Λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, oροθετικά άτομα συστήνονται και μιλούν με τόλμη και ειλικρίνεια για τη ζωή τους, μέσα από αφηγήσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες δράσεις, που συγκινούν και αφυπνίζουν το κοινό
Δύο ολόκληρες ημέρες ενημέρωσης και αποδοχής˙ ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV. Δύο μέρες που οι θετικές φωνές θα ακούγονται δυνατότερα: «I’m Positive». Στις 21 και 22 Νοεμβρίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» δίνουν βήμα σε ανθρώπους με HIV και ετοιμάζονται να ακούσουν τις ιστορίες τους. Λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2018 (1/12), οροθετικά άτομα συστήνονται και μιλούν με τόλμη και ειλικρίνεια για τη ζωή τους, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες δράσεις με ιστορική και κοινωνική διάσταση, που ευελπιστούν να συγκινήσουν, αλλά και να αφυπνίσουν το κοινό.
Παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά και για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν. Σκοπός, η ταχύτερη κατάρριψη του στίγματος που συνοδεύει αυτές τις ομάδες.
Το πρόγραμμα ξεκινά την Τετάρτη (21/11) με την προβολή του «The Cure» (Η Θεραπεία) του Peter Horton (10.00, Μικρή Σκηνή, οι συμμετοχές έκλεισαν), που καταγράφει τη φιλία δύο αγοριών που ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι μέχρι τη Νέα Ορλεάνη, επειδή εκεί υπάρχει ένας γιατρός που ισχυρίζεται ότι θεραπεύει το AIDS. Στις 11.45, στον ίδιο χώρο, ακολουθεί συζήτηση (συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος) μαθητών με έναν άνθρωπο που ζει με HIV και μία εκπαιδευτικό, για την πρόληψη, τη θεραπεία, τη ζωή με HIV, τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Στις 17.00, στην Κεντρική Σκηνή, ακολουθεί το «PrEP Project», μια σειρά από ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το κοινό (crowdfunding) και σκηνοθετήθηκαν από τον Chris Tipton-King, με σκοπό να αποτελέσουν εργαλεία σεξουαλικής αγωγής, προσαρμοσμένα στον 21ο αιώνα. Ακολουθεί το «Pushing Dead» του Tom E. Brown, μια κωμική και, ταυτόχρονα, κριτική ματιά στο σύστημα περίθαλψης.
Το βράδυ (20.30), στην Κεντρική Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης. Οι άνθρωποι που έδωσαν ψυχή στην καμπάνια «I’m Positive» συναντιούνται και καταθέτουν το βίωμά τους: ένα ορο-διαφορετικό ζευγάρι, μια μητέρα που ο γιος της ζει με HIV, ένας gay άνδρας που διεκδικεί το δικαίωμά του στην προφυλακτική θεραπεία PrEP και ο μαιευτήρας των οροθετικών γυναικών στην Ελλάδα μοιράζονται με το κοινό τις σκέψεις και τις εμπειρίες. Μαζί τους, ένας λοιμωξιολόγος που συνέδεσε την πορεία του, από τη δεκαετία του ’80, με την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα (συντονίζει η Ελενα Ακρίτα).
Την Πέμπτη 22/11, δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, το πρόγραμμα ξεκινά και πάλι με την προβολή του «The Cure» (Η Θεραπεία) του Ρ. Horton (10.00 Μικρή Σκηνή), ενώ στις 16.00 θα προβληθεί στην Κεντρική Σκηνή το «Indetectables»: αυτοτελείς ταινίες μικρού μήκους, που εξετάζουν την κοινωνική αντιμετώπιση ανθρώπων με HIV, την έλλειψη ενημέρωσης για τις ασφαλέστερες πρακτικές σεξ και τη φοβική αντιμετώπιση του «άλλου». Ακολουθεί ένα δεύτερο επεισόδιο του «PrEP Project» κι έπειτα το «Buddies» (Φιλαράκια) του Arthur J. Bressan Jr., η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για το AIDS, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.
Αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς αποτυπώνει τους φόβους και, ταυτόχρονα, την ελπίδα του δημιουργού να αρθρώσει δημόσιο λόγο, σε μια εποχή που η ασθένεια θεωρούνταν «η πανούκλα των ομοφυλόφιλων». Ο Ντέιβιντ, ένας 25χρονος γκέι νεαρός, συμμετέχει στο πρόγραμμα «φίλων» για ασθενείς με AIDS. Του αναθέτουν να γίνει «φίλος» του Ρόμπερτ, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο εγκαταλειμμένος από την οικογένεια και τους φίλους του.
Στις 18.00, στην Κεντρική Σκηνή, ακολουθεί ένα τρίτο επεισόδιο του «PrEP Project» («Μη ανιχνεύσιμος» του Chris Tipton-King) και το «Holding the Man» του Neil Armfield, που μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’70, όπου δύο νεαροί άνδρες θα ερωτευτούν και μαζί θα ξεπεράσουν πολλά εμπόδια στη σχέση τους. Τέλος, λίγο πριν από τη λήξη στην Κεντρική Σκηνή (21.00) προβάλλεται το «Vakuum» (Κενό) της Christine Repond.
Λίγο πριν από την 35η επέτειο του γάμου της, η Μέρεντιθ ανακαλύπτει ότι είναι οροθετική κι ότι εκτέθηκε στον ιό από τον σύζυγό της, ο οποίος την απατά με γυναίκες που εργάζονται στο σεξ. Επειτα από έντονους καβγάδες, αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον ιό μαζί. Πόσα τελικά μπορεί να αντέξει η αγάπη και πόσα μπορούν να συγχωρεθούν;
Για φινάλε (στον ίδιο χώρο στις 23.00) περιμένουμε το «Sauvage» της Camille Vidal-Naquet, που εξιστορεί την περιπέτεια του 22χρονου Λεό, που εργάζεται στο σεξ. Οι άνδρες πάνε και έρχονται και αυτός παραμένει, προσμένοντας την αγάπη. Χαμένος σε έναν προσωπικό κυκεώνα, δεν ξέρει τι θα του φέρει το μέλλον.
INFO: 21, 22/11, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, τηλ. 210 900 5 800. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας