Προικισμένο από πέρυσι από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη με διάφορα ανεξάρτητα βραβεία και όχι της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ (κοινού, ΕΡΤ, FIPRESCI, ΠΕΚΚ κ.ά) το μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, κομμάτι ξεχωριστό αλλά σημαντικό μέσα στο διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει από χθες συγκεκριμένο πρόσωπο.
Στη φετινή 58η διοργάνωση (2–12 Νοεμβρίου) θα παιχτούν συνολικά 33 ελληνικές μεγάλου μήκους ταινίες, στην επιλογή των οποίων βοήθησε αποτελεσματικά μια προκριματική επιτροπή (Σοφία Εξάρχου, Γιώργος Τσούργιαννης και Αντώνης Κοτζιάς).
Δεκαεννέα από αυτές θα κάνουν την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσά τους και ταινίες με τις οποίες γνωστοί βετεράνοι επιστρέφουν έπειτα από πολλά χρόνια στο σινεμά, όπως ο Σταύρος Τσιώλης.
Τρεις από αυτές (πρώτες ή δεύτερες ταινίες) θα επιλεγούν και για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικώντας Χρυσό και Αργυρό Αλέξανδρο.
Οι ταινίες σε πρώτη προβολή είναι:- «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα, συμπαραγωγή Δανίας-Ελλάδας με Δανούς ηθοποιούς
- «Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη, κωμωδία στο απολαυστικό γνώριμο ύφος του
- «Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση
- «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη
- «Η μπλε βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη
- «Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου
- «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή. «Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραΐση
- «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου
- «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου
- «Ρόζμαρι» του Αδώνιδος Φλωρίδη
- «Στην R'» της Κινηματογραφικής Ομάδας «Στην R'»
- «Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου
- «4 μέρες» του Μιχάλη Γιαγκουνίδη
- «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη
- «Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν
- «People» του Παύλου Ιορδανόπουλου
- «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου, πειραματικό animation χωρίς λόγια
- «Too Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη
Πρόκειται για τη νέα ταινία του Νίκου Περάκη «Success Story» και τις: «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου, «Ληξούρι, αντίο» του Μάκη Μωραΐτη, «Τέλειοι ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη, «The Great Eastern» των Λάκη και Αρη Ιωνά (The Callas) και «USSAK... χρόνια μετά» του Κυριάκου Κατζουράκη.
Σε ειδική προβολή θα δούμε το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, που ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ «Απέραντο γαλάζιο». Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης δεν ξεχνά τις παλιές του αγάπες. Οπως έκανε και όταν διηύθυνε τις «Νύχτες Πρεμιέρας», στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζει σε πρεμιέρα τρεις ταινίες από σκηνοθέτες ή συντελεστές που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είτε είναι ξένοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: «West of Sunshine» του Jason Raftopoulos, «Everything is Wonderful» της Πία Μέχλερ και «Νύφη του ISIS» του Μορτέζα Τζαφαρί, για μια αιχμάλωτη του ISIS που βρίσκει καταφύγιο στην Ελλάδα. Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με χορηγό, όπως και πέρυσι, το Ιδρυμα Ωναση και τη Στέγη του και σύμβουλο την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία έχει καθολικά προσβάσιμες προβολές.Παρουσιάζει, δηλαδή, δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους.
Το «Προξενιό της Αννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και ο «Θου - Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ» του Θανάση Βέγγου (1969) θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing].
Δύο σπάνιες ταινίες, η «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) και «Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο» του Κώστα Φέρρη (1975), θα προβληθούν σε κόπιες 35 mm στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά: Εξώστης Α' και Β'», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ (Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου). Το Φεστιβάλ νοιάζεται και για την έρευνα και πρωτοπορία. Στο τμήμα «Film Forward», που φιλοξενεί ταινίες που σπάνε τα όρια της φόρμας και πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθούν και 5 μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών: «Η 8η ήπειρος» του Γιώργου Ζώη, «A Manifesto for the Un-communal» του Σύλλα Τζουμέρκα και οι ταινίες της Εύας Στεφανή «Ακρόπολη», «O ναός της παρθένου» και «Χειρόγραφο». Τέλος, όπως κάθε χρονιά η Θεσσαλονίκη θα καλοδεχτεί τη Δράμα. Θα προβληθούν και οι 17 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν πρόσφατα στο δικό της φεστιβάλ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας