• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%

Απάντηση στις δηλώσεις Μητσοτάκη από το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού

 • A-
 • A+

Διόλου «οπισθοχώρηση» δεν ήταν η σαββατιάτικη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρωθυπουργού περί «αναβάθμισης της καλλιτεχνικής Παιδείας», καθώς υπάρχουν πανεπιστημιακές σπουδές (που τις ξέχασε) και αν ήθελε, μπορούσε απλώς να αποσύρει το ΠΔ. Γιατί δεν το κάνει;

Οι ηθοποιοί και οι άνθρωποι του θεάτρου έχουν δώσει ήδη την απάντησή τους, τα Σωματεία τους δραστηριοποιούνται συνεχώς. Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και το Σωματείο εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (οι μουσικοί που είναι;).

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού

Σε μια απεγνωσμένη και ταυτόχρονα πολιτικά φτηνή κίνηση κατευνασμού, ο πρωθυπουργός αφού άφησε τις διοικήσεις των σωματείων να πελαγοδρομούν σε ατελέσφορες συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνει την "πανηγυρική" εμφάνιση του με μια ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook χθες (28/1), Σάββατο μεσημέρι, με ανέξοδες και κενές δηλώσεις.

Μετά από 40 μέρες μαζικών κινητοποιήσεων και ενώ έτρεχε ζωντανά η συνέντευξη τύπου του ΣΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπειράται να κάμψει την επερχόμενη κλιμάκωση των καλλιτεχνών με την 48ωρη απεργία την εβδομάδα που έρχεται και ταυτόχρονα, με κινήσεις εντυπωσιασμού, να αντλήσει πολιτική υπεραξία για την προεκλογική του καμπάνια μέσα από τον αγώνα μας.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, περιορίζονται στα εξής: μεταθέτουν το ζήτημα στην επόμενη θητεία, σε επιτροπές που θα ιδρύσουν, στις οποίες θα κληθούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους να γνωμοδοτήσουν. Χωρίς χρονοδιάγραμμα. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Με πολλά αδιόρατα και διφορούμενα σημεία στην εν λόγω ανακοίνωση. Με τη μόνη υπόνοια πως οι δημόσιες ανώτερες επαγγελματικές σχολές θα αναβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε ιδρύματα ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης.

Για να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας και να προλάβουμε την όποια ανεπιθύμητη τροπή, απαντάμε τα παρακάτω:

1. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για "δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες". Δεν ξέρουμε η ερμηνεία αυτής της έκφρασης τι μπορεί να χωρέσει. Από τη μεριά μας δεν διαπραγματευόμαστε για οτιδήποτε άλλο πέραν της συνταγματικά κατοχυρωμένης δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης που μιλάει για τμήματα, σχολές και πανεπιστήμια. Οχι κολλέγια, ούτε ακαδημίες.

Σκέψεις για ανωτατοποίηση των υπαρχουσών δημόσιων ανώτερων σχολών χορού (ΚΣΟΤ και Εθνική Λυρική Σκηνή) στο πρότυπο ακαδημίας, με την τυπική προσθήκη ενός 4ου έτους, ή οποιαδήποτε απώτερη βλέψη για συμφωνίες με ξένα Πανεπιστήμια

ώστε να μετατραπούν σε Κολλέγια και έτσι βάσει του νόμου Κεραμέως να δίνουν πτυχία επιπέδου 6, μας βρίσκουν ξεκάθαρα απέναντι.

Απαιτούμε χωρίς υποσημειώσεις εκ νέου ίδρυση Σχολής Παραστατικών Τεχνών, με αντίστοιχο τμήμα χορού και όχι την όποια μετατροπή των δημόσιων ανώτερων σχολών χορού σε σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού είναι σύμφυτη και με την οριστική λύση ως προς την ακαδημαϊκή διαβάθμιση και ισοτιμία (με αντίστοιχη διαδικασία μετάβασης από το επίπεδο 5 των ανώτερων σπουδών στο επίπεδο 6 των ανώτατων).

Στη διημερίδα "Δημόσιο Πανεπιστήμιο Χορού: Πράξη Ι" που οργάνωσε το σωματείο μας στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών τον Ιούνιο του 2022 άνοιξε ένας δημόσιος διάλογος και διαμορφώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Πλήθος επαγγελματιών από το καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο συμμετείχαν, ενώ το υπουργείο πολιτισμού και παιδείας έλαμψαν δια της απουσίας τους. Σχέδιο μάλιστα έχει κατατεθεί και στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο στα τέλη Οκτωβρίου.

2. Αναφέρθηκε πως "προχωράμε με τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης, της ραχοκοκαλιάς της μουσικής παιδείας της Ελλάδα, καθώς η ωδειακή παιδεία στη χώρα μας διέπεται ακόμα από Βασιλικό Διάταγμα του 1957."

Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο να γίνει αναφορά στην διαβάθμιση μόνο των μουσικών σπουδών από τη στιγμή που το ζήτημα της διαβάθμισης ταλανίζει όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Γιατί δεν αρθρώθηκε λέξη για το φλέγον ζήτημα της διαβάθμισης των ανώτερων επαγγελματικών σχολών χορού, θεάτρου και σκηνοθεσίας; Υπενθυμίζουμε πως η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αναγνωρισμένη από το αρ 16 παρ 7 του συντάγματος Ανώτερη εκπαίδευση υπάρχει. Το κράτος έχει υποχρέωση να προβλέψει μια δίκαιη και αξιοπρεπή διαβάθμιση των πτυχίων αυτών. Γι' αυτο ζητάμε ως προς τα επαγγελματικά μας δικαιώματά την απόσυρση/τροποποίηση των διατάξεων του ΠΔ 85/2002 που μας εξισώνει με κλίμακα επιπέδου ΔΕ.

3. Αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή η όποια απόφαση/απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας περί πτυχίων και πανεπιστημιακών τμημάτων οφείλει να δοθεί σε συνομιλία με τα σωματεία του χώρου. Αναμένουμε λοιπόν να κληθούν τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζόμενων καλλιτεχνών και σπουδαστών στις όποιες επιτροπές διευθετήσουν το ζήτημα. Είναι ξεκάθαρη θέση και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμπτει και να υποτιμά τις συλλογικές διαδικασίες και όργανα έναντι ενός περσοναλισμού με το πρόσχημα του εγνωσμένου κύρους. Δεν στρεφόμαστε ενάντια στους συναδέλφους αλλά σε αυτόν τον διαχωρισμό και την ιδεοληψία. Άλλωστε η καλλιτεχνική καταξίωση δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα επίδικα για τα οποία αγωνιζόμαστε. Τέλος να ενημερώσουμε τον κ Πρωθυπουργό πως οι "καταξιωμένοι καλλιτέχνες" βρίσκονται και εντός των σωματείων, που εργάζονται σκληρά για να καταθέσουν προτάσεις πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα.Δεν είναι κάποιοι αλεξιπτωτιστές που στελεχώνουν "επιτροπές διαβούλευσης" για το μέλλον μας

4. Διαβάσαμε πως "δημιουργούμε τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική". Η δημιουργία πολλών επιτροπών μαρτυρά προσπάθεια διάσπασης των κλάδων τη στιγμή που το επίδικο είναι ένα και κοινό και για το οποίο δεν έχει υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση. Το ενιαίο και ανυποχώρητο αίτημα όλων των καλλιτεχνικών κλάδων είναι εξομοίωση με ΤΕ όλων των πτυχίων ανώτερης εκπαίδευσης και ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών εκ νέου.

Ζητάμε μια ενιαία αντιμετώπιση με μία κοινή επιτροπή για τα βασικά κοινά αιτήματα όλων των κλάδων και αφού εξασφαλιστεί αυτό, τότε να δημιουργηθούν οι όποιες υπο-επιτροπές.

5. Σχετικά με τις δηλώσεις περί παρανόησης, ας μην παίζουμε με την κοινή λογική: ναι, οι καλλιτέχνες δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά οι προκηρύξεις διέπονται από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Το οποιοδήποτε δε ειδικό μισθολόγιο δεν θα κατοχυρώσει την κατηγορία ΤΕ που είναι το ανυποχώρητο αίτημά μας. Για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο απλό, που θα έδινε οριστική λύση σε μέρος των χρόνιων προβλημάτων μας;

Εμμένουμε και απαιτούμε την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι και τις 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

Αντιλαμβανόμαστε πως η μαζική συσπείρωση και αγώνας κατά της υποβάθμισης των σπουδών μας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις. Κάτι που επιβεβαιώνει πως οι αντιδράσεις μας ασκούν μεγάλη πίεση και κοστίζουν στην κυβέρνηση.

Όσο όμως κι αν ο πρωθυπουργός φαίνεται να παραδέχεται την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μην προβαίνει σε καμία έμπρακτη ενέργεια.

Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά οποιαδήποτε πολιτική γίνεται με ανάρτηση από το facebook με γενικόλογες εξαγγελίες περί νομοθετικών ρυθμίσεων.

Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις και ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης οι οποίες θα έχουν κανονιστική ισχύ, μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου (καταληκτική ημερομηνία απώλειας του έτους για τους σπουδαστές της δραματικής του εθνικού λόγω κατάληψης αλλά και διορίας για την παραίτηση των καθηγητών της σχολής). Ταυτόχρονα αναμένουμε σοβαρή διαβούλευση με τα σωματεία. Δεν θα βασιστούμε σε προεκλογικές εξαγγελίες με χρονοδιάγραμμα το 2025 ενώ σε 2 μήνες προβλέπονται εκλογές.

Ας μην πελαγοδρομούμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού κλάδου, θα πρέπει να το κάνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ειδικά όταν η Βουλή φημολογείται πως θα κλείσει άμεσα).

Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση; Σε ποια ΑΚΡΙΒΩΣ ημερομηνία; Και, το σημαντικότερο, με ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ; Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ.

Είμαστε σίγουροι πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία. Δεν υποχωρούμε, μέχρι τουλάχιστον να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την ερχόμενη εβδομάδα με την 48ωρη απεργία την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος.

Απαιτούμε:

 • Άμεση ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Χορού και Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος Χορού καθώς αντιμετωπίζουμε την πλήρη απουσία εκπαίδευσης στο χορό σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
 • -Άμεση επίλυση στο ζήτημα της δίκαιης διαβάθμισης των πτυχίων μας. Άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι και τις 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.
 • Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.
 • Εξασφάλιση ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.
 • Δυνατότητα Π.Ε.(κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και επιπέδου 6 σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων (για τους αποφοίτους μέχρι και την ίδρυση Σχολής Παραστατικών Τεχνών) είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση σε ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών (για τους αποφοίτους μετά την ίδρυση ανώτατων σχολής). Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.
 • Ανανέωση σε κάθε περίπτωση του προγράμματος σπουδών (που ισχύει από το 1983) της Ανώτερης Εκπαίδευσης Χορού κατόπιν διαβούλευσης που θα συμπεριλάβει τα καλλιτεχνικά σωματεία, τα συλλογικά όργανα της σπουδαστικής κοινότητας, το διδακτικό προσωπικό και τις διευθύντριες/ές και υπεύθυνους/ες προγράμματος των Σχολών.

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

29/1/23

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Ο Μπεζάρ λάτρευε τους Ελληνες»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των θρυλικών μπαλέτων περιγράφει τη συνάντηση ανάμεσα στον Μορίς Μπεζάρ και τον Μίκη Θεοδωράκη που γέννησε τους «7 ελληνικούς χορούς». Θα τους δούμε, μαζί με το περίφημο «Μπολερό»...
«Ο Μπεζάρ λάτρευε τους Ελληνες»
ART - ΝΕΑ
Η κατάληψη στο Ρεξ και ένα τελεσίγραφο
Αντιδράσεις προκάλεσε ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Δ.Σ. του θεάτρου, που προειδοποιούσε για εκκένωση του κτιρίου μέχρι σήμερα το πρωί, αλλιώς...
Η κατάληψη στο Ρεξ και ένα τελεσίγραφο
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Πώς δίνεις νέο νόημα σε έναν ιδιαίτερο τόπο
Οι Λευτέρης Βενιάδης και Ολγα Χόλντοφ Μυριαγκού διοργανώνουν εδώ και επτά χρόνια το μοναδικό φεστιβάλ που γίνεται στο νησί: το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου που ολοκληρώνεται στις 18/2.
Πώς δίνεις νέο νόημα σε έναν ιδιαίτερο τόπο
ART - ΝΕΑ
Στριμώχτηκε και δεσμεύτηκε... παραμένουν σε επιφυλακή
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου με φορείς και σωματεία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, με σκοπό την ανεύρεση μιας λύσης για τα καλλιτεχνικά ζητήματα.
Στριμώχτηκε και δεσμεύτηκε... παραμένουν σε επιφυλακή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας