Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολη η Ελλάδα ένα κινηματογραφικό στούντιο

Η σειρά του BBC «Οικογένεια Ντάρελ» που γυρίζεται στην Κέρκυρα

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολη η Ελλάδα ένα κινηματογραφικό στούντιο

  • A-
  • A+
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στηρίζει, ενισχύει και απλοποιεί τη λειτουργία Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών και στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ χαιρετίζει τη δουλειά του ΕΚΟΜΕ και το Cash Rebate.

Τα Film Offices έγιναν διάσημα πέρυσι το καλοκαίρι, όταν o Γιάννης Οικονομίδης γύρισε τη νέα του ταινία «Η μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» στη Λαμία και γενικότερα στη Φθιώτιδα με την πλήρη στήριξη του τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του πρώτου που είχε δημιουργήσει πριν από δύο χρόνια Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών. Ακολούθησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τού τότε και τώρα περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ηταν αξιόλογες κινηματογραφικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της περιφέρειας, με τελικό στόχο να γίνει ολόκληρη η χώρα ένα τεράστιο στούντιο για Ελληνες και ξένους παραγωγούς, με τα γνωστά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες. Υπήρχε, όμως, και μια συγκροτημένη κεντρική στήριξη και έμπνευση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μέσω του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), που είχε ιδρύσει με πρόεδρο τον Πάνο Κουάνη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Τα Film Offices, άλλωστε, πάνε παρέα με το άλλο πρωτοπόρο αναπτυξιακό κινηματογραφικό μέτρο του cash rebate (άμεση επιστροφή στον παραγωγό του 35% των εξόδων που κάνει στη χώρα μας). Το δεύτερο βοηθάει το πρώτο. Είναι ένα πακέτο πολιτικής που και σήμερα, με νέα κυβέρνηση αλλά και περιφερειάρχες, όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά ενισχύεται και προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ηταν κατηγορηματικός χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο του για τα Film Offices, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 13 περιφερειών, αλλά και των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε τα Film Offices ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στο οποίο θα επενδύσουμε εμπλουτίζοντας τις αρμοδιότητές τoυς, απλοποιώντας και εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία, που βρίσκει μπροστά της μια παραγωγή που θέλει να γυριστεί στην Ελλάδα», είπε.

«Με αυτή την έννοια, είναι ευχής έργον ότι το ΕΚΟΜΕ τυγχάνει να εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο, που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και υπάρχει υφυπουργός απλοποίησης των διαδικασιων» (σ.σ. Γεώργιος Γεωργαντάς). Το ίδιο θετικός, βέβαια, ο κ. Πιερρακάκης υπήρξε για τον ρόλο του ΕΚΟΜΕ αλλά και το cash rebate, που όπως τόνισε, το υπουργείο του «θέλει να το κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς». Διότι, η Ελλάδα, «αν θέλαμε να κάνουμε μια αναλογία πληροφορικής, στον κινηματογραφικό τομέα έχει το hardware, αλλά όχι το software, δηλαδή, ενώ είναι ένα φυσικό στούντιο με πλούτο φυσικής υποδομής, δεν είχε τα σωστά κίνητρα και τους σωστούς μηχανισμούς για την προσέλκυση ξένων παραγωγών».

Ο άνθρωπος που τρέχει κεντρικά τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Film Offices και τη μετατροπή της Ελλάδας σε Film Friendly χώρα, ο Πάνος Κουάνης, είχε χθες να παρουσιάσει στις περιφέρειες οικονομικά κίνητρα, και κυρίως ένα know how, ένα μοντέλο λειτουργίας.

Τα στελέχη του EKOME έχουν οργώσει την Ελλάδα παρουσιάζοντάς το. Διότι, πέρα από τη χρηματοδότηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους, χρειάζονται πληροφοριακό σύστημα που θα τα συνδέει μεταξύ τους, βάσεις δεδομένων με προσφερόμενες τοποθεσίες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών τους, επικοινωνιακή ταυτότητα προβολής τους, πρότυπες αιτήσεις αδειοδότησης για παραχωρήσεις χώρων και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βασική γραμμή «διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης» όλων αυτών των ξένων παραγωγών (από ταινίες και σειρές μέχρι ριάλιτι και διαφημιστικά), που είναι δουλειά του Cash Rebate να προσελκύσει με ζεστό χρήμα. Και το κάνει καλά. Τα επιτεύγματά του είναι από μόνα τους ένα κίνητρο για τις περιφέρειες να πάρουν την υπόθεση πολύ σοβαρά.

Η «Μικρή Τυμπανίστρια» του Παρκ Τσαν-γουκ γυρίστηκε σε Σούνιο και Ακρόπολη

Από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το Cash Rebate, 62 διεθνείς και εγχώριες παραγωγές έχουν ξοδέψει 59 εκατ. ευρώ (και πήραν πίσω τα 19 εκατ.) δημιουργώντας πάνω από δεκατέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάποιες από αυτές πήραν μεγάλη δημοσιότητα λόγω των διάσημων συντελεστών τους (Μάικλ Γουιντερμπότομ, Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Παρκ Τσαν-γουκ κ.ά.). Και μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κάνει... σινεμά. Λειτουργεί και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το εξίσου αποτελεσματικό Helenic Film Commission, που επίσης έχει στόχο την προσέλκυση και τη διευκόλυνση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, και φυσικά συνεργάζεται με δήμους και περιφέρειες.

Για την ιστορία, πέρα από τις πρωτοπόρες Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία, πολλές άλλες περιφέρειες έχουν μπει γερά στο τριπ ενός Flm Office (Αττική, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη κ.ά.).

ΣΙΝΕΜΑ
Το animation εισβάλλει στο ντοκιμαντέρ
Το πρώτο παγκοσμίως ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο υβριδικό είδος, που αναπτύσσεται ραγδαία, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Από την εποχή του «Βαλς με τον Μπασίρ», ο δρόμος άνοιξε και τα κινούμενα σχέδια κάθε είδους...
Το animation εισβάλλει στο ντοκιμαντέρ
ΣΙΝΕΜΑ
Θηλυκό, μπλέ και ηλιόλουστο ελληνικό σινεμά
Με μότο «Femi­nine, sunny & blue» ξεκινά την Τετάρτη, και θα καταλάβει για πέντε μέρες τον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο Mitte του Βερολίνου, το 5o Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών...
Θηλυκό, μπλέ και ηλιόλουστο ελληνικό σινεμά
ΣΙΝΕΜΑ
Οι 50.000 της «Ευτυχίας»
Η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή έκανε ένα εξαιρετικό άνοιγμα στις αίθουσες. Βγήκε την περασμένη Πέμπτη και μέσα στο πρώτο τετραήμερο, μέχρι και την Κυριακή, έκοψε 51.200 εισιτήρια, ένα νούμερο όχι μόνο πολύ...
Οι 50.000 της «Ευτυχίας»
ΣΙΝΕΜΑ
Η Φιόνα Σο γυρίζει ταινία στην Ελλάδα
Η Φιόνα Σο, η κορυφαία Ιρλανδέζα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και σκηνοθέτρια η ίδια σε θέατρο και όπερα, που την έχουμε θαυμάσει δύο φορές σε μεγάλη και μικρή Επίδαυρο σε έργα του Μπέκετ...
Η Φιόνα Σο γυρίζει ταινία στην Ελλάδα
ΣΙΝΕΜΑ
Η Αλβανία επί Χότζα είχε χάσει τα χρώματά της
Μπουγιάρ Αλιμάνι, ο Αλβανός σκηνοθέτης, που έζησε 22 χρόνια στην Αθήνα, αγαπημένο μέλος της κινηματογραφικής μας κοινότητας, συνεχίζει πια από το εξωτερικό. Βγαίνει την Πέμπτη στις αίθουσες η πολυβραβευμένη...
Η Αλβανία επί Χότζα είχε χάσει τα χρώματά της
ΣΙΝΕΜΑ
Θρίλερ, μυστήρια και οράματα στους βάλτους
Η τρίτη ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», ένα δυνατό και καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ, που είναι στις αίθουσες, επιτέλους, αφού έκανε με διθυραμβικές κριτικές την πρεμιέρα του...
Θρίλερ, μυστήρια και οράματα στους βάλτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας