Αθήνα, 12°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.6° 10.2°
0 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
9°C
10.0° 7.6°
1 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 8.8°
1 BF
91%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
2 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
3.4° 3.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.4° 8.4°
1 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 10.8°
4 BF
87%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.5° 11.5°
1 BF
78%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
3 BF
62%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.7° 7.8°
1 BF
85%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.8°
1 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.1° 8.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.5° 7.5°
1 BF
91%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
4°C
4.1° 4.1°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
megaro mousikis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

«Αρανχουέθ» και «Φανταστική» από ΚΟΑ -Εσενμπαχ

Στις 29/11/2024, στο κατάμεστο κρατικό Μέγαρο Μουσικής, η ΚΟΑ υπό τον αρχιμουσικό/πιανίστα Κρίστοφ Εσενμπαχ έδωσε μια κάπως άνιση, αισθητά ετερόκλητη συναυλία. Πρώτη ακούστηκε η σύνθεση «Photo Album για ορχήστρα», αφιερωμένη από τον συνθέτη Αχιλλέα Γουάστορ στον Κρίστοφ Εσενμπαχ. Ηταν ένα μέτριου ενδιαφέροντος, ανενδοίαστα πολυστιλιστικό κομμάτι, με στοιχεία μινιμαλισμού και χαρακτήρα κολάζ εντυπώσεων, διατυπωμένο, ωστόσο, με σαφώς καλοεπεξεργασμένη ενορχήστρωση. Ακολούθησε το δημοφιλές «Κοντσέρτο Αρανχουέθ» (1939/40) του Ισπανού Χοακίν Ροντρίγκο (1901-1999).

Γνωστό παλεόθεν ως μουσικό σήμα δημοφιλούς ραδιορομάντζου των 60s αλλά και παγκοσμίως αγαπητό στους φίλους της κιθάρας, το λεπτεπίλεπτο αυτό αριστούργημα με το έντονα εθνικό χρώμα κατέχει κορυφαία θέση στις προτιμήσεις του μεγάλου κοινού. Στην Αθήνα το έπαιξε ο 80χρονος Πέπε Ρομέρο. Ο Ισπανός βετεράνος της κιθάρας διέπλασε μια ερμηνεία προσαρμοσμένη στις τωρινές του δεξιότητες: αισθητά αργή, ένθεν τοπικά απονευρωμένη, με αντιληπτές επιβραδύνσεις στις γρήγορες κλίμακες και στα δεξιοτεχνικά «περάσματα», που –όπως και να το κάνουμε– υπονόμευαν τον λαμπερό, ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα της μουσικής. Εγγυημένη επιτυχία είχε, βέβαια, το αργό, λυπητερό δεύτερο μέρος όπου, μεταξύ άλλων, συμπρωταγωνίστησε η ομποΐστα της ΚΟΑ Χριστίνα Παντελίδου.

Ανταποκρινόμενος στο θυελλώδες χειροκρότημα του αθηναϊκού ακροατηρίου, ο Ρομέρο έπαιξε τη σύνθεση του πατέρα του, «Κουβανέζικη φαντασία», έργο με πυκνή, αριστοτεχνικά κιθαριστική γραφή. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς αφιερώθηκε στην «Φανταστική Συμφωνία» (1830) του Μπερλιόζ. Γνώριμος στο αθηναϊκό ακροατήριο, ο 84χρονος Εσενμπαχ εξέπληξε με μια μοναδικά συναρπαστική εκτέλεση, διαπλασμένη με θαυμαστά ευαίσθητη ανταπόκριση στον χαρακτήρα εκάστου μέρους. Τα «Ονειρα - Πάθη» αποδόθηκαν με θαυμαστή ηχητική διαφάνεια, εύπλαστη λυγμική φραστική και παροξυσμικά κορυφούμενη ένταση, το σαγηνευτικό βαλς του «Χορού» παίχτηκε με ρυθμικά σφριγηλό ωστικό παλμό. Το ποιμενικό ιντερλούδιο «Σκηνή στους αγρούς» διαπλάστηκε με ονειρική ελαφράδα, αφήνοντας άπλετο χώρο στα νοσταλγικά σόλι της Χριστίνας Παντελίδου (κορ-ανγκλέ) και του Γιάννη Οικονόμου (όμποε-«ηχώ») μέχρι το απειλητικό σκοτείνιασμα της καταιγίδας. Βίαια άλλαξε η ατμόσφαιρα στα δύο εφιαλτικά καταληκτικά μέρη: την «Πορεία προς το μαρτύριο» και το «Ονειρο μιας οργιαστικής νύχτας (του Σαββάτου)».

Αποδίδοντας με τόλμη, σιγουριά και πιστότητα το δαιμονικό πνεύμα του Μπερλιόζ, ο Εσενμπαχ προσπέρασε εδώ τελείως την έγνοια για ωραίο ήχο, διαπλάθοντας τη συμφωνική αφήγηση με αχαλίνωτη αγριότητα και τραχύτητα, αντλώντας από τους μουσικούς της ΚΟΑ ένα παίξιμο που ανέδιδε δέος και τρόμο! Για άλλη μια φορά «έκρηξη» ενθουσιώδους χειροκροτήματος σε άσχετο σημείο ξενέρωσε στιγμιαία την ακρόαση, προδίδοντας ένα ακροατήριο που δεν γνωρίζει ούτε τα απολύτως βασικά, ούτε, συνεπώς, κατανοεί τι ακούει…

Νεφέλη Κωτσέλη και Δημήτρης Γιάκας ερμηνεύουν λίντερ

Στις 14/1/2025, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του κρατικού Μεγάρου Μουσικής, η μεσόφωνος Νεφέλη Κωτσέλη, συνοδευόμενη από τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, πρόσφερε στους λιγοστούς Αθηναίους φίλους του είδους ένα πάρα πολύ καλό ρεσιτάλ με λίντερ. Θεματικά ξεκάθαρα εστιασμένο στα γυναικεία πάθη, το ρεπερτόριο ξεκίνησε με τα «Τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς» (2023) του Γιώργου Κουρουπού, συνέχισε με την καντάτα του Χάυδν σε ιταλικό κείμενο «Η Αριάδνη στη Νάξο» (1789), ενώ το δεύτερο μισό της βραδιάς αφιερώθηκε στους κύκλους τραγουδιών του Σούμαν «Ποιήματα της βασίλισσας Μαρίας Στιούαρτ» (1852) και «Ο έρωτας και η ζωή μιας γυναίκας» (1840). Από του χρόνου μέλος της όπερας του γερμανικού Ντόρτμουντ, η Κωτσέλη, την οποία προφτάσαμε να ακούσουμε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, διαθέτει μια σαγηνευτικά πλούσια, μεστή, υγιή, στιβαρή φωνή μεσοφώνου δίχως ασυνέχειες.

Επιπλέον είναι κάτοχος πολύ καλής τεχνικής αλλά και φορέας υψηλής μουσικής ευαισθησίας και καλλιέργειας. Ολα μαζί αυτά της επέτρεψαν να ερμηνεύσει ωραία και πειστικά, με ακρίβεια και ευδιάκριτη στιλιστική διαφοροποίηση, όχι μόνον τα ελληνικά τραγούδια του Κουρουπού στην ερωτική ποίηση της Σαπφούς, και την κλασική καντάτα του Χάυδν αλλά, κυρίως, τα τραγούδια-μικρές σκηνές του Σούμαν. Αψεγάδιαστα φινιρισμένη φραστική, τραγούδι ασφαλές δίχως αποχρωματισμό της φωνής στην υψηλή περιοχή, προσεγμένη άρθρωση της μουσικής και του λόγου –ελληνικά, ιταλικά, γερμανικά–, σεμνή σκηνική παρουσία και, το κυριότερο, δραματική έκφραση ταιριαστή στην «ιδιωτική» κλίμακα του λιντ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αρανχουέθ» και «Φανταστική» από ΚΟΑ -Εσενμπαχ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας