Θρίαμβος για το «Nomadland» στα φετινά Όσκαρ, καθώς τιμήθηκε με τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Δείτε όλα τα βραβεία και τις στιγμές που ξεχώρισαν εδώ).
Η δημιουργός του φιλμ, η Αμερικανοκινέζα Κλόι Ζάο έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτις, που παίρνει το χρυσό αγαλματίδιο, μετά την Κάθριν Μπίγκελοου -όπως συνέβη και στα Bafta- και η πρώτη ασιατικής καταγωγής. Η 39χρονη έχει αποσπάσει επίσης για το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, Χρυσό Λιοντάρι, Indies και ακόμη 55 βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής.
Όταν παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας δήλωσε το εξής: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσοι έπαιξαν, όσους βρήκαμε στον δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».
«Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε "οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί". Αυτό έχει επίδραση σε μένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο είναι για όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένουμε καλοί στον εαυτό μας και στους άλλους, και το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν» είπε μετά την απονομή.
Στο «Nomadland» η πρωταγωνίστρια της Ζάο, ΜακΝτόρμαντ, υποδύεται μια γυναίκα 60 χρόνων, τη Φερν, που καταφεύγει σε μια νομαδική ζωή στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιβιώσει με το μικρό μεροκάματο που κερδίζει κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες.
Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.», πρόκειται για ένα ρόουντ μούβι, «που πλησιάζει το ύφος του ντοκιμαντέρ, είναι μια ωδή σε όλους εκείνους τους Αμερικανούς που έχουν εγκαταλειφθεί σε μια αδυσώπητη καπιταλιστική οικονομία, αλλά που ταυτόχρονα απορρίπτουν μια ζωή κλεισμένη μέσα σε τέσσερις τοίχους, χωρίς ορίζοντα.
Και ο μπορεί η Ζάο να θεωρείται η αποκάλυψη της χρονιάς, ωστόσο το ταλέντο της είχε φανεί ξεκάθαρα ήδη από το ντεμπούτο της το 2015 με την εξαιρετική ταινία «Τραγούδια που μου έμαθαν τα αδέλφια μου» και είχε επιβεβαιωθεί στη δεύτερη με τίτλο «Καλπάζοντας με το όνειρο».
Πάντως, η Κίνα δεν είδε τη βράβευση της 39χρονης, επειδή η χώρα εφάρμοσε εμπάργκο στην τελετή και για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα δεν την μετέδωσε λόγω των επικρίσεων της Ζάο στην κυβέρνηση και τις υποψηφιότητας του Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «Do Not Split», που καταγράφει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019-20.
H 93η τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών είχε ακόμα μία πρωτιά, καθώς η Γιουν Γιου-τζουνγκ έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Νότια Κορέα που κατακτά Όσκαρ ερμηνείας για το ρόλο της στο «Minari» του Λι Αϊζακ Τσανγκ.
«Κανείς (σ.σ. στην τελετή) δεν ξέρει πως να προφέρει το όνομά μου, αλλά απόψε σας συγχωρώ όλους. Πάντα παρακολουθούσα τα Όσκαρ από την τηλεόραση. Το ότι είμαι εδώ και παίρνω βραβείο, απλά δεν το πιστεύω Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν και όλη την οικογένεια της ταινίας, αλλά περισσότερο τον Λι Άιζακ Τσανγκ, γιατί χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν εδώ απόψε. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό – πώς να ανταγωνιστώ την Γκλεν Κλόουζ; Όλες μας είμαστε νικήτριες, απλά σήμερα είχα περισσότερη τύχη. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στον πρώτο μου σκηνοθέτη. Πιστεύω θα ήταν πολύ περήφανος αν ήταν ακόμα ζωντανός» είπε η 74χρονη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας