Να κι ένας θεσμός που πρωτοπορεί και σε θέματα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στους τρόπους λειτουργίας σε συνθήκες κορoνοϊού. Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε την αναβολή του (σήμερα θα βρισκόταν στην έβδομη μέρα του), χωρίς αχ, βαχ και οδυρμούς, αλλά με ηρεμία και σοβαρότητα, παρ’όλο το μεγάλο κόστος και την πίεση (γιατί όχι;) των παθιασμένων σινεφίλ. Είναι, όμως, και το πρώτο φεστιβάλ στα παγκόσμια χρονικά που ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του γίνεται διαδικτυακά και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα οι δράσεις της Αγοράς, που αφορούν τη στήριξη νέων σχεδίων, ξένων και ελληνικών. Αλλά και η προώθηση των έτοιμων ελληνικών ντοκιμαντέρ.
Η online λειτουργία αφορά δύο προγράμματα παρουσίασης πρότζεκτ νέων ντοκιμαντέρ σε παραγωγούς, εκπροσώπους καναλιών και φεστιβάλ και την επιλογή τους για κάθε είδους στήριξη, αλλά και την απονομή βραβείων και απολύτως απαραίτητων χρηματικών επάθλων.
Στο πρώτο πρόγραμμα, το Thessaloniki Pitching Forum, συμμετέχουν δώδεκα σχέδια ντοκιμαντέρ στα αρχικά τους στάδια από Ελλάδα, Γεωργία, Πολωνία, Ισραήλ, Ουκρανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά, Γερμανία και Βουλγαρία. Ηδη η παρουσίασή τους έγινε από τους σκηνοθέτες τους online, σε μια εντυπωσιακή ζωντανή σύνδεση με τους ενδιαφερόμενους συμπαραγωγούς-διανομείς κ.λπ. που αφορούσε δεκαέξι χώρες. Δύο μεγάλες οθόνες, εγκατεστημένες στα γραφεία του φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετέδιδαν την εικόνα. Παράλληλα, κορυφαίοι επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ αξιολογούν τα δώδεκα πρότζεκτ και αύριο, Πέμπτη, θα ανακοινωθούν και τα βραβεία. Την ίδια μέρα θα δοθούν και τα βραβεία της δράσης Docs in Progress, της δεύτερης που γίνεται online και αφορά 11 ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη. Και στις δύο δράσεις συμμετέχουν συνολικά σαράντα ελληνικά πρότζεκτ.
Ο Oβε Γένσεν, διεθνούς φήμης Δανός film consultant και project manager του Thessaloniki Pitching Forum, τόνισε ότι η «οnline παγκόσμια διασύνδεση προσφέρει νέες δυνατότητες και προοπτικές στην κινηματογραφική κοινότητα, όσο λυπηρό κι αν είναι που η δράση δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη».
Υπάρχουν, όμως, και τα 66 πανέτοιμα ελληνικά ντοκιμαντέρ, που θα προβάλλονταν στο φεστιβάλ κυνηγώντας κι αυτά την τύχη τους. Και μπορεί οι θεατές να πρέπει να περιμένουν (ελπίζουμε, πάντως, σύντομα να ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες της διοργάνωσης), αλλά από το Σάββατο βρίσκονται όλα στην online πλατφόρμα Cinando. Τα βλέπουν οι διαπιστευμένοι επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο (sales agents, εκπρόσωποι καναλιών, παραγωγοί, εκπρόσωποι φεστιβάλ) και ζητούν περισσότερες πληροφορίες για την εγχώρια παραγωγή, επιβεβαιώνοντας το διεθνές ενδιαφέρον γι’ αυτή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας