελλάδα καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης και τον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Αναπόφευκτα λοιπόν το 14ο διεθνές φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων Animasyros δράττεται της ευκαιρίας να αναζητήσει την ελευθερία ψηλαφώντας την ιδέα της στις πολύμορφες εκφάνσεις της: «Αναστοχαζόμαστε τόσο την παράδοση και την αξία της έννοιας εκείνη την εποχή, όσο και το αντίκρισμά της στο σήμερα. Μαζί με το σπουδαίο φεστιβάλ της Δράμας συνεπιμεληθήκαμε ένα επετειακό ειδικό αφιέρωμα που εμπνέεται από την πυρηνική αξία του αγώνα των Ελλήνων, που είναι η ελευθερία, την οποία όμως προσεγγίζουμε με πολύ ελεύθερο τρόπο. Οχι μόνο συνδέοντάς την με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά βλέποντάς την και ως ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω στην έννοια της ελευθερίας σε σχέση με τα φυσικά και κοινωνικά δικαιώματα και το πώς την αντιλαμβάνονται στον κόσμο. Φιλοξενούμε ταινίες animation στο σχετικό αφιέρωμα ακόμη και από την Τουρκία. Ταινίες που πραγματεύονται από τη φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την πολιτική ελευθερία σε απολυταρχικά καθεστώτα, την αστυνομική καταστολή έως την κοινωνική επανάσταση. Ταυτόχρονα επιχειρούμε να δούμε την έννοια με ανοιχτό μάτι και διάθεση αναστοχασμού: από τη θρησκευτική ελευθερία και την ισότητα των φύλων, κατά πόσο η ελευθερία του ενός μπορεί να προσβάλει την ελευθερία του άλλου, τον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, την αναπαραγωγική ελευθερία, ακόμη και την ελευθερία των ζώων και την ανεξαρτητοποίηση από την οικογένεια» μας λέει ο πρόεδρος του διεθνούς φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης.

Το 14ο Φεστιβάλ Animasyros έχει φέτος πολλούς λόγους για να καμαρώνει για το πλούσιο και αξιόλογο περιεχόμενό του: οι συμμετοχές έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερες από 4.000 ταινίες από καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς. Ταινίες animation που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν δημιουργοί από 80 χώρες του κόσμου, ενώ θα προβληθούν 180 ταινίες σε επτά διαγωνιστικά προγράμματα και δύο μεγάλα αφιερώματα.

Παράλληλα, η διοργάνωση θα πλαισιωθεί από προβολές για παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και συζητήσεις, καλλιτεχνικά έργα που επίσης αντλούν έμπνευση από την ελευθερία. Να μην ξεχάσουμε επίσης το διεθνές πανόραμα και την Αγορά, το πεδίο ανταλλαγής ιδεών και δικτύωσης των δημιουργών, «που φέτος έχει μεγαλύτερο περιεχόμενο, εστιάζει στη Μεσόγειο και φέρνει στη συνάντηση στη Σύρο δημιουργούς από τη Βόρεια και τη Νότια Μεσόγειο για να αναδείξει την πολυμορφία και τον δυναμισμό της περιφέρειας και να συζητήσουν για το μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το δεύτερο αφιέρωμα του Animasyros, το MedAnima, παρουσιάζοντας σχεδόν 30 ταινίες από όλο το δημιουργικό φάσμα των animator της Μεσογείου.

Το Animasyros θα πραγματοποιηθεί τόσο σε εμβληματικά κτίρια όσο και σε φυσικούς χώρους του νησιού, όπως το Θέατρο Απόλλων, η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Ανω Σύρο, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, η Πλατεία Φοίνικα, η παραλία του ξενοδοχείου Καμέλο στην παραλία Βάρης. Παράλληλα θα είναι και φέτος... phygital δίνοντας για δεύτερη φορά τη δυνατότητα στους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων που δεν μπορούν να έρθουν στο φεστιβάλ να παρακολουθήσουν, δωρεάν και χωρίς περιορισμό, αρκετές από τις ταινίες σε διαδικτυακές προβολές την ώρα που θα προβάλλονται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που διατίθεται από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ, ενώ στο www.animasyros.gr μπορούν να πληροφορηθούν το πρόγραμμα των διαδικτυακών προβολών. Επίσης και οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω του καναλιού YouΤube του Animasyros.

Ο κ. Καραμητσάνης δεν κρύβει τη συγκίνησή του που θα βρεθεί ξανά στο αγαπημένο Θέατρο Απόλλων όπου γεννήθηκε το φεστιβάλ. Αναφέρει την ταινία έναρξης που παρήγαγε το φεστιβάλ, ένα ανιμέισον ντοκιουμένταρι για την Ερμούπολη, την πόλη-κοιτίδα πολιτισμού που φιλοξενεί τη διοργάνωση. Κι επισημαίνει την ενίσχυση του φεστιβάλ στην κινηματογραφική κοινότητα καθώς χρηματοδότησε την παραγωγή 25 ταινιών.

Βασίλης Καραμητσάνης

«Η ελευθερία είναι ένα διαρκές ζήτημα, της ανθρωπότητας και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, και ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουμε την τύχη να είμαστε στις προηγμένες χώρες όπου σέβονται τις ατομικές ελευθερίες, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να ενισχύσουμε τις ελευθερίες και την προστασία τους για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν και σήμερα διακρίσεις λόγω εθνικότητας, θρησκείας και στάτους, όπως οι πρόσφυγες. Η ελευθερία είναι ένας μανδύας αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που πρέπει να συνεχίζουμε να φροντίζουμε για να πορευθούμε τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία. Κι εμείς δώσαμε την ελευθερία σε αυτούς που επιμελήθηκαν το σχετικό αφιέρωμα να δώσουν ένα στίγμα πολύ ευρύ, να υπάρχει μια πολυμορφία και ένας πλουραλισμός ώστε το κοινό να μπορέσει να ταυτιστεί με διαφορετικά ερεθίσματα...» μας λέει ο κ. Καραμητσάνης, που δεν κρύβει τη χαρά του για τη φετινή συνεργασία με το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Αυτό το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της κινούμενης εικόνας και της αφήγησης μέσω κινουμένων σχεδίων, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, θα ταξιδέψει το κοινό του τόσο στον χρόνο όσο και σε όλον τον κόσμο, επιχειρώντας να θίξει δύσκολα θέματα, όπως αναμφισβήτητα είναι ο πόλεμος και οι συνέπειές του: από τη Μογγολία και τον Μεσαίωνα μέχρι την Αλγερία τη δεκαετία του ‘50, από το Βιετνάμ και το Κόσοβο μέχρι τις μοναδικές πράξεις αντίστασης στο Ιράν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κινηματογραφικό ταξίδι όμως θα σταθεί και στον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα, από την αναγνώριση του διαζυγίου και την απελευθέρωση από τα «δεσμά» του γάμου ώς την αναπαραγωγική ελευθερία και το δικαίωμα της επιλογής. Στο πρόγραμμά του ακόμη περιλαμβάνονται ταινίες για την επανάσταση στο πλαίσιο της σχέσης, τη διαφυγή από μια καταπιεστική οικογένεια και την ελευθερία που νιώθει κανείς στο γυμνό του κορμί.

⚫ INFO Animasyros, 14ο Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων, 22-26 Σεπτεμβρίου, Σύρος. Δωρεάν και διαδικτυακές προβολές. Πληροφορίες στο www.animasyros.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΙΝΕΜΑ
Ιστορίες εγκλωβισμού και φυγής στο χαρτί και στην οθόνη
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φιλοξένησε φέτος περισσότερες από 200 ταινίες από 43 χώρες και 350 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο και 8 διαγωνιστικά τμήματα.
Ιστορίες εγκλωβισμού και φυγής στο χαρτί και στην οθόνη
ΣΙΝΕΜΑ
AnimaSyros εκκίνηση
Η διοργάνωση που φέτος γιορτάζει τα 15 χρόνια υλοποίησης ενός ονείρου που έχει βάλει τη Σύρο ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα φεστιβάλ animation διεθνώς, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.
AnimaSyros εκκίνηση
ΣΙΝΕΜΑ
Η «μαμά» μιας animation ηρωίδας που την έχουμε όλοι συναντήσει στον δρόμο
Υποψήφια για Οσκαρ και με δεκάδες διακρίσεις, η διάσημη στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, δημιουργός της Beryl συμμετείχε στο Animasyros και μας μίλησε για όλα και για την επεισοδιακή της επίσκεψη στο...
Η «μαμά» μιας animation ηρωίδας που την έχουμε όλοι συναντήσει στον δρόμο
ΣΙΝΕΜΑ
Με πρόγραμμα σαν καλειδοσκόπιο
Για τέσσερις ημέρες στη Σύρο φιλοξενείται το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με πλούσιο πρόγραμμα και ταινίες όλων των ειδών και των εποχών.
Με πρόγραμμα σαν καλειδοσκόπιο
ΣΙΝΕΜΑ
Animasyros 13: τα βραβεία
Ολοκληρώθηκε το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο με την Camila Kater και το «Flesh» να κερδίζει το Μέγα Βραβείο.
Animasyros 13: τα βραβεία
ΣΙΝΕΜΑ
Αnimation χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
Ξεκινάει σήμερα το 13ο Animasyros που θα διαρκέσει εώς τις 27 Σεπτεμβρίου με μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation καταξιωμένων επαγγελματιών αλλά και της νέας γενιάς δημιουργών από όλο τον κόσμο.
Αnimation χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας