• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 23.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: Απόλλων Γραμματικόπουλος, Παναγιώτης Τζιώτης, Πάρις Αναστασιάδης, Ισίδωρος Σιδέρης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναυλίες μουσικής δωματίου, με σολίστ την... όσφρηση

 • A-
 • A+
Μια πρωτότυπη διοργάνωση που «αγκαλιάζει» επτά συναυλίες στον «Παρνασσό» από ισάριθμα μουσικά σύνολα σε έργα γραμμένα από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα, ζητά από τον ακροατή να αφήσει το κινητό του στην είσοδο και απερίσπαστος να εμπιστευτεί πρώτα τη μύτη του και ύστερα την ακοή και τη σκέψη του!

Κοιτάξτε πόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό το «TIME OFFLINE» φεστιβάλ που θα πραγματοποιείται σε διάφορες διάσπαρτες ημερομηνίες (έως 20 Μαΐου) στον παλαιότερο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, τον ιστορικό «Παρνασσό».

Είναι, καταρχάς, ένας Κύκλος Μουσικής Δωματίου με μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα που γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα, τα οποία θα ερμηνευτούν σε επτά συναυλίες από επτά διαφορετικά μουσικά σύνολα. Το ακόμα πιο ωραίο και συναρπαστικό της υπόθεσης είναι ότι στις συναυλίες θα απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα! Ούτε φωτογραφίες, ούτε internet, ούτε instagram και stories, τίποτε!

Αλλά μας τα λέει καλύτερα ο Στέλιος Παπαναστάσης, δημιουργός και υπεύθυνος του σχεδιασμού του συγκεκριμένου concept.

 Τι ακριβώς είναι το «TIME OFFLINE»;

Είναι συναυλίες κλασικής μουσικής ερμηνευμένες από μικρά μουσικά σύνολα, με συνηθέστερα τα δύο, τρία ή τέσσερα άτομα. Είναι επίσης μια απόπειρα να ενημερώσουμε και να προσελκύσουμε καινούργιους ακροατές σε αυτό το είδος, με δέλεαρ τη συμβολική απεξάρτηση από την τεχνολογία έστω και για λίγο. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ακροατές να ανακαλύψουν τι είναι η μουσική δωματίου χωρίς περισπασμούς.

 Και πώς θα το κάνετε με τα κινητά τηλέφωνα;

Θα προσφέρουμε έναν ειδικά σχεδιασμένο φάκελο για να βάλει μέσα ο ακροατής το κινητό του, θα σφραγίζουμε τον φάκελο και στο τέλος θα τον παραδίδουμε πίσω, σφραγισμένο στον ιδιοκτήτη του.

 Και γιατί δεν τα θέλετε τα κινητά;

Είναι καθαρά μια εγκεφαλική και συμβολική κίνηση. Θέλουμε να «παίξουμε» με το μυαλό του ακροατή, να του δημιουργήσουμε ερωτήματα όπως «πόσο θα μου λείψει άραγε αν δεν μοιραστώ στιγμιότυπα από την αποψινή βραδιά; Πόσο θα άντεχα έτσι χωρίς να κοιτάω, να κρατάω το κινητό μου; Οσο διαρκεί η συναυλία; Ισως περισσότερο; Κι αν ναι, για πόσο; Για μια ζωή;…». Μιλάμε για την απλή αυτόματη κίνηση που κάνουμε όλοι για να δούμε την ώρα, τα notifications ή έστω κάτι!

 Ωραία ιδέα...

Βιωματικά θα βάλουμε τον ακροατή σε αυτή τη διαδικασία σκέψης, συνειδητοποίησης αλλά και ανάλυσης όχι μόνο σχετικά με τη συνθήκη της έλλειψης της τεχνολογίας, αλλά περισσότερο όσον αφορά τα όσα κινούνται γύρω και σχετικά με τη μουσική: Τι συναισθήματα μου δημιουργούνται καθώς ακούω τη Σονάτα του Franck, ένα από τα κορυφαία ρομαντικά έργα που γράφτηκαν ποτέ; Πώς άκουγαν οι άνθρωποι παλιά την ίδια μουσική; Τόσους αιώνες έχει παραμείνει αναλλοίωτη, Γιατί; Τι είναι αυτό που την κάνει «κλασική»;

 Πόσο εύκολο όμως είναι να προσεγγίσετε τους νέους με τέτοιες... μουσικές και τέτοιες... συνθήκες;

Είναι αυτή ακριβώς η συνθήκη της αποχής από την τεχνολογία, του συμβολικού σφραγίσματος του κινητού τηλεφώνου, με την οποία αποσκοπούμε στο να τραβήξουμε την προσοχή των νέων ακροατών. Κι όταν λέω «νέων» εννοώ τόσο ηλικιακά, όσο και εμπειρικά, ανθρώπων δηλαδή στους οποίους η μουσική δωματίου ως είδος τούς είναι ακόμη άγνωστη! Προσφέρουμε μια εμπειρία βιωματική, ο ακροατής καλείται να κάνει μια συμμετοχική κίνηση αποστερούμενος οικειοθελώς το κινητό του τηλέφωνο.

 Ωραία λοιπόν, αφήνουμε το κινητό και μπαίνουμε στην αίθουσα. Μετά;

Αφυπνίζουμε αμέσως την αίσθηση της όσφρησης με έναν κυκεώνα αρωμάτων διαλεγμένων και ταιριασμένων ξεχωριστά για κάθε διαφορετική συναυλία που θα τον ταξιδέψουν στον κόσμο των έργων και των συνθετών της κάθε βραδιάς.

 Και όσφρηση λοιπόν! Και μετά;

Μετά από αυτή την εισαγωγή, έχουμε καταφέρει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του ακροατή. Η προσοχή του είναι τώρα εστιασμένη στο τι μέλλει γενέσθαι μουσικά. Οι πιθανότητες να βαρεθεί και να αρχίσει το σκρολάρισμα είναι μηδαμινές.

 Ιστορικός ο «Παρνασσός», έτσι;

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός ιδρύθηκε το 1865. Αλλαξε στέγη τέσσερις φορές μέχρι να εγκατασταθεί στο νεοκλασικό μέγαρο της οδού Καρύτση 8. Μέλη του Συλλόγου υπήρξαν προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, αλλά και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Υπήρξε εποχή μάλιστα που ο Σύλλογος Παρνασσός εξέδιδε και ομώνυμο περιοδικό. Στο κτίριο διοργανώνονταν διαλέξεις, εκθέσεις, διαγωνισμοί, συναυλίες και χορευτικές εσπερίδες για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου. Μερικά από τα σημαντικότερα κοσμικά και μη γεγονότα της χώρας για πολλές δεκαετίες λάμβαναν χώρα εκεί, όπως η ομιλία του Πιερ ντε Κουμπερτέν για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 από την Αθήνα. Μεγάλο ήταν επίσης το φιλανθρωπικό έργο του «Παρνασσού». Στο κτίριο του Συλλόγου στεγάζεται μια σπάνια συλλογή βιβλίων καθώς και μια εξαιρετική πινακοθήκη με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.


ℹ️ Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8. Ωρα έναρξης 20.30, εισιτήρια από 10 έως 15 ευρώ.

 Σάββατο 1 Απριλίου: Τρίο Παντούμ με τους Ανδρέα Παπανικολάου - βιολί, Αγγελο Λιακάκη - βιολοντσέλο και Τίτο Γουβέλη – πιάνο.
 Δευτέρα 10 Απριλίου: Spring Εαρ
 Δευτέρα 24 Απριλίου: Συναυλία της ΚΟΑ. Πρώτη Σχολή της Βιέννης
 Σάββατο 6 Μαΐου: Παράλληλες Διαδρομές του Ρομαντισμού: ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης και η πιανίστα Αννη Τότσιου.
 Δευτέρα 8 Μαΐου: Συναυλία της ΚΟΑ. Η Παράδοση στη Μουσική
 Πέμπτη 18 Μαΐου: «Αναπνέοντας» Γαλλικά
 Σάββατο 20 Μαΐου: Trio Zimbalist, με τον βιολιστή Josef Špaček, τον βιολοντσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και τον πιανίστα George Xiaoyuan Fu.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Αλίμονό μας αν είναι ρετρό το συναίσθημα...»
Τα τέσσερα σπουδαία ελληνικά ονόματα της εναλλακτικής σκηνής Παιδιά της Παλαιότητας, Melentini, Tango with Lions και Λάμδα παίζουν σε εναλλασσόμενα σετ σε μία βραδιά στο Gagarin.
«Αλίμονό μας αν είναι ρετρό το συναίσθημα...»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Στα 30 του, πιο εντυπωσιακό από ποτέ
Το γνωστό φεστιβάλ έχει γενέθλια και θα τα γιορτάσει από τις 9 Ιουλίου φέρνοντας από τον Andrea Bocelli μέχρι τους Chucho Valdés, Paquito D’Rivera, Al Di Meola, Jack Savoretti, Bob Geldof, αλλά και με εξίσου...
Στα 30 του, πιο εντυπωσιακό από ποτέ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μαγική βραδιά με υπογραφή Nick Cave
Δυο ώρες γεμάτες με τα τραγούδια του Nick Cave που δεν σταμάτησε να κινείται ούτε λεπτό, τραγουδούσε, όργωνε τη σκηνή, έπαιζε πιάνο, κατέβαινε στον κόσμο και έδινε κάθε λεπτό τον παλμό της συναυλίας.
Μαγική βραδιά με υπογραφή Nick Cave
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η πρώτη μεγάλη κλειστή συναυλία με τραγούδι, χορό και όρθιους
Απόψε στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ ο Κολομβιανός σούπερ σταρ μας ταξιδεύει σε πολυεθνικούς ρυθμούς αλλά και στην κανονική συναυλιακή... κανονικότητα.
Η πρώτη μεγάλη κλειστή συναυλία με τραγούδι, χορό και όρθιους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας