H λύρα, ξέρετε, το ωραίο αυτό παραδοσιακό μας όργανο, μπήκε στην ECM, την περίφημη δισκογραφική εταιρία του Μάνφρεντ Αϊχερ, εκεί που βρίσκεται και η Ελένη Καραΐνδρου. Πώς; Μέσω του Σωκράτη Σινόπουλου και του νέου του άλμπουμ «Eight Winds». Μόλις κυκλοφόρησε, ζεστό-ζεστό.
Σήμερα ο Σωκράτης βρίσκεται στην Αθήνα, μια και απόψε το παρουσιάζει για πρώτη φορά live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την Πέμπτη το απόγευμα όμως τον πετύχαμε στη Θεσσαλονίκη, είναι λέκτορας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου της Μακεδονίας.
«Το άλμπουμ το ηχογραφήσαμε μαζί με τον Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο και τον Δημήτρη Εμμανουήλ στα τύμπανα», μας λέει από το τηλέφωνο. «Περιλαμβάνει παλιότερες και νεότερες μουσικές μου ιδέες, τις οποίες επεξεργαστήκαμε όλοι μαζί στο στούντιο με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού».
Πώς θα χαρακτήριζε αλήθεια τη μουσική του; «Είναι μια περίπλοκη ερώτηση», απαντάει με χαμόγελο. «Το ζητούμενο, άλλωστε, σε αυτή την ηχογράφηση που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να σταθούμε στο κέντρο των μουσικών στιλ που μας έχουν επηρεάσει.
»Ενδεικτικό τού ότι κάπως το καταφέραμε αυτό είναι το γεγονός ότι το άλμπουμ έχει κατηγοριοποιηθεί μέχρι τώρα από καταστήματα δίσκων και έντυπα του εξωτερικού τόσο ως τζαζ, αλλά και ως world music, improvised music, european jazz, ακόμα και ως genre-less chamber music, το οποίο θα μεταφραζόταν τρόπον τινά σε μουσική δωματίου χωρίς συγκεκριμένη τεχνοτροπία.
»Η αλήθεια είναι ότι δέχομαι όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω έναν μόνο θα ήταν το world music. Και ο όρος modal music θα του ταίριαζε, δηλαδή τροπική μουσική».
Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, ο Σωκράτης Σινόπουλος σπούδασε κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι πριν αρχίσει να ασχολείται με τη λύρα σε ηλικία 14 ετών. Εναν χρόνο αργότερα έπαιζε με το σχήμα του δασκάλου του Ρος Ντέιλι.
Είναι η λύρα το... καλύτερο όργανο; τον ρωτάω. «Ασφαλώς. Και το επαληθεύουν όλοι οι λυράρηδες νομίζω. Σοβαρά τώρα, όλα τα όργανα έχουν την ομορφιά τους και οι μουσικοί αναπτύσσουμε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μουσικός που να μη θεωρεί ότι παίζει το καλύτερο όργανο. Ετσι κι εγώ. Στη λύρα, εκτός των άλλων, με έλκει και το ότι είναι ένα ιστορικό όργανο, αλλά και το ότι από τεχνικής πλευράς υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που μπορεί να κάνει αυτό το όργανο, τα οποία τώρα διερευνούμε».
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τη λύρα με τους χορούς, στο «Eight Winds» ωστόσο μου φαίνεται, ως ακροατής μιλώ, κατάλληλη για πιο εγκεφαλικές ακροάσεις. Εχω την αίσθηση, λέω στον Σωκράτη Σινόπουλο, πως ακούγεται πιο εσωστρεφής. Ισχύει; «Ισχύει ναι, τα περισσότερα κομμάτια είναι πιο «ακουστικά». Υπάρχουν, όμως, και τρία με άμεσες αναφορές σε χορευτικούς σκοπούς από τις παραδόσεις της λύρας».
Είναι η μουσική μας παράδοση ο τρόπος για να βγει ένας Ελληνας καλλιτέχνης στο εξωτερικό και να γνωρίσει επιτυχία; «Σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος.
Αλλά αν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινότητα το ζητούμενο είναι να προβάλεις και τις ιδιαιτερότητές σου, τότε οι παραδόσεις προσφέρουν ένα μέσο το οποίο, βέβαια, από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και η ζύμωση με τη σημερινή πραγματικότητα για να δημιουργηθεί κάτι ολοκληρωμένο».
Γεγονός είναι πως παρατηρείται στη μουσική, αλλά και στους νέους, μία τάση προς την παράδοση τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια απόλυτα αβίαστη και φυσική εξέλιξη αυτή η τάση κι έχω την τύχη να την παρακολουθώ από μέσα τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς οι νέοι βρίσκουν στην παραδοσιακή μουσική ένα πεδίο με βάθος, ουσία και λειτουργικότητα, το οποίο είναι ταυτόχρονα ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό και τη δημιουργικότητα». H συνάντησή του με τον πιανίστα Γιάννη Κυριμκυρίδη, έναν εξίσου πολυδιάστατο μουσικό, οδήγησε στο στήσιμο του κουαρτέτου του, το 2011. Το «Eight Winds» ηχογραφήθηκε στο στούντιο Sierra με παραγωγό τον Μάνφρεντ Αϊχερ.
Ποια η διαφορά της ECM από τις άλλες δισκογραφικές εταιρείες; «Ο μουσικός και το μουσικό έργο τοποθετούνται στην κορυφή της ιεραρχίας και ακολουθούν τα υπόλοιπα, όπως, για παράδειγμα, οι αριθμοί των πωλήσεων και το κέρδος. Η ECM έχει εκδώσει άλμπουμ, που μάλλον καμία άλλη εταιρεία δεν θα τολμούσε. Τελικά δικαιώθηκε για τις επιλογές της και είναι αυτή τη στιγμή μία από τις σημαντικότερες εταιρείες παγκοσμίως».
Αποχαιρετώντας τον και δίνοντας ραντεβού για απόψε, τον ρωτώ πώς ορίζεται η εξομολόγηση ενός μουσικού; «Πολλές φορές με τη σιωπή».
INFO:
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ., εισιτήρια από 10 έως 28 ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας