Κοιτάξτε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έδρα τη Βοστόνη και σκοπό την ανάδειξη και παρουσίαση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κληρονομιάς σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και συναυλιακούς χώρους στις ΗΠΑ. Λέγεται «Ελληνική Ορχήστρα Νέας Αγγλίας», «New England Greek Orchestra», και συνδυάζει εβδομαδιαία σεμινάρια, τάξεις και συναυλίες με διακεκριμένους Ελληνες μουσικούς. Τελεί υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των μουσικών-συνθετών και προσφάτως υποψηφίων για Grammy, Βασίλη Κώστα, που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, και Γιώργου Λέρνη, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος.
Μίλησα και με τους δυο τους για την «Ελληνική Ορχήστρα Νέας Αγγλίας», δεν ξέρω, μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν έμαθα ότι έπαιξε εκεί πέρυσι ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και έγινε χαμός. «Ηταν τεράστια η χαρά μας καθώς η συναυλία μας με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο ήταν sold out», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Λέρνης. «Ηταν τόσο ευχάριστο να βλέπεις μια γεμάτη αίθουσα συναυλιών, καθώς έχουμε επενδύσει τόση πολλή δουλειά σε αυτήν την πρωτοβουλία. Το κοινό μας περιλαμβάνει κυρίως Ελληνες, Ελληνοαμερικανούς και φοιτητές μουσικής από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα που εδρεύουν στην περιοχή της Νέας Αγγλίας».
Είναι η συναυλία που διοργανώνεται στο τέλος του διδακτικού έτους με καλεσμένο έναν, διαφορετικό κάθε χρόνο, μουσικό, δεξιοτέχνη της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Φέτος λοιπόν, στις 10 Μαΐου 2024, τα μέλη του προγράμματος θα συμπράξουν με τον θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά.
● Πείτε μας λίγο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα...
Γιώργος Λέρνης: Η «Ελληνική Ορχήστρα Νέας Αγγλίας» είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εδρεύει στο Brookline της Μασαχουσέτης. Δίνει τη σπάνια ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς μουσικούς από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα να μελετούν συστηματικά τη μουσική παράδοση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, όλοι οι σπουδαστές έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν και να συμμετάσχουν σε μουσικές παραστάσεις με δεξιοτέχνες Ελληνες καλλιτέχνες σε πολύ γνωστούς μουσικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας και των ΗΠΑ. Του προγράμματος ηγούμαστε εγώ, που κατάγομαι από την Κύπρο, μαζί με τον Βασίλη Κώστα, από την Ελλάδα, που ήμασταν και οι δύο υποψήφιοι για βραβείο Grammy.
● Πώς γίνονται τα μαθήματα, κάθε πότε, τι περιέχουν, πόσοι τα παρακολουθούν κ.ο.κ.
Γ.Λ.: Τα μαθήματά μας διδάσκονται αυτοπροσώπως και διαδικτυακά. Ο Βασίλης Κώστας παρέχει διαδικτυακά μαθήματα, διδάσκοντας στους μαθητές μας μια ποικιλία ρεπερτορίου από την Ελλάδα και τις διάφορες μουσικές μορφές που χρησιμοποιούνται στις μουσικές μας παραδόσεις. Εγώ συναντιέμαι τακτικά με τους μαθητές και διευθύνω το σύνολο στο οποίο οι μαθητές μπορούν να ερμηνεύσουν αυτή τη μουσική και να δουλέψουν στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο.
● Επί πληρωμή;
Γ.Λ.: Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο δωρεάν στους ταλαντούχους σπουδαστές, οι οποίοι επιλέγονται κατόπιν ακροάσεων ή συνεντεύξεων.
● Ποιοι είναι οι σπουδαστές σας;
Γ.Λ.: Το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε νέους Ελληνες, Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς φοιτητές που εδρεύουν στην περιοχή της Νέας Αγγλίας και ενδιαφέρονται να μάθουν τις μουσικές παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.
● Γνωρίζουν από ελληνική μουσική; Ή τους είναι κάτι εντελώς καινούργιο;
Γ.Λ.: Μερικοί από τους μαθητές μας έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία με την ελληνική παραδοσιακή μουσική ενώ ένας μεγάλος αριθμός εκτίθενται για πρώτη φορά στις μουσικές μας παραδόσεις. Ολοι όμως οι μαθητές μας είναι δεξιοτέχνες σε όποιο μουσικό όργανο παίζουν, κάτι που αποτελεί μεγάλο τους πλεονέκτημα.
Βασίλης Κώστας: Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως ορισμένα από τα μέλη του προγράμματός μας έχουν ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα λαμβάνοντας μουσικά ερεθίσματα που λειτουργούν σαν κίνητρο για εκείνους/ες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους μουσικούς που πλαισιώνουν την Ελληνική Ορχήστρα Νέας Αγγλίας. Είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό για μας να φέρνουμε σε επαφή τους σπουδαστές/τριες μας με μάστερ καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής και μέσα από τα μαθήματά μας να εμπνέουμε την περαιτέρω έρευνα όσον αφορά αυτή τη μουσική κουλτούρα.
● Τι αλληλεπίδραση έχετε, αν έχετε, με την Ελλάδα;
Β.Κ.: Πάντοτε το ελληνικό προξενείο στη Βοστόνη στάθηκε δίπλα μας στις προσπάθειές μας να παρουσιάσουμε την παραδοσιακή μουσική στις κοινότητες της Μασαχουσέτης. Είναι σημαντικό να υπάρχει η στήριξη της πολιτείας σε τέτοιες συστηματικές πρωτοβουλίες για τη μελέτη και παρουσίαση της κουλτούρας μας σε ένα διεθνές κοινό όπως εκείνο της Νέας Αγγλίας. Η συνεργασία αυτή είχε δημιουργήσει στο παρελθόν και με τη στήριξη του προξένου Στράτου Ευθυμίου συναυλίες, σεμινάρια, ακόμη και παρουσιάσεις στο ίδιο το προξενείο. Ευελπιστούμε πως η δημιουργική σχέση θα συνεχιστεί με τον ίδιο ουσιαστικό τρόπο και στο μέλλον.
● Πού αλλού στην Αμερική -εκτός από τη Βοστόνη- κάνατε ή κάνετε τέτοιες συναυλίες;
Β.Κ.: Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που κάνουμε στη Βοστόνη με προσκλήσεις να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε όλο και περισσότερα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νέα Ορλεάνη και το Νάσβιλ έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τα μέρη που έχουμε ήδη επισκεφθεί αλλά και θα παρουσιάσουμε, κυρίως, τη μουσική μας τον ερχόμενο Νοέμβριο μαζί με τον σπουδαίο μουσικό στην πολίτικη λύρα, Σωκράτη Σινόπουλο.
● Τι ελληνική κοινότητα υπάρχει στη Βοστόνη;
Γ.Λ.: Η Βοστόνη έχει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ. Μερικές από αυτές τις κοινότητες περιλαμβάνουν: Ελληνες της Στερεάς Ελλάδας, την ηπειρώτικη κοινότητα, τους Κύπριους, την κοινότητα του Πόντου μεταξύ άλλων. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμά μας λειτουργεί στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη του Ελληνικού Κολεγίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας