Κεραυνός εν αιθρία; Ούτε κατά διάνοια. Τα 291 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, δεν άφησαν αμφιβολία σε κανέναν λογικό σινεφίλ. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προγραμματισμένο για το διάστημα 5 με 15 Νοεμβρίου, δεν προλάβαινε να βρεθεί σε πιο μαλακό επιδημιολογικό περιβάλλον, ευνοϊκό για μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστές αίθουσες.
Ετσι, για μια ακόμα φορά η ηγεσία του θεσμού, αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ακριβώς όπως και τον Μάρτιο, που ανέβαλε, «με λύπη, αλλά με αίσθημα ευθύνης», το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ λίγες μέρες πριν ξεκινήσει, για να το κάνει, πάντως, on line τον Μάιο με απίστευτη επιτυχία και να δικαιωθεί. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, η Ελίζ Ζαλαντό και Δ.Σ. του φεστιβάλ αποφάσισαν η διοργάνωση να γίνει αποκλειστικά online, χωρίς να χρονοτριβούν περιμένοντας η περιοχή να μπει στο κόκκινο και ανακοινωθούν επίσημα, αυστηρότερα μέτρα. Εχουν, πάντως, τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Την ίδια στιγμή, σε μια ακόμα πιο προωθημένη κίνηση, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κλείσει αμέσως, ήδη από χθες το βράδυ, τις δυο κινηματογραφικές αίθουσες που διαχειρίζεται, «Ολύμπιον» και «Παύλο Ζάννα», μια περίοδο που οι υπόλοιπες αίθουσες της πόλης λειτουργούν κανονικά.
Στο «Ολύμπιον», μάλιστα, η προγραμματισμένη για χθες, 28 Οκτωβρίου, προβολή του αριστουργήματος του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», ήταν σολντ-αουτ. Στους θεατές, που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο, θα τους επιστραφεί το αντίτιμο, «Θα είναι η πρώτη ταινία, που θα παιχτεί όταν το “Ολύμπιον” ξανανοίξει για τους θεατές του», υπόσχεται το Φεστιβάλ.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης είναι ξεκάθαρος: «Η κατάσταση στην πόλη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι σχεδόν τραγική. Πήραμε την απόφαση ενός διαδικτυακού φεστιβάλ με τη σκέψη ότι είναι προτιμότερο να προλάβουμε τις εξελίξεις παρά να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Καλύτερα στο “παρά πέντε”, παρά στο “και πέντε”. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια θεατών, εργαζομένων στο φεστιβάλ και ευρύτερα της ίδιας της πόλης της Θεσσαλονίκης. Δεν θέλαμε με τίποτα να διακινδυνεύσουμε να συμβάλλουμε στην περαιτέρω διασπορά του ιού».
Καθόλου δεν αποκλείεται το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να ακούσει κάποια αρνητικά σχόλια, ότι δηλαδή «ρίχνει την ασπίδα», μια εποχή που οι αίθουσες παλεύουν να επιβιώσουν. Κανείς, όμως, δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε Αθήνα και άλλες περιοχές στο «πορτοκαλί».
Αλλωστε, το φεστιβάλ είχε ανοίξει τα χαρτιά του από τις αρχές του Οκτωβρίου ανακοινώνοντας τρία διαφορετικά σενάρια πραγματοποίησής του, ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας. Κι αν το πρώτο σενάριο, κι αυτό που εύχονταν όλοι να υλοποιηθεί, ήταν να συμπέσει η διοργάνωση με ανοικτές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, και να γίνουν με προσοχή και ασφάλεια οι δικές του προβολές σε «Ολύμπιον» και αίθουσες του λιμανιού, το δεύτερο, αυτό που ουσιαστικά ενεργοποιείται τώρα, αφορούσε μια Θεσσαλονίκη με κλειστές αίθουσες.
«Το σύνθημά μας, “Σινεμά με κάθε τρόπο”, ήταν και παραμένει σε ισχύ: Περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο θα μας φέρουν κοντά στο σινεμά, με κάθε τρόπο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ. Και παίρνει επιπλέον ρυθμίσεις ώστε η on line διοργάνωση να είναι πιο πλήρης. Ετσι, οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ταινίες που εμπιστεύτηκαν στον θεσμό δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγχρόνως το φεστιβάλ υπενθυμίζει ότι, έστω και διαδικτυακό, εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητα την υποστήριξη της κινηματογραφικής μας κοινότητας. «Θα σταθούμε δίπλα στον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του με κάθε τρόπο, μέσα από όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της αγοράς, αλλά και μέσα από νέες πρωτοβουλίες, όπως το Director’s Corner, μια καθημερινή online συνάντηση, που στόχο έχει να δικτυώσει τους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο και να τους φέρει πιο κοντά, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας».
Και όχι μόνο τώρα, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Αποφάσισε, δηλαδή, να επεκτείνει τις καλοκαιρινές προβολές summertiff και να οργανώσει το καλοκαίρι του 2021 μια εβδομάδα παρουσίασης ταινιών της 61ης διοργάνωσης, με έμφαση, φυσικά, στον ελληνικό κινηματογράφο.
«Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και οι δυνατότητές μας πληρέστερες, ώστε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και, χωρίς αποστάσεις, να γιορτάσουμε τον ελληνικό κινηματογράφο όπως του αξίζει», τονίζει το φεστιβάλ. Ενώ, συγχρόνως, επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικά σενάρια για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – τόσο του τρόπου διεξαγωγής του όσο και των ημερομηνιών του.
Τέλος, για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις των εργαζομένων – τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει όσο και εκείνες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας