Ενα online αφιέρωμα, πρωτότυπο και ισχυρό δέλεαρ για κάθε σινεφίλ, οργανώνει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζοντας τη νέα χρονιά, με την υποστήριξη του MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας.
Τρία κορυφαία και καθόλου πολυπαιγμένα ντοκιμαντέρ προσεγγίζουν το θέμα «Σινεμά και Φωτογραφία». Θα είναι διαθέσιμα στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ από το πρωί (10.00 π.μ.) της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου έως το βράδυ (23.59) της Τετάρτης, 27 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για τις ταινίες:
● «Born into brothels» (HΠΑ) των Ζάνα Μπρίσκι και Ρος Κάουφμαν, Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2005. Οι ντοκιμενταρίστες καταγράφουν τη ζωή των παιδιών των ιερόδουλων της Καλκούτας, που γεννήθηκαν και ζουν μέσα στα πορνεία.
Για να τα βοηθήσουν, τους μοιράζουν φωτογραφικές μηχανές και τους μαθαίνουν την τέχνη της φωτογραφίας. Το συνταρακτικό ντοκιμαντέρ κλείνει το μάτι στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου.
● «Ιστορία ενός βλέμματος» (Γαλλία, 2019): η σκηνοθέτις Μαριάνα Οτερό κάνει ένα αφιέρωμα στον διάσημο φωτο-δημοσιογράφο Ζιλ Καριόν (συνιδρυτή του μεγάλου πρακτορείου Gamma), ο οποίος πέθανε σε ηλικία 30 χρόνων στην Καμπότζη, ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και έχοντας διανύσει σε μόλις έξι χρόνια μια εντυπωσιακή διαδρομή.
Η Οτερό βρίσκει ανάμεσα στις 100 χιλιάδες και πάνω φωτογραφίες που άφησε, μία που απηχεί και τη δική της ιστορία. Προσπαθεί, έτσι, να αφηγηθεί την ιστορία του βλέμματος του Καριόν, και συγχρόνως του δικού της.
● «Don’t Blink - Robert Frank» (Καναδάς-Γαλλία-ΗΠΑ, 2015): η Λόρα Ιζραελ καταγράφει την ταραχώδη πορεία του επαναστάτη φωτογράφου, αλλά και σπουδαίου ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Φρανκ (1924-2019), με τη δική του βοήθεια και ειλικρινή εξομολόγηση.
Ο Φρανκ, που γεννήθηκε στην Ελβετία και έκανε καριέρα στην Αμερική, έστρεψε τον φακό του από τη γενιά Μπιτ ως τους Ουαλούς ανθρακωρύχους και από τους Ινδιάνους του Περού ως τους Ρόλινγκ Στόουνς και τους Λονδρέζους τραπεζίτες.
Στις 27 Ιανουαρίου, στις 19.00, στο κανάλι του φεστιβάλ στο You Tube θα γίνει συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν η Μαρία Κοκορότσκου (αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus-ΜΦΘ), ο Γιώργος Κατσάγγελος (καθηγητής ΑΠΘ) και ο Πάρις Πετρίδης (καλλιτέχνης).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας