Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φεστιβάλ σαν ανοιχτό πανεπιστήμιο

Η πρώην Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του Φεστιβάλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φεστιβάλ σαν ανοιχτό πανεπιστήμιο

  • A-
  • A+

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η 41η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Δράμας ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα (19-22/9), με προβολές 195 ταινιών από 52 χώρες, στο Ελληνικό και στο Διεθνές Διαγωνιστικό (λειτουργεί 24 χρόνια).

Αν η περυσινή χρονιά ήταν επετειακή, με αποτιμήσεις και νοσταλγία για τα 40 χρόνια της διοργάνωσης, η φετινή εκκινεί με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον.

Η ανακατασκευή της πρώην Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου επί της οδού Περδίκα, που θα αποτελέσει και μόνιμη στέγη του Φεστιβάλ, είναι γεγονός. Επίσης, η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300.000 ευρώ, με την οποία ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης -ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης- ενίσχυσε το Φεστιβάλ, έδωσε τη δυνατότητα να παραταθεί για μία επιπλέον ημέρα και να αυξήσει τον αριθμό των προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ολοι στη Δράμα γνωρίζουν το Φεστιβάλ. Εξάλλου, όποιον οδηγό ανοίξεις, το Φεστιβάλ αναδεικνύεται ανάμεσα στα εξέχοντα γεγονότα της πόλης.

Υστερα από 40 χρόνια και ενώ έχει εθνική και διεθνή αναγνώριση, λειτουργεί ως φυτώριο νέων κινηματογραφιστών και ως πεδίο συνάντησης της διεθνούς κοινότητας όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων στον χώρο του σινεμά, δεν διαθέτει μόνιμη έδρα, αίθουσες προβολών, εκθέσεων κ.ά. Γεγονός που φαίνεται να επιλύεται με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Ανοιχτού Ελληνικού Πανεπιστημίου που θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στη Δράμα.

Για την επίτευξή του δρομολογείται η ανακατασκευή της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου, που είναι ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της πόλης και σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Ο Δήμος Δράμας την είχε αγοράσει με σκοπό να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο που θα στεγάσει και το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους, αλλά το εγχείρημα είχε παγώσει.

Μέχρι πέρυσι, που υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, του δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου, και του προέδρου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασίλη Καρδάση.

Οι προβολές θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Ωδείο και στο «Ολύμπια», που αποτελεί την κεντρική αίθουσα.

Εκεί, το βράδυ του Σαββάτου θα απονεμηθούν τα βραβεία, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία παράλληλα θα ενημερωθεί όχι μόνο για την πορεία και τις δράσεις του Φεστιβάλ, αλλά για το σύνολο των πολιτιστικών μνημείων και των πολιτιστικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Η τρίτη ηλικία απασχολεί τους 20ρηδες σκηνοθέτες»

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος έχει συνδέσει το όνομά του με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, πριν ακόμα αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (1999).

Σκηνοθέτης (αποφοίτησε το 1984 από την Ακαδημία Κινηματογράφου του Κιέβου) και φυσικά μικρομηκάς, ήταν μέλος της ομάδας που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 υποστήριξε την πρωτοβουλία της δημιουργίας αυτόνομου Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φορέα για τις ταινίες μικρού μήκους.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, έχει κύριο μέλημα το υψηλό επίπεδο, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη δημιουργία, επιτέλους, μόνιμης στέγης.

Συνέντευξη

● Ποια είναι η ραχοκοκαλιά στη θεματολογία των ταινιών που διαγωνίζονται στο ελληνικό και στο διεθνές διαγωνιστικό;

Υπάρχει έντονη η είσοδος της θεματαλογίας του περιβάλλοντος, ο προβληματισμός για το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται, πλέον. Εχουμε την ορμητική είσοδο στο διεθνές κυρίως, αλλά και στο ελληνικό, του queer cinema και βέβαια το μεταναστευτικό απασχολεί την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υποδοχή μεταναστών, όπως Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, αλλά και Ιταλία, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός από τους σκηνοθέτες. Αντιθέτως, σε εμάς θα έλεγα ότι μάλλον υποχωρεί το θέμα που έφτασε κάποια στιγμή στο pick. Αυτά στο φόντο του κύριου κορμού της δραματουργίας, που είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Κυρίως με δραματικό τόνο, ενίοτε με τραγικό: θανάτους δολοφονίες, ερωτικές σχέσεις. Επίσης, έχουμε ισχυρή τάση της σχέσης των νέων με την τρίτη ηλικία. Στη θεματολογία των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους διαπιστώνω ότι πολλοί σκηνοθέτες ασχολούνται με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αλλά όχι με τους γονείς τους.

● Μήπως επειδή οι σημερινοί γονείς μεταξύ σαράντα με πενήντα ασχολήθηκαν περισσότερο με την καριέρα απ’ ό,τι με το μεγάλωμα των παιδιών;

Στην Ελλάδα προ κρίσης, δούλευαν, συνήθως, και οι δύο γονείς, οπότε τα παιδιά έμεναν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Γι’ αυτό σήμερα τους απασχολούν θέματα γύρω από την τρίτη ηλικία και μιλάω για τους πολύ νέους σκηνοθέτες, για τη γενιά των 20ρηδων. Υποπτεύομαι ότι υπάρχει μια μομφή προς τον γονιό, που μερικές φορές εκφράζεται ευθέως στις ταινίες «τι κοινωνία μας παραδίδεται;». Η κοινωνία ζει ακόμα μέσα στην κρίση, τα παιδιά έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της και τις χρεώνουν στους γονείς τους. Γι’ αυτό εκφράζονται με μεγαλύτερη συμπάθεια προς τους παππούδες και ως υπόθεμα σε αυτό είναι η ενότητα του πάσχοντος ανθρώπου που έχει άνοια, αλτσχάιμερ...

● Μιλήστε μας για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πέρυσι και ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση της παλιάς Καπναποθήκης επί της οδού Περδίκα.

Είναι πραγματικά ευτυχής συγκυρία ότι οι επιδιώξεις ετών και τα οράματά μας συναντούν την επιθυμία άλλων φορέων, όπως του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και άλλων υπουργείων πέρα του Πολιτισμού και εννοώ της Ψηφιακής Πολιτικής, όπως εκφράστηκε με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Παππά με τον κ. Καρδάση. Επίσης, μας ενίσχυσε ο υπουργός κ. Χαρίτσης με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300.000, πέραν της τακτικής, και επιπλέον 1.000.000 ευρώ σε βάθος τριών χρόνων.

● Πώς αξιοποιούνται αυτά τα ποσά;

Μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε φέτος μια άλλη αναπτυξιακή διάσταση στο Φεστιβάλ. Αμέσως αμέσως, επεκτείναμε κατά μία ημέρα τη διάρκεια, αυξήσαμε κατά ένα άτομο τους συντελεστές που φιλοξενούμε από κάθε ταινία. Φέτος, θα έχουμε διπλάσιο κόσμο και θεωρούμε ότι αυτό είναι πραγματική γιορτή του σινεμά. Υστερα από πολλά χρόνια, είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ βγαίνει άνετα.

● Πόσα άτομα φιλοξενούνται από την Ελλάδα και το εξωτερικό;

Πάνω από 300, ανάμεσά τους ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων σε πολύ νεαρή ηλικία. Θεωρώ ότι η εμπειρία που αποκτούν από μια εβδομάδα ζωής στους κόλπους του Φεστιβάλ Δράμας είναι σαν να περνούν ένα 6μηνο στο Πανεπιστήμιο.

● Η ανακατασκευή της Καπναποθήκης, που θα αποτελέσει μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ, σε τι φάση βρίσκεται;

Στο στάδιο των μελετών. Αν όλα πάνε καλά, όπως πάνε μέχρι τώρα και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ, σε δυο τρία χρόνια μπορεί να έχει ολοκληρωθεί. Το λέω με κάθε επιφύλαξη, αλλά μπορεί το 2021 να είναι έτοιμη. Θα δημιουργηθεί επικλινής αίθουσα προβολών χωρητικότητας άνω των 600 θέσεων και μια δεύτερη περίπου 300 θεατών. Εκεί θα γίνουν τα γραφεία του Φεστιβάλ, το Ψηφιακό Μουσείο Κινηματογράφου, βιντεοθήκη, βιβλιοθήκη κ.λπ.

● Οι προοπτικές για το μέλλον ποιες είναι;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη και τον κόσμο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ κάναμε αίτηση για την Αμερικανική Ακαδημία και περιμένουμε απάντηση. Τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας το καλό επίπεδο στο ελληνικό και διεθνές πρόγραμμα, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως στο Drama Pitchine Lab, που πάει πολύ καλά, και στην ψηφιοποίηση. Εχουμε τεράστιο αρχείο και θέλουμε να το ψηφιοποιήσουμε, να το αξιοποιήσουμε, να το αποδώσουμε προς χρήση και μελέτη στο κοινό.

ΣΙΝΕΜΑ
Χρονικογράφοι με μια κάμερα στο χέρι
Ραντεβού στη Δράμα για το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκουδίνουν οι ανήσυχοι σκηνοθέτες, με 195 ταινίες από 52 χώρες, που εστιάζουν στα θέματα της εποχής μας, από την οικονομική κρίση και τις...
Χρονικογράφοι με μια κάμερα στο χέρι
ΣΙΝΕΜΑ
«Μικρός» κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
Το καινοτόμο Micro μ Festival διοργανώνεται για ένατη χρονιά από αύριο 9 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 με στόχο τη στήριξη και τη διάδοση των ταινιών μικρού μήκους.
«Μικρός» κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
ΣΙΝΕΜΑ
Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε
Στην τελετή έναρξης της 42ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε με θερμά λόγια για τον θεσμό, ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για ουσιαστικά...
Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε
ΣΙΝΕΜΑ
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
Ανέλαβε διστακτικά, αλλά ανέβασε στην κορυφή, με ποιοτικές εκδηλώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, που ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Με την ευκαιρία αυτή, ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κάνει έναν...
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
ΣΙΝΕΜΑ
Αφησαν την κάμερα, έπιασαν την πένα
Με τον υδράργυρο να βρίσκεται κολλημένος στους 28-29 βαθμούς στη Δράμα, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας με τα τρεχούμενα νερά και τα πανύψηλα δέντρα είναι αγαπημένο σημείο για μια βόλτα πριν από τις προβολές.
Αφησαν την κάμερα, έπιασαν την πένα
ΣΙΝΕΜΑ
Σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ των μικρομηκάδων
Έναρξη απόψε για το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στο πρόγραμμά του φιλοξενεί 195 ταινίες από 52 χώρες, αλλά και μια σειρά από ενδιαφέρουσες...
Σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ των μικρομηκάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας