• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 30.3°C
  1 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 29.6°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.2°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 29.9°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.9°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 31.1°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  10%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμβόλιο αισιοδοξίας...

 • A-
 • A+
Αιθουσάρχες και διανομείς ετοιμάζονται να προβάλουν ένα mix από εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες, κυρίως φρέσκες ταινίες που, λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσαν να βγουν στη χειμερινή σεζόν. Ανυπομονούν για την απελευθέρωση του ωραρίου που θα επιτρέψει τη δεύτερη προβολή. Ελπίζουν πως το διψασμένο κοινό θα επιστρέψει στην αγαπημένη του θερινή εμπειρία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί να μην ακούγεται αρκετά –ή, ίσως, να μη συζητιέται αρκετά στο κέντρο λήψης αποφάσεων– αλλά η κινηματογραφική αγορά είναι μια από εκείνες που πληγώθηκαν περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας. Τόσο που μπόλικες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να κλείσουν για πάντα. Πέρσι, το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων έδωσε όχι, φυσικά, κερδοφορία στις επιχειρήσεις, αλλά τουλάχιστον τη δυνατότητα να φωνάξουν ένα ευαίσθητο «παρών» στην επαναφορά των συνηθειών του κοινού.

Περιποιημένα, ασφαλή (όσα, τουλάχιστον, τήρησαν τα μέτρα κι ας μάθουμε, ως θεατές, να επιλέγουμε αυτά), τα θερινά σινεμά προσέφεραν το προηγούμενο καλοκαίρι μια βραδινή έξοδο-ψυχοθεραπεία-διέξοδο στους Ελληνες και τους τουρίστες κι αυτό ακριβώς ετοιμάζονται να κάνουν και φέτος, ελπίζουμε και με ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση.

Τα θερινά ανοίγουν την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου. Προφανώς για να κάνουν ένα «δοκιμαστικό» για λίγες μέρες και να λανσάρουν, δυναμικά, τα προγράμματά τους από την ακόλουθη εβδομάδα. Εξίσου δυναμικά, ο Φωκίων Μπόγρης με το... βιαιο-νουάρ «Πρόστιμο» θα κάνει το ποδαρικό, με πρεμιέρα μαζί με τα θερινά, στις 21 Μαΐου.

Τα προβλήματα δεν λείπουν, για παράδειγμα οι αιθουσάρχες και διανομείς ανυπομονούν για την απελευθέρωση του ωραρίου: η απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα δεν επιτρέπει στα σινεμά, που ξεκινούν κατά τις 9 με το σούρουπο, να κάνουν δεύτερη προβολή. Για τα θετικά και τα αρνητικά μιας ακόμα «ειδικών συνθηκών» θερινής σεζόν μάς μίλησε ο Ηλίας Γεωργιόπουλος, ιδιοκτήτης του χειμερινού κινηματογράφου «Δαναός» και του θερινού «Ανεσις» που ετοιμάζεται, φρεσκαρισμένο, ν’ ανοίξει τις πόρτες του την Παρασκευή.

• Τι στρατηγική θ' ακολουθήσετε για την προσέλκυση του κοινού στα θερινά που ανοίγουν; Τι προβλήματα, τυχόν, θεωρείτε ότι μπορεί να προκύψουν;

Εμείς, στο θερινό μας σινεμά «Ανεσις», θα προγραμματίσουμε τις καλύτερες ταινίες που θα κυκλοφορήσουν, θα προβάλουμε ένα mix από εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες, όπως τα οσκαρικά «Nomadland» και «Ασπρο Πάτο», το «Black Widow» της Marvel και φυσικά μια πολύ δυνατή ελληνική ταινία, το «Πρόστιμο». Φέτος, επίσης, κάναμε μια μεγάλη επένδυση και αναβαθμίσαμε την προβολή μας σε λέιζερ 4K, εξασφαλίζοντας έτσι μια άριστη προβολή! Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μια που και πέρσι, σε καθεστώς πανδημίας, οι θεατές μάς γνώριζαν και σεβάστηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Πιστεύουμε πως ο θερινός κινηματογράφος είναι απόλυτα ασφαλές μέρος για το κοινό.

• Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η αγορά το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με το περσινό;

Πιστεύω ότι η αγορά θα πάει σαφώς καλύτερα από πέρσι και ο πρώτος λόγος είναι ότι θα κυκλοφορήσουν πολύ καλύτερες και εμπορικές ταινίες. Επίσης, έπειτα από μήνες καραντίνας και κλεισούρας, νομίζω ότι ο κόσμος έχει πολλή ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί και να απολαύσει την εμπειρία του σινεμά.

• Οι εταιρείες διανομής προγραμματίζουν την έξοδο άφθονων ταινιών – πόσο σκόπιμο πιστεύετε ότι είναι αυτό; Πολλοί από τους «δυνατούς» τίτλους έχουν ήδη κυκλοφορήσει για πειρατική θέαση, θα επηρεάσει αυτό την πορεία τους στα θερινά; Πιστεύετε ότι και πάλι, όπως πέρσι, τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες θα κάνουν οι επανεκδόσεις;

Ναι, όντως φέτος θα κυκλοφορήσουν πάρα πολλές ταινίες και ταινίες ασυνήθιστες για το καλοκαίρι – για παράδειγμα, έως τώρα τις οσκαρικές ταινίες τις βλέπαμε πάντα τον χειμώνα, γύρω από την εποχή των βραβείων. Αυτό γίνεται επειδή έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές ταινίες που δεν μπόρεσαν να βγουν στη χειμερινή σεζόν και τώρα τα γραφεία διανομής πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τις φέρουν στις αίθουσες.

Κι ένας από τους λόγους είναι ότι ήδη πολλές από αυτές έχουν πειρατευτεί. Σίγουρα η πειρατεία κόβει από τα εισιτήρια που περιμένει κάποιος από μια ταινία, αλλά νομίζω ότι η δίψα του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που θα το υπερκαλύψει αυτό. Οι επανεκδόσεις έχουν, μεν, γίνει παράδοση πλέον το καλοκαίρι, αλλά φέτος πιστεύω ότι οι καινούργιες και πιο φρέσκες ταινίες θα είναι αυτές που θα προτιμήσει το κοινό.

• Πώς κρίνετε το πρόγραμμα υποστήριξης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα; Είναι αυτό που περιμένατε, που χρειάζεστε; Πώς αλλιώς μπορεί η πολιτεία να υποστηρίξει τις αίθουσες;

Το πρόγραμμα υποστήριξης που ανακοινώθηκε είναι ένα καλό πρόγραμμα που σίγουρα βοηθάει τον κλάδο μας, αλλά έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Πρώτα ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο αλλά έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ. Περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση για την ενίσχυση που αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

• Τι προβλέπετε για το άνοιγμα και των κλειστών κινηματογράφων, ευχόμαστε, το φθινόπωρο;

Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για τις κλειστές αίθουσες. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος ότι από τον Σεπτέμβριο και οι κλειστές αίθουσες θα λειτουργήσουν κανονικά, μια που ο εμβολιασμός φαίνεται ότι τρέχει πολύ γρήγορα.

ΣΙΝΕΜΑ
Γουικέντ καλοκαιρινού πάθους και το... υπαρξιακό βάρος της Δευτέρας
Δείτε μεταξύ άλλων στους κινηματογράφους: το «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Minari του Λι Αϊζακ Τσανγκ, Αμερικάνικη Προδοσία του Μάικλ Πόλις και Οι διαρρήκτες του Χάουμε Μπαλαγουέρο.
Γουικέντ καλοκαιρινού πάθους και το... υπαρξιακό βάρος της Δευτέρας
ΣΙΝΕΜΑ
10 ταινίες που καίνε σαν το καλοκαίρι
Ο,τι κι αν σημαίνει «καλοκαίρι» για τον καθένα -το κανονικό καλοκαίρι, όχι το φετινό, το παράξενο και δυσπρόσιτο- η ζέστη, ο ήλιος, η νύχτα με τ’ αστέρια, ο ιδρώτας, η υπερδιέγερση είναι τα κοινά βασικά...
10 ταινίες που καίνε σαν το καλοκαίρι
ΣΙΝΕΜΑ
Από τον «Μπακαλόγατο» στο «Polaroid»
Παρότι ο καλοκαιρινός κινηματογράφος είναι τόσο ταυτισμένος με την κοινωνική ζωή των Ελλήνων από τις αρχές του περασμένου αιώνα, οι φορές που εμφανίζεται σε πλάνα ταινιών είναι ελάχιστες, διακριτές και…...
Από τον «Μπακαλόγατο» στο «Polaroid»
ΣΙΝΕΜΑ
ABBA και ελληνικό καλοκαίρι σε... κροατικό νησί
Το «Mamma Mia 2». Το σίκουελ του εισπρακτικού θριάμβου που γυρίστηκε στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια, επιστρέφει, διατηρώντας φυσικά τους ABBA στα τραγούδια και την ψυχή, επαναφέροντας σύσσωμο το καστ της...
ABBA και ελληνικό καλοκαίρι σε... κροατικό νησί
ΣΙΝΕΜΑ
Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε... χειμωνιάτικα
Η ψύχρα και οι απανωτές βροχές πριν από τον βασανιστικό καύσωνα και η αναίτια πληθώρα νέων ταινιών -χωρίς να είναι πάντα οι καλύτερες- δρουν ανασταλτικά για τους θεατές που σκέφτονται ακόμα και τα 7 ευρώ....
Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε... χειμωνιάτικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας