• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 25.1°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.0°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.6°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  0 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.9°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΚ: Ξανά χωρίς γενικό διευθυντή

 • A-
 • A+

Τελικά η μόνη (οικειοθελής αυτή) ηχηρή αποχώρηση προσώπου από πολιτιστικό φορέα αυτές τις ημέρες είναι απ’ ό,τι φαίνεται η παραίτηση του Παντελή Μητρόπουλου από τη θέση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), πράγμα που σημαίνει νέο κύκλο και επιπλέον «αναταράξεις» για τον πολύπαθο κινηματογραφικό χώρο – ο οποίος όμως δεν έζησε και ποτέ περίοδο απόλυτης αρμονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Μητρόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, επισήμως, προ 20ημέρου, με επιστολή του τόσο προς το υπουργείο Πολιτισμού όσο και προς το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ. Σε αυτήν επικαλούνταν «προσωπικούς λόγους» και διευκρίνιζε ότι θα παραμείνει στη θέση του έως τις 10 Σεπτεμβρίου για να διευκολυνθεί η διαδικασία της αντικατάστασής του. Την περασμένη Παρασκευή, στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. συζήτησε το θέμα και ήδη από τη Δευτέρα προκηρύχθηκε η θέση του γενικού διευθυντή και αναζητούνται υποψήφιοι. Αυτό δεν φαίνεται να είναι μια τόσο εύκολη διαδικασία, καθώς το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Μητρόπουλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει με το «καλημέρα», μεταξύ άλλων διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων (άλλων χρόνιων και άλλων «νεόκοπων»), και τις επιπτώσεις της προσφυγής (στις αρχές Αυγούστου) της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου «να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποτελεσμάτων αξιολόγησης όλων των πρόσφατων χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

Πάντως εντός του Ε.Κ.Κ. η παραίτηση του κ. Μητρόπουλου δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία. Από την επιχείρηση «διάσωσης σημαντικού μέρους του ελληνικού σινεμά» στο ιστορικό κτίριο της Φίνος Φιλμ και όλα τα τραγελαφικά που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες (με το ΕΚΚ να μην έχει ακόμα τοποθετηθεί επισήμως, εκδίδοντας ένα δελτίο Τύπου π.χ. με το οποίο να μας πληροφορεί τι ακριβώς περιήλθε στην κατοχή του, πού φυλάσσεται και τι σκοπεύει να κάνει με αυτό) είχε ακουστεί ότι πρόθεση του κ. Μητρόπουλου ήταν να παραιτηθεί «μετά το καλοκαίρι». Οπερ και εγένετο.

Χαρακτηριστική της δυσκολίας πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή ήταν και η ιστορία του διορισμού του κ. Μητρόπουλου στο Κέντρο, τον Μάρτιο του 2020. Το διάστημα που είχε προηγηθεί, το Δ.Σ. του Κέντρου, τότε, «με πρόεδρο τον Πάνο Λουκάκο, μετά μια πρώτη προσπάθεια να βρει νέο γενικό διευθυντή του ΕΚΚ, που κατέληξε άκαρπη και σε... επαναπροκήρυξη της θέσης, τελικά τα κατάφερε. Διάλεξε με τη δεύτερη το πρόσωπο που θεωρεί καλύτερο για την τόσο νευραλγική θέση και έστειλε την πρότασή του στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη», όπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.». Ετσι, μετά από προσπάθειες είχε επιτευχθεί τότε ο διορισμός «του εκλεκτού τού Δ.Σ. του Κέντρου, που αυτή τη φορά δεν είναι άλλος από ένα παλιό, γνωστό πρόσωπο του ελληνικού σινεμά. Τον Παντελή Μητρόπουλο, διανομέα και παραγωγό από τη δεκαετία του ’80, τότε που ως επικεφαλής της εταιρείας διανομής “Προοπτική” (μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Τζιώτζιο), κυριαρχούσε στις ξένες ταινίες που έβγαιναν στις αίθουσες, αλλά και συμμετείχε στην παραγωγή γνωστών ελληνικών ταινιών. Είναι αλήθεια ότι ο Παντελής Μητρόπουλος βρίσκεται έξω από τον χώρο του κινηματογράφου (η “Προοπτική” πουλήθηκε στην Audiovisual το 2005), αλλά δεν έπαψε να έχει κινηματογραφικά όνειρα και απόψεις για τα κινηματογραφικά μας πράγματα και ειδικά τους θεσμούς, όπως φάνηκε όταν διεκδίκησε το 2016 τη θέση του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (την έχασε από την Ελίζ Ζαλαντό)».

Σύμφωνα με το τότε σκεπτικό τού Δ.Σ., ο Παντελής Μητρόπουλος είχε επιλεγεί (με ψήφους 6-1) και προτάθηκε στην υπουργό γιατί «διατύπωσε την πιο ολοκληρωμένη άποψη για το παρόν και το μέλλον του ΕΚΚ, τόσο εγγράφως όσο και κατά την προφορική διαδικασία». Προφανώς η άποψή του τους 17 μήνες που ακολούθησαν προσέκρουσε σε μια όλο και δυσκολότερη πραγματικότητα και ο ίδιος αποχωρεί.

Και κάτι ακόμα: ένα επιπλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της «εσωστρέφειας» με την οποία εξακολουθεί να πολιτεύεται η διοίκηση του ΕΚΚ είναι και το ότι, παρότι η θέση του γενικού διευθυντή έχει ήδη προκηρυχτεί, η είδηση για την παραίτηση Μητρόπουλου διέρρευσε στον χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ από πολλές πηγές, αλλά όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Κέντρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΙΝΕΜΑ
Ασυμβίβαστα για... Οσκαρ
H εταιρεία διεθνών πωλήσεων The Match Factory υπάρχει από το 2006 και είναι ένα γνωστό brand name στον κόσμο της διεθνούς κινηματογραφίας.
Ασυμβίβαστα για... Οσκαρ
ΣΙΝΕΜΑ
«Νόμιμη η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο»
Ανακοίνωση στήριξης από την Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μετά τη διαρροή των χημικών στους χώρους αποθήκευσης που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό...
«Νόμιμη η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο»
ΣΙΝΕΜΑ
Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου για το «φιάσκο» της επιχείρησης «διάσωσης» ταινιών
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της «Εφημερίδας των Συντακτών» η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για «κακό σενάριο κινηματογραφικής αστυνομικής περιπέτειας (..) με ‘’σούπερ ήρωα’’ τον...
Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου για το «φιάσκο» της επιχείρησης «διάσωσης» ταινιών
ΣΙΝΕΜΑ
Μετέωρα τα 2,8 εκατ. ευρώ ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά
Στον αέρα το πολυδιαφημισμένο Ειδικό Πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση λόγω Covid-19 της κινηματογραφικής κοινότητας με 2,8 εκατ. ευρώ μετά την παραίτηση του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου...
Μετέωρα τα 2,8 εκατ. ευρώ ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά
ΣΙΝΕΜΑ
Παραιτήθηκε με αιχμές το Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου
Το Δ.Σ. δηλώνει αδυναμία να λειτουργήσει, λόγω των συνθηκών «που έχουν δημιουργηθεί περί το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας».
Παραιτήθηκε με αιχμές το Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου
ΣΙΝΕΜΑ
Η ΕΡΤ κάνει... Μόστρα συμμετέχοντας σε δύο ταινίες
Ξεκινά το 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με την ΕΡΤ να συμμετέχει ως συμπαραγωγός δύο ταινιών: της μυθοπλασίας «Προς τον Βορρά» και του ντοκιμαντέρ «Kristos, the last child».
Η ΕΡΤ κάνει... Μόστρα συμμετέχοντας σε δύο ταινίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας