Μια παράσταση ωδή στη διαφορετικότητα, ένα γκαλά με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας που θέτουν και πάλι το ερώτημα: Τι είναι χορός; Χορευτές, ηθοποιοί, ερμηνευτές κάθε ηλικίας, τάξης και κινητικής «ιδιαιτερότητας», άγνωστοι μεταξύ τους κάτοικοι της πόλης, που μετατρέπουν τη σκηνή σε κάδρο της κοινωνικής πραγματικότητας.
Ο περίφημος Γάλλος χορογράφος Ζερόμ Μπελ έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το «Gala» στις 9 και 10 Ιανουαρίου, συνεργάζεται με Ελληνες ερμηνευτές και τους ζητά να καταθέσουν την πιο αυθεντική, αυθόρμητη και ανεπηρέαστη από κώδικες και στιλ κίνησή τους. Στη νέα αυτή παραγωγή, o ανατρεπτικός δημιουργός χρησιμοποιεί την πιο κοινότοπη θεατρική φόρμα, το γκαλά, για να αναδείξει το ακριβώς αντίθετο: έναν χορό ιδιοσυγκρασιακό, «κοινωνικό», απαλλαγμένο από στερεότυπα και κανόνες έκφρασης.
Για τον προκλητικά ευφυή Μπελ η σκηνή αποτελεί ένα εργαστήρι πειραματισμών, έναν χώρο κριτικής της σύγχρονης ζωής και των επικρατουσών κοινωνικών αντιλήψεων. Γνωστός και ως «κακό παιδί» της γαλλικής χορευτικής σκηνής, ο Ζερόμ Μπελ έχει έναν μοναδικό τρόπο να εγκαθιδρύει μια σπάνια σχέση ανάμεσα στους «ερμηνευτές» και το κοινό, καθώς τα θέματα που αγαπά δεν οριοθετούνται απλώς στη θεατρική σκηνή αλλά διαχέονται στην καθημερινή ζωή, αφυπνίζουν τον θεατή, χειραφετούν το βλέμμα, υπερασπίζονται τη διαφορετικότητα.
Αφορμή για τη δημιουργία του «Gala» υπήρξαν κάποια σεμινάρια με ερασιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή του Seine Saint-Denis. Ο Μπελ αναζητούσε μια ευέλικτη θεατρική φόρμα, η οποία θα ήταν προσβάσιμη σε ανθρώπους χωρίς χορευτική παιδεία και από την οποία θα προέκυπτε ένα πολυποίκιλο κινητικό υλικό. Και πράγματι, το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πάντρεμα ετερόκλητων στοιχείων που αν το καλοσκεφτεί κανείς, αποθεώνουν την κοινωνική συνύπαρξη.
Αλλωστε, διατρέχοντας όλη την εργογραφία του Μπελ, διαπιστώνει κανείς έναν ιδιαίτερο τρόπο διαχείρισης της σωματικότητας, μια διαρκή ανησυχία για το ποια «αλήθεια» πρέπει τέλος πάντων να εκπέμπει το σώμα, την αέναη προσπάθειά του να βλέπουμε το υποκείμενο και όχι την ερμηνεία. Ο ίδιος με πολλούς τρόπους έχει επανειλημμένα τονίσει πως το να πλησιάσουμε τον άλλον σημαίνει μάλλον να «γνωρίσουμε βαθιά τη διαφορετικότητα των κόσμων μας».
Οπως οι ήρωες στο Worstword Ho του Σάμουελ Μπέκετ, έτσι και ο Μπελ παροτρύνει τους περφόρμερ να «προσπαθήσουν ξανά. Να αποτύχουν ξανά. Να αποτύχουν καλύτερα», ώστε να μετατρέψουν τις όποιες ερμηνευτικές αδυναμίες ή την πιθανή έλλειψη δεξιοτήτων σε μια διαφορετική αίσθηση πλαστικότητας. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος να «παράγει» κανείς κίνηση, ξεκινώντας από αυτό στο οποίο «υστερεί».
Λεωφόρος Συγγρού 107, τηλ. 210-9005800. Tιμές: από 5 € έως 18 €. Ερμηνευτές: Ελεάννα Ανδρεούδη, Ζοέλ Ανοσίκε, Φελίσια Ανοσίκε, Χρήστος Γιούσεφ, Τάσος Δαρούσος, Αλεξία Καδόγλου, Σοφία Καλατζοπούλου, Ηλίας Καρατζογιάννης, Κάντυ Καρρά, Κογιέ, Νάντια Κοντογεώργη, Αννα Κουρουπού, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μάξιμος Μουμούρης κ.ά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας