Από την ταραχή στην ηρεμία. Από την αγριότητα στην εξημέρωση. Από τις Ερινύες στην κάθαρση. Από το αρχαίο κείμενο στην όπερα. Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, η όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις» επιστρατεύει τον μύθο και τη δύναμη της μουσικής του Γκλουκ και αφηγείται το σημείο τομής και την κατάληξη των μύθων της Ιφιγένειας και του Ορέστη.
Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από τη γέννησή της Μαρίας Κάλλας ο αρχαίος μύθος θα ζωντανέψει στην οπερατική εκδοχή του στη σκηνή του «Παλλάς» αύριο Σάββατο και την Κυριακή. Την παράσταση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί -από τον Δήμο Αθηναίων- για το «Ολύμπια», διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου. Στον ρόλο της Ιφιγένειας θα ακούσουμε την Ελληνοκαναδή σοπράνο Σούλα Παρασίδη, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, και σε αυτόν του Ορέστη τον Γάλλο βαρύτονο Φιλίπ Νικόλα Μαρτέν.
«Η εκδοχή της Ιφιγένειας στο έργο του Γκλουκ είναι πιο απλή από αυτή στην τραγωδία του Ευριπίδη. Ωστόσο αποτελεί κορυφαίο δείγμα οπερατικής γραφής και μια “δίκαιη” μουσική μεταφορά του μύθου. Στη δική μας παραγωγή η Ιφιγένεια αποτυπώνεται σαν ένας μοναχικός λύκος» μας λέει η Σούλα Παρασίδη, που συγκινημένη επιστρέφει στην Ελλάδα και ετοιμάζεται για την αυριανή πρεμιέρα. «Ο σκηνοθέτης μας Θάνος Παπακωνσταντίνου με προκάλεσε με αυτή την προσέγγιση. Μου αρέσει να κινούμαι σαν αγρίμι πάνω στη σκηνή, αν και η Ιφιγένειά μας έχει πιο αργή και οργανωμένη κινησιολογία. Ισορροπεί πάντα μεταξύ νωχελικού μουδιάσματος και ψυχρής επιθυμίας».
● Η Κάλλας ερμήνευσε για μία και μοναδική φορά την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στη Σκάλα του Μιλάνου το 1957. Τι είναι αυτό που έκανε τη μοναδική αυτή φορά τόσο λαμπρή στιγμή στην καριέρα της;
«Η Μαρία Κάλλας είναι το απόλυτο είδωλο της όπερας. Από τον τρόπο που ασχολήθηκε με κάθε χαρακτήρα, μέχρι τον τρόπο που ενσάρκωσε κάθε τι που τραγουδούσε. Πώς μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος από ένα τόσο θεϊκό δώρο; Αφού ερωτεύτηκα την όπερα, έγινε η αγαπημένη μου καλλιτέχνις, πρώτα γιατί ήταν Ελληνίδα σοπράνο και ταυτιζόμουν έντονα. Αλλά όσο περνούσε ο χρόνος έγιναν σημεία αναφοράς η αριστεία και η φωνητική μαεστρία της, τα θέματα που αντιμετώπισε με την τεχνική της. Οταν ακούω τη φωνή της, ακούω την πρόθεση πίσω από την ερμηνεία και τελικά αυτό το απίστευτο μυαλό της είναι που με γοητεύει περισσότερο!
Σε ό,τι αφορά την Ιφιγένεια, στην αρχή απέφυγα συνειδητά να ακούσω την ερμηνεία της, πρώτον, γιατί εκείνη την τραγούδησε στα ιταλικά και, δεύτερον, οι πιθανές συγκρίσεις και η σκιά της καραδοκούν πάντα. Τώρα που έχω οριοθετήσει το πλαίσιο της δικής μου προσέγγισης, νιώθω αρκετά γενναία να ακούσω τη μεγαλειώδη ερμηνεία της...».
Η Σούλα Παρασίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά σε μια οικογένεια που διεκδικούσε διαρκώς τη σύνδεση με την πατρίδα. «Ο πατέρας μου είναι από τη Λάρισα και έτσι μεγαλώνοντας κρατήσαμε πολλές ελληνικές παραδόσεις με την Ελλάδα. Μπορεί να μη μιλάω τη γλώσσα, αλλά αισθάνομαι μεγάλη σύνδεση».
Και το λυρικό τραγούδι πώς μπήκε στη ζωή της; «Ποτέ δεν ήθελα να γίνω τραγουδίστρια όπερας. Αρχισα να παίζω φλάουτο 7 ετών και έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησα μαθήματα θεάτρου πιστεύοντας ότι θα γίνω ηθοποιός. Το τραγούδι προέκυψε από λάθος, όταν 12 ετών βρέθηκα σε μια ακρόαση για μιούζικαλ. Αυτό ήταν. Στα 15 μου τραγουδούσα ήδη κάποιους μικρούς ρόλους και μετά κόλλησα με την όπερα».
Η ζωή της βέβαια άλλαξε μετά την περιπέτεια της υγείας της και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία, την περίοδο των σπουδών της στο University of British Columbia. Τι είναι αυτό που την κράτησε όρθια στη μάχη με τον καρκίνο; «Ισως το ότι ποτέ δεν θύμωσα που έπρεπε να περάσω αυτή τη δοκιμασία. Αναρωτήθηκα μόνο ποιος ήταν ο σκοπός της. Μία εβδομάδα μετά την απόκτηση του πτυχίου μου στη μουσική ήρθε η διάγνωση που άλλαξε τη ζωή μου για πάντα. Μέχρι τότε ονειρευόμουν διεθνή τραγουδιστική καριέρα και ξαφνικά αντιμετώπιζα το ενδεχόμενο να τα χάσω όλα. Αυτές οι περιπέτειες σε αλλάζουν ως άνθρωπο. Στην περίπτωσή μου έμεινα κάπως συντετριμμένη συναισθηματικά και πνευματικά. Δεν ένιωθα εγώ. Μόλις ένιωσα καλύτερα, έφυγα για την Ευρώπη ελπίζοντας ότι αυτό θα απαλύνει λίγο τον πόνο. Δυστυχώς δεν συνέβη. Μόνο όταν αντιμετώπισα τους φόβους μου, συμφιλιώθηκα τελικά με αυτή την εμπειρία. Συνειδητοποίησα ότι όλη μου η αξία και η ταυτότητά μου ήταν συνδεδεμένες αποκλειστικά με την επιτυχία μου ως τραγουδίστριας».
Ερμηνεύουν: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Κίνηση: Νάντη Γώγουλου. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα.
Το «Ολύμπια» βρίσκεται υπό κατάληψη. Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να τα αντικαταστήσουν με εισιτήρια ίδιας τιμής σε μία από τις δύο παραστάσεις στο θέατρο Παλλάς ή να τα ακυρώσουν και να εισπράξουν το αντίτιμο. Πληροφορίες: Ticket Services και 210-7234567.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας