Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.0°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.3° 26.6°
2 BF
44%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
58%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
51%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 28.2°
1 BF
48%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
88%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.1° 26.1°
1 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
25.2° 23.8°
4 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.5°
2 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
4 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
0 BF
50%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
61%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
39%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.4° 26.3°
2 BF
32%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
76%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
22%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 24.3°
2 BF
44%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.0° 26.4°
2 BF
65%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
0 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
31ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (18-27/7)

Χορεύουν και συνδέονται με την εποχή μας και την πόλη

Είκοσι παραγωγές, σπουδαία ονόματα όπως η Μαγκί Μαρέν και ο Νταμιέν Ζαλέ, συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, άνοιγμα σε τοπόσημα της Καλαμάτας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο παρουσίασε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Τζένη Αργυρίου

Μπαίνει στην τέταρτη δεκαετία του με νέα, την τέταρτη καλλιτεχνική διευθύντρια στην ιστορία του, τη χορογράφο Τζένη Αργυρίου. Και εκτός από τα μεγάλα ονόματα του χορού που θα παρουσιάσει όπως είναι οι Maguy Marin, Damien Jalet, Χρήστος Παπαδόπουλος, Omar Rajeh και Kat Válastur, θα υλοποιηθούν συνέργειες με πολιτιστικούς και μορφωτικούς φορείς πέρα από τους τοπικούς, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Ανώτατη Σχολή Χορού, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε. Ακόμη, οι παραστάσεις θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους της πόλης εκτός από το Μέγαρο Χορού και την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπως είναι το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το Λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά θα υπάρξει και επιστροφή στο αμφιθέατρο του Κάστρου, μπολιάζοντας την πόλη στον παλμό του Φεστιβάλ.

Ομως για το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που φέτος θα πραγματοποιηθεί 18-27 Ιουλίου προγραμματίζονται ακόμη μία επετειακή έκθεση και δύο νέες ενότητες, το «Dancing on Screen», αφιερωμένη στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο, και «Συναντήσεις εκτός σκηνής», που περιλαμβάνει μια συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της χορευτικής κοινότητας και του κοινού πάνω στο θέμα της ηλικίας στην τέχνη αλλά και στην κοινωνία.

Πρεμιέρα

Διόλου τυχαία άλλωστε, σε μια ώριμη στιγμή του, το Φεστιβάλ επιλέγει για την πρεμιέρα του (18/7) ένα έργο-ωδή στην ωριμότητα του σώματος, το Mellowing του σπουδαίου Ελληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου: πρόκειται για τη συνεργασία του με την ομάδα χορού Dance On Ensemble, τη βερολινέζικη ομάδα που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και διερευνά τη σχέση χορού και ηλικίας, τόσο στη σκηνή όσο και στην κοινωνία, έχοντας χορευτές μεταξύ 40 και 70 ετών, αντιμετωπίζοντας τη γήρανση ως μια κατάσταση διαρκούς κίνησης. Από τα συνολικά 20 χορογραφικά έργα του καλλιτεχνικού προγράμματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία) θα παρουσιαστούν 12 έργα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται 6 παραστάσεις χορού στην πόλη, 8 βραδιές χορού σε πόλεις της περιφέρειας, πέραν των εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες, των σεμιναρίων και των masterclasses με τους καλλιτέχνες.

«Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να έχει ένα φεστιβάλ χορού σήμερα, εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, κοινωνικών κραδασμών, πολέμων, ατομικής και συλλογικής απομόνωσης και αποξένωσης από τη φύση; Πώς συνδέεται η τέχνη του χορού με τις ανησυχίες και τις συνθήκες της εποχής; Τι απασχολεί τις διάφορες γενιές καλλιτεχνών και πώς αυτό μετασχηματίζεται μέσα από τη χορογραφική τους πράξη; Στον πυρήνα του Φεστιβάλ είναι ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης» είναι τα λόγια με τα οποία σκιαγράφησε η κ. Τζένη Αργυρίου το όραμά της για το Φεστιβάλ, που φέτος εστιάζει στους Ελληνες δημιουργούς οι οποίοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη διεθνή σύγχρονη χορευτική σκηνή, αλλά ανοίγεται σε διαφορετικές γενιές και γεωγραφικές προελεύσεις που συνεισφέρουν ποικίλες χορογραφικές γλώσσες και εστίες έρευνας.

Εργα

Ανάμεσα στα έργα και τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό που θα παρουσιαστούν στο 31ο ΔΦΧΚ ξεχωρίζουν:

● Το νέο τρίπτυχο έργο «Thrice» του περιζήτητου γαλλο-βελγικής καταγωγής χορογράφου Νταμιέν Ζαλέ έρχεται στην Καλαμάτα αμέσως μετά την πρεμιέρα του στη Νορβηγία, μαζί με τη νορβηγική πολυβραβευμένη ομάδα Nagelhus Schia Productions, που θα μοιραστεί τη σκηνή με τον σαξοφωνίστα Bendik Giske και τον πιανίστα Koki Nakano. Το χορογραφικό έργο του συνομιλεί με διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, όπως οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο και η μόδα. Αλλωστε ο εικαστικός καλλιτέχνης JR υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια (23/7).

● Το May B (B for Beckett) της Μαγκί Μαρέν, μιας από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας. Ενα έργο που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 44 χρόνια, το 1981, και βρίσκεται ακόμη σε διάλογο με το σήμερα, καθώς η διαχρονική δύναμη του χορού έγκειται στην ικανότητά του να εκφράζει το μυστήριο της ύπαρξής μας στον κόσμο (21/7).

● Η παράσταση λήξης του Φεστιβάλ, το «Beytna», που στα λιβανέζικα σημαίνει κάλεσμα σε τραπέζι, του Ομάρ Ράζεχ αποτελεί μια ξεχωριστή χορευτική παράσταση με επίκεντρο την έννοια του μοιράσματος. Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Κορέα, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο βρίσκονται με αφορμή ένα συμπόσιο. Παρά τις διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και καλλιτεχνικές εμπειρίες τους, μεταμορφώνουν μία κοινή και παραδοσιακή οικογενειακή συνάντηση σε μια καλλιτεχνική συνάντηση χορού, μουσικής και μαγειρικής (26-27/7).

● Ο Ιταλός Αντρέα Σαλούστρι (19/7) που προέρχεται από τον κόσμο του σύγχρονου τσίρκου και θα βρεθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας για να μας εισαγάγει στη μυστική ζωντάνια των αντικειμένων με το έργο MATERIA, μια χορογραφία για τις «χορευτικές» ιδιότητες της πολυστερίνης (φελιζόλ).

Εμπειρία

Εργα σε διάλογο με τις εικαστικές τέχνες, perfomances που συνδέουν το σώμα με τη φύση και το περιβάλλον, δράσεις στον δημόσιο χώρο, μια ακουστική-περιπατητική διαδρομή που μέσα από τον συντονισμό των σωμάτων οδηγεί σε μια κοινή χορευτική εμπειρία, αυτοσχεδιαστικές δημιουργίες που συντελούν σε ένα έργο εν τη γενέσει του, η κουζίνα στο επίκεντρο μιας παράστασης για τη γυναικεία ταυτότητα αλλά και μια χορευτική περφόρμανς με αφετηρία τον Καλαματιανό χορό, με τη συμμετοχή χορωδών από τις Λέσχες Φιλίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμάτας είναι μερικά μόνο από όσα περιμένουν τους επισκέπτες της Καλαμάτας και το κοινό του Φεστιβάλ τον Ιούλιο σε μια γιορτή για τη χαρά της δημιουργίας και την ελευθερία της έκφρασης.

Μαζί με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις προστίθενται στις 322 ξένες και τις 136 ελληνικές παραγωγές και τις 108 διεθνείς ομάδες που έχουν συνεισφέρει σε έναν θεσμό που από το 1995 άλλαξε την ιστορία του σύγχρονου χορού στη χώρα μας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χορεύουν και συνδέονται με την εποχή μας και την πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας