Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κι ένας κρατούμενος να ασχοληθεί με το σινεμά, είναι μεγάλο κέρδος»

Γιάννης Στάνκογλου, Παύλος Κοντογιαννίδης, «Ο θανατοποινίτης» του Κώστα Ξύδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κι ένας κρατούμενος να ασχοληθεί με το σινεμά, είναι μεγάλο κέρδος»

  • A-
  • A+

«Ο Αντώνης Κόκκινος και η ομάδα του δίδαξαν σκηνοθεσία και τις ειδικότητες που άπτονται του κινηματογράφου στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι ταινίες αυτές είναι το ορατό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, γιατί οι θεατές δεν είδαν το άλλο, το αόρατο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι γιατί βρήκαν ενδιαφέρουσα τη θεματική του, κι αυτό τους βοήθησε να εκφραστούν, να ανοίξουν τον εαυτό τους και, το σημαντικότερο, να μάθουν να συνεργάζονται. Τους άνοιξε δρόμους σε έναν κόσμο που γνώριζαν, όπως όλοι μας, από την οθόνη αλλά είναι πιο συναρπαστικός κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η μικρή κινηματογραφική ομάδα μπήκε στη φυλακή. Γιατί όταν ο έξω κόσμος μπαίνει μέσα στη φυλακή είναι από μόνο του θεραπευτικό. Και στο κάτω κάτω είναι χρέος μας, γιατί αν είναι μέσα αυτοί οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη ευθύνη ως κοινωνία», είπε στην «Εφ.Συν.» η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Το πρωί της περασμένης Κυριακής παρακολούθησε την ημερίδα «Ο πολιτισμός ως μέσο επανένταξης των κρατουμένων» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής τη δραστήρια Τίνα Πισχιτζή, που στηρίζει επί σειρά ετών το ελληνικό σινεμά, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Συγκίνηση, ευφορία, ελπίδα δημιούργησαν λοιπόν στους πρώτους θεατές τους οι ταινίες μικρού μήκους «Το Χριστινάκι» του Χρήστου Παπαθανασίου και «Ο θανατοποινίτης» του Κώστα Ξύδη που προβλήθηκαν στην αρχή της ημερίδας, αφού αυτές έδωσαν την αφορμή για τη διοργάνωσή της.

Γυρίστηκαν αποκλειστικά εντός των φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι συνθήκες διαβίωσης μόνον την καλλιτεχνική δημιουργία δεν προάγουν, από δεκαεπτά άντρες 20 έως 60 ετών που εκτίουν τις ποινές τους. Ολοι συμμετείχαν στο 9μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρίας του κινηματογράφου, με εισηγητή και υπεύθυνο τον σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινο.

Μαθήματα φωτογραφίας και ηχοληψίας παρέδωσαν ο Νίκος Βασιλόπουλος και ο Γιώργος Καρτάλος, αντίστοιχα. Υλοποιήθηκε με την ευθύνη της Διεύθυνσης Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Κ.Κ. Κορυδαλλού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ευχή το πρόγραμμα να συνεχιστεί και να επεκταθεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα διατυπώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες συνοδευόμενη από δυνατό χειροκρότημα και θετικά σχόλια. Ενώ έχει μεγάλη σημασία ότι η κυρία Δημητρίου όχι μόνον ενθουσιάστηκε από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των ταινιών, που μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα σε επαγγελματικές παραγωγές, αλλά στήριξε ολόθερμα την αξία του προγράμματος για την καθημερινότητα των φυλακισμένων και τη μετέπειτα ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Σχεδιάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει τις ταινίες ως εργαλείο γνώσης για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς.

«Θέλουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί, όπως άλλωστε θέλουν στη φυλακή και τα παιδιά, γιατί οι περισσότεροι είναι νέοι. Τους δίνει ένα εφόδιο για τη ζωή τους μετά, αλλά, το κυριότερο, τους ανοίγει την ψυχή, τη μαλακώνει, τους δίνει διεξόδους. Θέλω να διοργανώσουμε μια αντίστοιχη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, το αργότερο έως τις αρχές του νέου έτους με την προοπτική να συμμετάσχουν οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας αλλά και από τη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

»Είναι σημαντικό να κατανοούν τι συμβαίνει στις φυλακές. Προσπαθούμε να τους βάλουμε μέσα στα καταστήματα κράτησης γιατί οι φυλακές είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Ομως πολλοί συνάδελφοί μας, δικαστές και εισαγγελείς, μπορεί να συνταξιοδοτηθούν και να μην έχουν επισκεφτεί φυλακή. Καταλαβαίνετε τι είναι να δικάζεις, να έχεις την εκτέλεση ποινών ως εισαγγελέας και να μην έχεις μπει ποτέ σε φυλακή ή απλά να έχεις πάει έναν περίπατο;

»Εκτός από την ευαισθησία που πρέπει να δείχνουμε, όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες, είναι και κομμάτι της δουλειάς μας. Και τέλος, να πω ότι έστω κι ένας από τους κρατούμενους να βρει διέξοδο και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το σινεμά μετά την αποφυλάκισή του, είναι μεγάλο κέρδος για όλους μας».

Να θυμίσουμε ότι η πρεμιέρα των ταινιών έγινε στις 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων των φυλακών Κορυδαλλού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, μικρής αντιπροσωπείας φορέων και των δεκαεπτά συμμετεχόντων στο πρόγραμμα που πήραν διπλώματα πιστοποίησης, αφού όπως έχει πει ο Αντώνης Κόκκινος, «η συντριπτική πλειονότητά τους μπορεί να δουλέψει σε κινηματογραφική παραγωγή».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμεί η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού προς την πρόταση του Αντώνη Κόκκινου για τη συνέχιση του προγράμματος υπό διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή του ψυχιατρείου κρατουμένων Κορυδαλλού και του γυναικείου καταστήματος.

 

ΣΙΝΕΜΑ
Σινεμά ο Κορυδαλλός
Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά μαθήματα κινηματογράφου στις αντρικές φυλακές, έπειτα από πρόταση του σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινου. Την περασμένη Παρασκευή προβλήθηκαν οι δύο μικρού μήκους ταινίες τους,...
Σινεμά ο Κορυδαλλός
ΣΙΝΕΜΑ
«Μικρός» κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
Το καινοτόμο Micro μ Festival διοργανώνεται για ένατη χρονιά από αύριο 9 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 με στόχο τη στήριξη και τη διάδοση των ταινιών μικρού μήκους.
«Μικρός» κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
ΣΙΝΕΜΑ
Οι πόλεις των κινηματογραφιστών
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς με φθινοπωρινή διάθεση διοργανώνει το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και πόλη» (12-18/9) και προσκαλεί τους θεατές σ' ένα ταξίδι με σταθμούς 11 εμβληματικές πόλεις του 20ού αιώνα μέσα από 13...
Οι πόλεις των κινηματογραφιστών
ΣΙΝΕΜΑ
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
Ανέλαβε διστακτικά, αλλά ανέβασε στην κορυφή, με ποιοτικές εκδηλώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, που ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Με την ευκαιρία αυτή, ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κάνει έναν...
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
ΣΙΝΕΜΑ
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας σήμερα και αύριο στην Ταινιοθήκη
Σήμερα και αύριο προβάλλονται στην Ταινιοθήκη οι βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Camera Zizanio. H efsyn.gr προσφέρει προσκλήσεις για τους...
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας σήμερα και αύριο στην Ταινιοθήκη
ΣΙΝΕΜΑ
Ημερίδα για το «Σινεμά Κορυδαλλός»
«Το Χριστινάκι» του Χρήστου Παπαθανασίου και «Ο θανατοποινίτης» του Κώστα Ξύδη, οι μικρού μήκους ταινίες που γύρισαν με επαγγελματισμό και έμπνευση οι κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού, στο...
Ημερίδα για το «Σινεμά Κορυδαλλός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας