Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει, φέτος, τις 60 διοργανώσεις του: σημαντικές, ναι, ομοιογενείς καθόλου. Αυτό που ξεκίνησε το 1960, ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου», που πέρασε μέσα απ’ όλα τα ρεύματα, αλλά και τις πολιτικές αλλαγές της χώρας, που άλλαξε σταδιακά προφίλ κι έγινε Διεθνές, στο όνομα αλλά και στην πράξη, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό και καθοριστικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και του σινεμά του κόσμου.
Δυο δημοσιογράφοι, που παρακολούθησαν κι έγραψαν για το Φεστιβάλ, ανελλιπώς, τις τελευταίες τρεις συνεχίζουν, σήμερα, ενεργές και δραστήριες, να το βλέπουν, να το αξιολογούν, να το κρίνουν, ζυγίζοντας βιώματα και στόχους. Η Βένα Γεωργακοπούλου («Εφημερίδα των Συντακτών») και η Μαρία Κατσουνάκη («Καθημερινή»), συνομιλούν σε μια μεταξύ του συνέντευξη που συνοψίζει το παρελθόν της διοργάνωσης, κοιτάζει κατάματα το παρόν της, αλλά και προτείνει για το μέλλον της.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας