Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ευνοούμενη» και των Αθηναίων σινεφίλ

«Ευνοούμενη» και των Αθηναίων σινεφίλ

  • A-
  • A+

Εντυπωσιακό άνοιγμα έκανε, την προηγούμενη Πέμπτη, στις αίθουσες η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, που βγήκε «πιλοτικά», ήτοι σε δύο μόνο αίθουσες της Αθήνας, η μία στα βόρεια προάστια («Αβάνα»), η άλλη στο κέντρο («Odeon Οπερα»). Το πρώτο τετραήμερο (Πέμπτη με Κυριακή) η ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη, που διεκδικεί δέκα Οσκαρ, έκοψε 7.890 εισιτήρια. Ητοι έσκισε.

Μια σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίες του εξηγεί καλύτερα τη διαπίστωση. «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» με τους Νικόλ Κίντμαν - Κόλιν Φάρελ, το 2017, βγήκε σε επτά αίθουσες (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) και το πρώτο τετραήμερο έκοψε 9.140 εισιτήρια. «Ο Αστακός» με Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λεά Σεϊντού, έκοψε το 2015, τις ίδιες μέρες, αλλά σε οχτώ αίθουσες, Αθήνα - Θεσσαλονίκη, έντεκα χιλιάδες εισιτήρια.

Από την επόμενη Πέμπτη, επιτέλους, «Η Ευνοούμενη» θα βγει σε περισσότερες αίθουσες σε όλη την Αθήνα και πανελλαδικά (μέσα η Θεσσαλονίκη). Για να ικανοποιηθούν οι σινεφίλ, αφού όσο πλησιάζουν τα Οσκαρ (24 Φεβρουαρίου) το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την ταινία κορυφώνεται -μαζί και η αγωνία.

«Η Ευνοούμενη» είναι ήδη η πιο επιτυχημένη εμπορικά από όλες τις προηγούμενες του Γιώργου Λάνθιμου. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, που την αφορά περισσότερο ως θέμα (η Αυλή της Βασίλισσας Αννας), ως παραγωγή κ.λπ. Εχοντας κλείσει τέσσερις εβδομάδες στις βρετανικές αίθουσες και συνεχίζοντας, η «Η Ευνοούμενη» έχει έσοδα 13 εκατ. λίρες και είναι έκτη στο box office μετά τις «Glass», «Mary Queen of Scots», «Vice», «Stan and Ollie» και «Μary Poppins Returns». Μεγάλο άλμα. «Ο Αστακός», η μεγαλύτερη μέχρι τώρα εμπορική του επιτυχία διεθνώς, είχε συνολικά έσοδα 1,52 εκατ. λίρες.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, ο υποψήφιος για Οσκαρ μοντέρ της «Ευνοούμενης», χαίρεται ήδη για ένα μεγάλο βραβείο, που ανεβάζει τις μετοχές του, κάνοντάς τον -γιατί όχι;- μέχρι και φαβορί.

Η Ενωση Μοντέρ Αμερικανικού Κινηματογράφου -που, όπως όλα τα σωματεία, δίνει κάθε χρόνο τα δικά της βραβεία, τα Eddie- στον Γιώργο Μαυροψαρίδη έδωσε το βραβείο μοντάζ στην κατηγορία «κωμωδία».

Την ίδια διάκριση διεκδικούσαν και οι συνυποψήφιοί του στα Οσκαρ, Χανκ Κόρβιν του «Vice» και Πάτρικ Τζ. Ντον Βίτο του «Πράσινου Βιβλίου». Ευχόμαστε στις 24 Φεβρουαρίου να νικήσει και τους άλλους δύο, τον Μπάρι Αλεξάντερ Μπράουν του «BlacKkKlansman» και τον Τζον Οτμαν του «Bohemian Rhapsody».

ΣΙΝΕΜΑ
Εδώ είναι Βαλκάνια;
Καθώς οι ταινίες, ειδικά ενός ανέκαθεν πολιτικά συνειδητοποιημένου και μάχιμου φεστιβάλ όπως η Berlinale, δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην...
Εδώ είναι Βαλκάνια;
ΣΙΝΕΜΑ
Η πολυπολιτισμική εικόνα της βίας
Εχοντας φτάσει σχεδόν στη μέση της Berlinale, οι ταινίες που έχουν ξεχωρίσει είναι λίγες, αλλά δυνατές σαν γροθιές, ή ακόμα πιο πολύ, αφού η καθεμιά...
Η πολυπολιτισμική εικόνα της βίας
ΣΙΝΕΜΑ
Σε πρώτο πλάνο οι γυναίκες
Αυλαία για την 69η Berlinale και όλα τα φλας πάνω στην υπέροχη Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, η οποία μίλησε για #metoo και...
Σε πρώτο πλάνο οι γυναίκες