Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Δράμας που, για το 2020, θα είναι, όπως όλα, διαφορετικό. Η τελετή έναρξής του ξεκίνησε μ’ ένα συναισθηματικό και ουσιαστικό κλείσιμο της ώς τώρα ιστορίας του – με έναν αποχαιρετισμό στον επί δεκαετίες καλλιτεχνικό διευθυντή του, Αντώνη Παπαδόπουλο, του οποίου το όνομα θα μείνει, τώρα, ιστορικό στη μεγάλη αίθουσα του Ωδείου της Δράμας.
Εχοντας ολοκληρώσει αυτή τη σημαντική τιμή, το φεστιβάλ γύρισε σελίδα – εκείνη που υπογράφει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης. Ο οποίος, στην πρώτη χρονιά του, είχε να αντιμετωπίσει και τη δυσκολότερη χρονιά της δικής μας, κινηματογραφικής και μη, ιστορίας.
Και μοιάζει να τα καταφέρνει θαυμάσια. Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται υβριδικά, με φυσική παρουσία στην όμορφη πόλη του Βορρά και προβολές στις αίθουσες, αλλά και με ολόκληρο το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις να προβάλλονται online (με αφετηρία το επίσημο website της διοργάνωσης), διαθέσιμο υλικό, δωρεάν, για όποιον προτίμησε να μην ταξιδέψει, αλλά θέλει να ικανοποιήσει τη δίψα του για ελληνικό σινεμά.
Ο Γιάννης Σακαρίδης, μιλώντας στην τελετή έναρξης με συντομία, σεμνότητα αλλά και ουσία, χαιρέτισε τις «ταινίες από μια νέα γενιά που θα ακολουθήσει αλλά και θα ξεπεράσει την παράδοση του ελληνικού σινεμά». Σε μια χρονιά, όπως είπε, «έξω από την κοινή λογική», το Φεστιβάλ Δράμας στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλει τους νέους δημιουργούς και προσελκύει το κοινό.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, με μια διακριτική αλλά κι ευδιάκριτη ενωτική επιλογή, ευχαρίστησε από σκηνής όλους τους συνεργάτες και την ομάδα του ονομαστικά, κι έκλεισε τη σύντομη ομιλία του καλώντας μας «να σκεφτούμε έξω από τα τείχη και να βοηθήσουμε τους δημιουργούς σε μια εποχή όπου τα έργα πολιτισμού είναι τόσο σημαντικά».
Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, ο περίοπτος Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, του οποίου η πολυαναμενόμενη άφιξη δεν είχε γίνει ακόμα, έστειλε βιντεο-μήνυμα χαιρετισμού στο φεστιβάλ, εκφράζοντας την ελπίδα του οι συνθήκες να του επιτρέψουν να ταξιδέψει στη Δράμα. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (του οποίου η πιο πρόσφατη ταινία, το «Monday», μόλις έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο), επισήμανε, με τρόπο που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, πως το σινεμά της νεότερης γενιάς «ανοίγει έναν δρόμο για έναν κόσμο πολύ πιο όμορφο, που μας χωράει όλους».
Κι έτσι, με ευελιξία και όρεξη, το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε: από τις 20 ώς και τις 26 Σεπτεμβρίου, από κοντά, στην παλιά πόλη και στα αξεπέραστα νερά της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της Δράμας, ή από κάπου λίγο λιγότερο ατμοσφαιρικά, από τον υπολογιστή μας στο σπίτι, θα προβληθεί ό,τι πιο ενδιαφέρον από την ελληνική και διεθνή παραγωγή της ταινίας σύντομης διάρκειας – με παραλήπτη όλους, παντού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας