• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.4°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 26.1°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.3°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.9°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 27.1°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%
EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νόμιμη η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο»

 • A-
 • A+
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση στηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και μιλάει με απόλυτη κατάφαση για «διαρροή χημικών» στην οδό Χίου.

«Η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο ήταν η προσφορότερη για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμφωνη με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου», τονίζει μεταξύ άλλων η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) με ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση εμμένει στο θέμα της «διαρροής χημικών» και αποδίδει την αμφισβήτηση σε δημοσιεύματα και όχι σε διαβεβαιώσεις γνωστών κινηματογραφιστών και τεχνικών. Βολικό. Γράφει λοιπόν η ΕΣΠΕΚ σχετικά: «Η διαρροή των χημικών που έγινε στους χώρους αποθήκευσης -όσο κι αν αυτό αμφισβητήθηκε από συγκεκριμένα δημοσιεύματα- ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας δίνοντας όμως και τη λύση αφού οδήγησε τους καθ’ ύλην αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Χαρακτηρίζει δε «ατεκμηρίωτα, ανακριβή και παραπλανητικά τα δημοσιεύματα που χαρακτήρισαν “ριφιφί” τη διάσωση κινηματογραφικών ταινιών από το υπόγειο της οδού Χίου 53 (πρώην Φίνος Φιλμ)», αν και έλλειψη τεκμηρίωσης, ακρίβειας και πολλά κενά -και νομικά- χαρακτηρίζουν το σενάριο περί «διαρροής χημικών» και την εσπευσμένη απομάκρυνση ενός υλικού που παραμένει «ακαταλογογράφητο» και για την ώρα άγνωστης «πατρότητας» σε αμφισβητούμενες συνθήκες φύλαξης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Γράφει, λοιπόν, η ΕΣΠΕΚ: «Ηδη από το 2016 είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει το ΥΠΠΟΑ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από το 2018 το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) για τον κίνδυνο καταστροφής πρωτότυπων υλικών κινηματογραφικών ταινιών -πολλές μάλιστα εξ αυτών μελών μας- που βρίσκονταν σε εγκαταλειμμένο, μετά το κλείσιμο των κινηματογραφικών εργαστηρίων το 2014, χώρο του εν λόγω κτιρίου. Με ενέργειές μας μάλιστα το ΕΚΟΜΕ το 2018 πραγματοποίησε αυτοψία στην οποία παρέστη και εκπρόσωπός μας, όπου διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες στις οποίες ήταν εκτεθειμένες οι ταινίες στο υπόγειο με διαβρωμένες σωληνώσεις και αγωγούς, πεσμένα ηλεκτρικά καλώδια, πεσμένους σοβάδες και εκτεταμένες υγρασίες. Ο κίνδυνος καταστροφής ήταν αδιαμφισβήτητα υπαρκτός και διαρκής όσο τα ευαίσθητα αυτά υλικά παρέμεναν στις συνθήκες αυτές.

EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η διαρροή των χημικών που έγινε στους χώρους αποθήκευσης -όσο κι αν αυτό αμφισβητήθηκε από συγκεκριμένα δημοσιεύματα- ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας δίνοντας όμως και τη λύση αφού οδήγησε τους καθ’ ύλην αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στον νόμο για τον κινηματογράφο (3905/2010) ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται ότι “η προστασία και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί υποχρέωση του κράτους” και σκοπός του ΕΚΚ μεταξύ άλλων είναι η προστασία, ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία που καθιστά το ΕΚΟΜΕ αρμόδιο για τη δημιουργία εθνικού αποθετηρίου της οπτικοακουστικής κληρονομιάς αλλά και την ψηφιοποίηση - διάσωσή της και έχει χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Ως εκ τούτου η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο ήταν η προσφορότερη για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμφωνη με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, ενώ ως συμπαραγωγός-συνιδιοκτήτης και το ίδιο σε πολλές από τις ταινίες που μεταφέρθηκαν έχει και έννομο συμφέρον περιουσιακής φύσης.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προσπερνά κανείς το γεγονός ότι τα αρνητικά των ταινιών από έναν επικίνδυνο γι’ αυτά ιδιωτικό χώρο έχουν περάσει στην ευθύνη δημόσιων φορέων. Αυτό που μένει είναι αυτοί οι φορείς -το ΕΚΚ και το ΕΚΟΜΕ- να μείνουν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν τα δέοντα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα γίνεται μια απόπειρα διχασμού της κινηματογραφικής κοινότητας που συνδυάζεται με επίθεση στο ΕΚΚ για λόγους που δεν σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου. Η μικροπολιτική με στόχο προσωπικά και άλλα συμφέροντα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, ασχέτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΙΝΕΜΑ
Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου για το «φιάσκο» της επιχείρησης «διάσωσης» ταινιών
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της «Εφημερίδας των Συντακτών» η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για «κακό σενάριο κινηματογραφικής αστυνομικής περιπέτειας (..) με ‘’σούπερ ήρωα’’ τον...
Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου για το «φιάσκο» της επιχείρησης «διάσωσης» ταινιών
ΣΙΝΕΜΑ
Η «Χαμένη Κόρη» και η χαμένη ευκαιρία της Μόνικας
Η ταινία «Η χαμένη κόρη» που ξεκίνησε να προβάλλεται χαίρει ευρέως αποδοχής κάτι που δεν συμβαίνει και με τις μουσικές της Μόνικας που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Η «Χαμένη Κόρη» και η χαμένη ευκαιρία της Μόνικας
ΣΙΝΕΜΑ
«Ζουμ» στο ελληνικό σινεμά, στις εικόνες και στις μελωδίες του
Το 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών τίμησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο τον ελληνικό κινηματογράφο, τους δημιουργούς του, αλλά και τους συνθέτες της μουσικής του.
«Ζουμ» στο ελληνικό σινεμά, στις εικόνες και στις μελωδίες του
ΣΙΝΕΜΑ
Με τη συνταγή «λίγα σε πολλούς»
Η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή εξέτασε τα σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν από εξήντα φορείς και εισηγήθηκε, κατά περίπτωση, την οικονομική ενίσχυση ή μη και την παροχή ή μη αιγίδας σε 41 αιτούντες.
Με τη συνταγή «λίγα σε πολλούς»
ΣΙΝΕΜΑ
Αρ. Θέος: Πρώτοι εσείς οι Υπ-Ουργοί δεν πρέπει να τηρείτε τους θεσμούς;
Ο γνωστός διευθυντής φωτογραφίας, πρόεδρος του Ο.Σ.Δ. «Ισοκράτης» και πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Αρ. Θέος: Πρώτοι εσείς οι Υπ-Ουργοί δεν πρέπει να τηρείτε τους θεσμούς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας