Αθήνα, 37°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
37°C
37.9° 36.4°
3 BF
25%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
38.6° 35.8°
3 BF
32%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
38°C
39.3° 37.0°
1 BF
47%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
39°C
39.6° 38.9°
5 BF
25%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.1° 35.1°
2 BF
21%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
34.4° 34.4°
2 BF
16%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
37°C
36.8° 36.8°
1 BF
25%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
32°C
33.8° 31.9°
3 BF
43%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 32.7°
3 BF
40%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 30.8°
4 BF
31%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
37°C
36.7° 34.6°
1 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 34.9°
4 BF
46%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
38.0° 36.8°
4 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
37°C
37.2° 35.5°
2 BF
26%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 29.3°
5 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
37°C
38.0° 35.3°
3 BF
14%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.7° 33.3°
2 BF
30%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
36°C
37.7° 35.8°
3 BF
36%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.1° 32.1°
3 BF
25%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
Λεωνίδας Καβάκος- Το «εκκλησιαστήριο» στην Αρχαία Μεσσήνη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Λεωνίδας Καβάκος- Το «εκκλησιαστήριο» στην Αρχαία Μεσσήνη
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ

Μουσική ισοϋψής με το όραμα του Πέτρου Θέμελη

Αύριο Πέμπτη, ο διεθνώς διάσημος βιολονίστας και αρχιμουσικός Λ. Καβάκος και το νεοϊδρυθέν από τον ίδιο πενταμελές «Apollωn Ensemble» ερμηνεύουν τα κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ στον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο αφιέρωσε όλες τις δημιουργικές του δυνάμεις μέχρι το τέλος της ζωής του ο επιφανής αρχαιολόγος

Οταν η έντεχνη δυτική μουσική συνάντησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό: μπορεί ο μεγάλος Κάντορας της Λιψίας να μην είχε επισκεφτεί το Ασκληπιείο της Μεσσήνης που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και μέχρι τότε να ήταν γνωστό από τις περιγραφές του περιηγητή του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία, ωστόσο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του στην αρχαία Μεσσήνη με μία ακόμη, συμβολική, συνάντηση κορυφής. Ο ένας είναι «ο βιολιστής των βιολιστών» και σπουδαίος διευθυντής ορχήστρας με την τεχνική αρτιότητα και τη ζηλευτή δεξιοτεχνία, που έχει δοξαστεί σε όλον τον κόσμο: αλλά τι συστάσεις μπορεί να χρειάζεται ο μοναδικός Λεωνίδας Καβάκος; Ο άλλος ήταν από τους καλύτερους αρχαιολόγους της γενιάς του, που η αγάπη του για την επιστήμη του μπόλιασε γενιές αρχαιολόγων, ενώ είχε αφιερωθεί με την ψυχή και το πνεύμα του στην αρχαία Μεσσήνη, αναδεικνύοντας μοναδικά το μεγαλείο της: ο Πέτρος Θέμελης (1936-2023). Αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου, η αρχαιοελληνική αισθητική θα συγχρονιστεί με την κλασική μουσική στη συναυλία που διοργανώνει το Μέγαρο στο Εκκλησιαστήριο της αρχαίας Μεσσήνης με τον διεθνή σταρ του βιολιού και το «Apollωn Ensemble», στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη που την αποκάλυψε και την ανέδειξε.

Η εργασία και το ερευνητικό ενδιαφέρον του Πέτρου Θέμελη ήταν για δεκαετίες επικεντρωμένα στις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης. Και κατάφερε σε αυτό το έργο ζωής να παραδώσει σε μας και στις επόμενες γενιές έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου, κάνοντάς μας κοινωνούς στο όραμά του: «Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί αυτή καθαυτή μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται. Ενα περίοπτο έργο τέχνης, μια εξελισσόμενη δημιουργία που συγκροτείται από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται σταδιακά μέσα από βαθιές στρώσεις χωμάτων των σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια», όπως είχε σημειώσει ο ίδιος. Κατάφερε μάλιστα να συνδέσει τον σημερινό επισκέπτη με τον περιηγητή Παυσανία, καθώς αποκάλυψε πολλά από τα μνημεία που εκείνος περιέγραψε τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη

Η συναυλία που επιτέλους πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά τους αρχικούς σχεδιασμούς από τον διεθνή σταρ του βιολιού φέρνει σε αυτό το μοναδικό τοπόσημο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού το «Apollωn Ensemble», ένα νεοσύστατο σχήμα κορυφαίων Ελλήνων μουσικών της νέας γενιάς, που ο ίδιος επέλεξε και συγκρότησε μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή τους στην ιστορική «Αίθουσα Musikverein» της Βιέννης. Το αποτελούν οι Noé Inui (βιολί), Αλέξανδρος Σακαρέλλος (βιολί), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολοντσέλο), Μιχάλης Σέμσης (κοντραμπάσο), Ιάσων Μαρμαράς (τσέμπαλο), που θα ερμηνεύσουν τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τέσσερα έργα που αποτελούν την τελευταία ηχογράφηση του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble για τη Sony, ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιλαμβάνονται στο νέο του CD.

Πρόκειται για τις τέσσερις αριστουργηματικές ορχηστρικές συνθέσεις που γράφτηκαν από τον Μπαχ κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα και συνδυάζουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, το γερμανικό και το ιταλικό ύφος: τα Κοντσέρτα για βιολί σε λα ελάσσονα, σε μι μείζονα, σε σολ ελάσσονα και σε ρε ελάσσονα.

Θα είναι τυχεροί όσοι βρεθούν σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο πολιτισμού στην καρδιά της Πελοποννήσου, για να απολαύσουν μια συναυλία διεθνούς ακτινοβολίας: τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως καλλιτέχνη σπάνιας ποιότητας με τη συναρπαστική πληρότητα της ερμηνείας που έχει συνεργαστεί και ως αρχιμουσικός με τις μεγαλύτερες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες της εποχής μας και παίζει με ένα «Willemotte» Stradivarius του 1734.

ℹ️ The Apollωn Ensemble: Noé Inui, Αλέξανδρος Σακαρέλλος | βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος | βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν | βιολοντσέλο, Μιχάλης Σέμσης | κοντραμπάσο, Ιάσων Μαρμαράς | τσέμπαλο. Εναρξη προπώλησης | Τετάρτη 12 Ιουνίου. Εισιτήρια 20-60 ευρώ. Προπώληση megaron.gr H συναυλία πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Φ. Κωστοπούλου και του Δήμου Μεσσήνης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μουσική ισοϋψής με το όραμα του Πέτρου Θέμελη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας