Επιμένει ο κινηματογραφικός κόσμος, διαφωνεί με την κυβέρνηση και καταθέτει τις δικές του προτάσεις-θέσεις για τον τρόπο που θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία που σχετίζεται με την επένδυση των αλλοδαπών παρόχων στην παραγωγή ελληνικών ταινιών.
Σύμφωνα με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που κατατέθηκε στη Βουλή, οι πάροχοι που δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα θα πρέπει να επενδύουν το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους σε οπτικοακουστικά έργα, και όχι αποκλειστικά σε κινηματογραφικές ταινίες, ή εναλλακτικά να καταθέτουν το ποσό της επένδυσης στο ΕΚΟΜΕ, το οποίο άρα ορίζεται ως εθνικό ταμείο.
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, όμως, επισημαίνει με ανακοίνωσή της:
● Κατ’ αρχήν ότι τη στιγμή που οι ξένοι πάροχοι υποχρεούνται στο εξής να επενδύουν σε ελληνικά οπτικοακουστικά έργα, συμβαίνει το παράδοξο οι εθνικοί πάροχοι εδώ και δεκαετίες, με μόνη εξαίρεση την ΕΡΤ, να αγνοούν επιδεικτικά την υποχρέωσή τους να επενδύουν το 1,5% σε κινηματογραφικές παραγωγές.
«Ενώ παρανομούν απροκάλυπτα, παράλληλα ενισχύονται από το ΕΚΟΜΕ είτε απευθείας, είτε μέσω εκτελεστών παραγωγής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τονίζει η ΕΑΚ και περιμένει να δει τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση ώστε αυτή η υποχρέωσή τους να πραγματωθεί.
Με επιπλέον δεδομένο, μάλιστα, πως η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ξεκάθαρη σε θέματα ίσης μεταχείρισης, ορίζοντας ότι οι οικονομικές συνεισφορές δεν πρέπει να εισάγουν διακρίσεις ανάμεσα σε αλλοδαπούς και εθνικούς παρόχους.
● Η ΕΑΚ βάζει επιτακτικά και το θέμα των συνδρομητικών καναλιών, που τον Αύγουστο του 2017 με τροπολογία έπαψαν να είναι υποχρεωμένα να επενδύουν στο ελληνικό σινεμά το 1,5% του κύκλου εργασιών τους, όπως ισχύει για όλα τα κανάλια, αλλά το 1,5% των διαφημιστικών τους εσόδων.
«Η ειρωνεία της τροπολογίας είναι απαράμιλλη», τονίζει η ΕΑΚ, «με δεδομένο ότι η συνδρομητική τηλεόραση έχει μηδενικά έσοδα από διαφημίσεις». Και ζητά να ισχύσει για τα συνδρομητικά κανάλια ό,τι ισχύει για όλους τους εθνικούς παρόχους.
● Τέλος, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά την «ενίσχυση της πενιχρής χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του κατεξοχήν θεσμού στήριξης και ταμείου χρηματοδότησης του εγχώριου κινηματογράφου, μέσω και άλλων πηγών πλην του κωδικού του υπουργείου Πολιτισμού».
Και προτείνει τη χρηματοδότησή του από τους αλλοδαπούς παρόχους, όπως άλλωστε κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατά τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας, «οριοθετώντας σχετική ποσόστωση προς τα Κέντρα Κινηματογράφου τους».
Εδώ, αντίθετα, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να ενισχύσει το ΕΚΟΜΕ, το οποίο, όπως σωστά τονίζει η ΕΑΚ, «δεν λειτουργεί με ποιοτικά κριτήρια επιλογής (όπως το ΕΚΚ), αλλά με αυτόματα κριτήρια προγραμμάτων επενδυτικών κινήτρων». «Ελπίζουμε», καταλήγει η ΕΑΚ, «η κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της, έστω και την τελευταία στιγμή πριν ο νόμος ψηφιστεί».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας