Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
34.2° 32.0°
2 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
34.4° 31.9°
1 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.0° 29.4°
2 BF
42%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
0 BF
55%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 30.0°
2 BF
27%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
29.0° 26.4°
1 BF
29%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 26.3°
1 BF
34%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 26.6°
3 BF
61%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.5°
1 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 27.8°
3 BF
40%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 31.2°
0 BF
43%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 30.7°
0 BF
30%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 29.5°
1 BF
33%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 28.2°
4 BF
74%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
34.0° 31.7°
2 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 27.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 32.0°
2 BF
36%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
28.6° 28.6°
2 BF
28%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
Γιώργος Μάτσκαρης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιώργος Μάτσκαρης
Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΕΛΣ

Το «δώρο» του Μάλιφαντ στους σπουδαστές χορού της Λυρικής

Η επετειακή παράσταση απόψε και αύριο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει και τη νέα δημιουργία Verge του σπουδαίου Βρετανού χορογράφου και ο διευθυντής σπουδών Γιώργος Μάτσκαρης με αφορμή τα 20ά γενέθλια της Σχολής εξηγεί την ιδιαιτερότητα του φορέα.

Μια νέα χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου σύγχρονου χορογράφου Ράσελ Μάλιφαντ, με τίτλο «Verge», ειδικά για τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μία σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Μάρθας Γκράχαμ, Exceedance, σε χορογραφία της καθηγήτριας της Σχολής Ολιας Τορναρίτου. Αποσπάσματα από το κλασικό ρεπερτόριο και συγκεκριμένα από το εμβληματικό έργο Ζιζέλ, σε χορογραφία του σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλί, Ζιλ Περό και Μαριούς Πετιπά, σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ.

Η παράσταση Progression, απόψε Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις 8.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ - ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και δεν είναι τυχαία φαντασμαγορική: είναι επετειακή, καθώς η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας δίνοντας την ευκαιρία στους σπουδαστές της να ερμηνεύσουν όχι μόνο αποσπάσματα από το κλασικό ρεπερτόριο του μπαλέτου και να ακολουθήσουν τα βήματα μιας πρωτοπόρου (Μ. Γκράχαμ) που έδωσε στον χορό την ελευθερία να κινηθεί έξω από τις κλασικές φόρμες, αλλά και να αποδώσουν το έργο Verge που γράφτηκε ειδικά για αυτό το σύνολο από έναν πολυβραβευμένο χορογράφο. Τον Ράσελ Μάλιφαντ, που εκπαιδεύτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Αγγλίας, ίδρυσε τη Russell Maliphant Dance Company και έχει συνεργαστεί με ομάδες και καλλιτέχνες όπως οι Σιλβί Γκιλέμ, Ρομπέρ Λεπάζ, Ισαάκ Ζιλιέν, BalletBoyz, English National Ballet, Bayerisches Staatsballett και Lyon Opera Ballet.

Αυτή είναι μάλιστα η πρώτη του ανάθεση και συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή για την οποία σημειώνει ότι είχε «στόχο τη δημιουργία μιας νέας οπτικής αισθητικής βασισμένης στις δυνατότητες του χρόνου. Αντλώντας έμπνευση από μια ποικιλία κινήσεων και εξερευνώντας πληθώρα δυνατοτήτων, το κομμάτι Verge επιχειρεί να αναδείξει το ταλέντο και τις δυνατότητες καθενός εκ των 28 χορευτών αυτής της ομάδας, στην εικοστή επέτειο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Η επετειακή παράσταση Progression, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει ο διευθυντής της Σχολής Χορού Γιώργος Μάτσκαρης, συνδυάζει κλασικές με πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες και πρόκειται να περιοδεύσει τον Ιούλιο σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην εικοσαετή λειτουργία της.

Με στόχο τη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της ΕΛΣ και της τέχνης του χορού γενικότερα, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις το 2004. Η φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών της διατρέχει την ιστορία του χορού και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στον χρόνο και εστιάζει κυρίως στην κίνηση ως μέσο ενδυνάμωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας των σπουδαστών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Φωτ.: Γ. Καλκανίδης

Αρχικά τέθηκε υπό τη διεύθυνση της Αννας Πέτροβα και κατόπιν του Γιάννη Ντοντσάκη. Το 2018-19 ο Γιώργος Μάτσκαρης ανέλαβε ως υπεύθυνος σπουδών και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα ως διευθυντής σπουδών της Σχολής. Με αυτή την επετειακή ευκαιρία μιλήσαμε μαζί του για την 20χρονη πορεία και την παράσταση της Σχολής χορού της ΕΛΣ.

● Ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στην 20χρονη πορεία: ποιους θεωρείτε τους κυριότερους σταθμούς της;

Σταθμό αποτέλεσε σίγουρα η μετεγκατάσταση της ΕΛΣ στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο καινούργιο μας «σπίτι», προσφέρονται όλες οι δυνατότητες για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, η οποία ξεκινάει στις αίθουσες μπαλέτου μας και καταλήγει στη μοναδική Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Εναν ακόμη σημαντικό σταθμό θεωρώ τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εξωστρέφεια της ΕΛΣ, δίνοντάς μας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός προγράμματος υποτροφιών εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο, οι αριστούχοι απόφοιτοι της Σχολής μας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και να έρθουν σε επαφή με την παγκόσμια χορευτική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Τέλος, η φετινή χρονιά αποτελεί σίγουρα ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά η παράστασή μας, μετά από την πρεμιέρα της, θα ταξιδεψει σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, συστήνοντάς μας στο ευρύ κοινό.

● Τι αντίκτυπο είχε η Σχολή στον ελληνικό χορό;

Μέσα στα χρόνια, οι απόφοιτοι της Σχολής Χορού της ΕΛΣ έχουν πλαισιώσει διάφορες ελληνικές ομάδες χορού και αποτελούν μεγάλο ποσοστό του δυναμικού του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Είμαστε υπερήφανοι γιατί πολλοί έχουν αφοσιωθεί στη διδασκαλία του χορού με εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο στη δική μας Σχολή όσο και σε άλλες Σχολές Χορού της Ελλάδας.

Ειδικά σήμερα, με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών μας, οι απόφοιτοί μας είναι από τους λίγους που μπορούν να εκπροσωπήσουν τόσο τον κλασικό όσο και τον σύγχρονο χορό, επάξια.

● Τι προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει;

Ενδυναμώνοντας τη διδασκαλία του σύγχρονου χορού στη Σχολή, παράλληλα με την προσφορά υψηλού επιπέδου κλασικής εκπαίδευσης, αντιμετώπισα αντιδράσεις, ειδικά από μια μικρή, ευτυχώς, μερίδα του Μπαλέτου της ΕΛΣ και έναν φόβο ότι η Σχολή θα χάσει την κλασική της ταυτότητα. Η φιλοσοφία μου για τη χορευτική εκπαίδευση αγκαλιάζει και τα δύο είδη χορού και το ένα δεν αποτελεί απειλή για το άλλο, αντιθέτως, αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτές οι αντιλήψεις είναι κατά τη γνώμη μου παρωχημένες και ανεξάρτητες από το είδος χορού που θα αποφασίσει τελικά να υπηρετήσει ένας επαγγελματίας χορευτής στην καριέρα του.

Το εγχείρημά μας είναι απαιτητικό αλλά, με την αμέριστη υποστήριξη του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, θεωρώ πως το έχουμε κατακτήσει.

● Ποιο είναι το όραμα για το μέλλον;

Το όραμά μας, σε συνεργασία πάντα με τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής, είναι να δώσουμε όσο περισσότερες ευκαιρίες στους νέους σπουδαστές να έρθουν αντιμέτωποι με έναν πλούσιο κόσμο καλλιτεχνικών ερεθισμάτων. Να ενδυναμώσουμε τις συνεργασίες μας με σημαντικούς καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, κάτι που χτίζουμε με τον χρόνο, τόσο για το εκπαιδευτικό όσο και για το παραστασιακό σκέλος της εκπαίδευσής μας. Και φυσικά, μας συγκινεί ιδιαίτερα να θαυμάζουμε τους αποφοίτους μας στις μετέπειτα συνεργασίες τους, έχοντας θέσει ως προτεραιότητά μας την όσο πιο ολοκληρωμένη καλλιέργειά τους.

♦ Πληροφορίες: 21, 22 Ιουνίου στις 20.30. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ - ΚΠΙΣΝ. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας στην ticketservices.gr
10-11/7 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Κύπρος. 17-18/7 Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ). 20/7 Αμφιθέατρο Σίβηρης, Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Η είσοδος στις παραστάσεις της περιοδείας θα είναι δωρεάν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «δώρο» του Μάλιφαντ στους σπουδαστές χορού της Λυρικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας