• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 9.2°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 8.5°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.2°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 6.7°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.9°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 9.2°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  70%

Camerata Junior

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γενέθλια με συναυλίες, εκδόσεις και podcasts

 • A-
 • A+
Ο φορέας που δημιούργησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει φορτισμένο παρελθόν, ευελπιστεί σε ένα αισιόδοξο μέλλον και εν τω μεταξύ υποδέχεται την επέτειο της ίδρυσής του με εκδηλώσεις-γέφυρα μεταξύ του χθες και του αύριο.

Ηταν το 1953 όταν η λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη και ο ευπατρίδης Λάμπρος Ευταξίας ενέπνευσαν και συνένωσαν θεσμικά εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας αλλά και του απόδημου ελληνισμού, ιδρύοντας τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Το όραμά τους ήταν να χαρίσουν στον τόπο τους το πρώτο πολιτιστικό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που αργότερα αποτέλεσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τότε και ο δρόμος που διένυσαν ήταν μεγάλος, όχι εύκολος, αλλά πάντα δημιουργικός και πολύτιμος στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Με στυλοβάτη τον Χρήστο Λαμπράκη, ο Σύλλογος διεύρυνε τις δράσεις του: ιδρύθηκε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», δημιουργήθηκε η Ορχήστρα Καμεράτα, θεσπίστηκαν υποτροφίες για νέους καλλιτέχνες, σχεδιάστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά και μετά τον θάνατό του, οι διάδοχοι δεν σταμάτησαν. Ιδρυσαν την Ορχήστρα Νέων Camerata Junior, τη Χορωδία Musica, το Εργαστήρι Musixlab, διοργάνωσαν σημαντικές εκθέσεις και πλήθος προγραμμάτων για τη μουσική, την παιδεία και την έρευνα, ενώ ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο τις συνέργειες και το εύρος δράσης του Συλλόγου.

Εχουν λοιπόν κάθε λόγο να γιορτάζουν και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι εορτασμοί παρουσιάστηκε χθες.

Εμβληματικές συναυλίες, νέες συνθέσεις, ημερίδες, masterclass, podcasts, εκδόσεις, εκθέσεις και διαδικτυακές και πολύμορφες δράσεις γεμίζουν την εορταστική χρονιά με ένα πρόγραμμα που στρέφει το βλέμμα όχι μόνον στους ειδικούς, αλλά και στους νέους και το ευρύτερο κοινό.

«Ο εορτασμός των 70 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, έναν χρόνο μετά τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έρχεται να μας θυμίσει ότι έργο και αποστολή του δεν ήταν μόνον η πραγματοποίηση του οράματος ορισμένων ξεχωριστών προσωπικοτήτων –Αλεξάνδρας Τριάντη, Λάμπρου Ευταξία, Χρήστου Λαμπράκη– για τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής. Ηταν και είναι η διαρκής συμμετοχή και παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, η συνεχής υποστήριξη στο έργο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τον Σύλλογο να διατηρεί, φυσικά, την αυτοτέλειά του», είπε, παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Πιμπλής, πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Και συμπλήρωσε: «Ο Σύλλογος αποτελεί τον ουσιαστικό εγγυητή της συνέχειας ενός και μόνου έργου, που είναι η δημιουργία και η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σύλλογος και Μέγαρο είναι ένα!».

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ένα τηλεγράφημα που έστειλε το 1956 στους «Φίλους της Μουσικής»

Το 2023, λοιπόν, βρίσκει τον Σύλλογο σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον πρόγραμμα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

■ Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο Σύλλογος θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2023 μια εμβληματική συναυλία, που θα απηχεί το πρόγραμμα και την ατμόσφαιρα της πρώτης συναυλίας που δόθηκε το 1955 υπέρ των σκοπών του Συλλόγου. Την εποχή εκείνη, ο Δημήτρης Μητρόπουλος συμπεριέλαβε την Αθήνα στην περιοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, προκειμένου να ενισχύσει τους σκοπούς του νεοσύστατου θεσμού.

Αναβιώνοντας εκείνη τη βραδιά, η συναυλία του 2023 θα περιλαμβάνει εν πολλοίς το πρόγραμμα που ερμήνευσε το 1955 ο μεγάλος Δ. Μητρόπουλος (ο αρχιμουσικός που θα διευθύνει θα ανακοινωθεί προσεχώς).

■ 70 Χρόνια ΣΦΜ - 70 νέα έργα σε μια βραδιά: ο Σύλλογος απηύθυνε πρόσκληση σε Ελληνες συνθέτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου, για να συνθέσουν από μία μινιατούρα για σόλο πιάνο διάρκειας ενός λεπτού. Οι συνθέσεις που συγκεντρώθηκαν θα δωρηθούν στον Σύλλογο για να αναρτηθούν στην Ψηφιακή του Βιβλιοθήκη και θα παρουσιαστούν στις 23 Νοεμβρίου από τελειόφοιτους πιανίστες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

■ Ο Σύλλογος θα συνεργαστεί με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις προκειμένου να αποτυπωθεί η ελληνική πολιτιστική ζωή και να διερευνηθούν ζητήματα αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας (29 Μαρτίου 2023).

■ Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ετοιμάζει μια μουσικολογική έκδοση σε μορφή ebook με πρωτότυπα κείμενα των μουσικολόγων που ερεύνησαν και μελέτησαν το αρχειακό υλικό και τις συλλογές της με υποτροφία του Συλλόγου από το κληροδότημα «Κυβέλη-Γιάννη Χορν» (fellowship).

■ Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Κείμενα για τη μουσική» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, εξαντλημένο από την ελληνική αγορά, θα ανατυπωθεί σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Περισπωμένη. Το βιβλίο περιέχει, μεταξύ άλλων, τα σημαντικότερα κείμενα μουσικής ποιητικής του Ρίλκε «Σημειώσεις για τη Μελωδία των Πραγμάτων», «Σημειώσεις πάνω στη Γέννηση της Τραγωδίας του Φρ. Νίτσε» και «Αρχέγονη Βοή».

■ Πρώην υπότροφος του Συλλόγου, η διεθνούς φήμης υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση θα προσφέρει την εβδομάδα 22-25 Μαΐου masterclass λυρικού τραγουδιού σε επιλεγμένους σπουδαστές, οι οποίοι στη συνέχεια θα ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο ρεπερτόριο σε δύο συναυλίες.

■ Ωραία νέα μας είπαν και για την Ορχήστρα Νέων Camerata Junior (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα), η οποία μετατρέπεται φέτος από ορχήστρα εγχόρδων σε συμφωνική, καθώς μετά από ακρόαση θα προστεθεί και τμήμα νέων μουσικών στα πνευστά, με αποτέλεσμα η ορχήστρα να διευρύνει το ρεπερτόριο και τις δυνατότητές της.

■ Τέλος, στη σειρά podcasts και σε συνεργασία με τον Αθήνα 9.84 θα παρουσιαστούν επτά συζητήσεις της διευθύντριας του σταθμού, Μαργαρίτας Μυτιληναίου, με τον διευθυντή του Συλλόγου, Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, όπου πολιτικοί, αθλητές, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί θα συζητήσουν τη βιωματική τους σχέση με τη μουσική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Υπηρετούμε τη μουσική και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο»
Ακμαία στα 80 της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ετοιμάζει αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Ραχμάνινοφ.
«Υπηρετούμε τη μουσική και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μουσική περιφορά και αδογμάτιστη κατάνυξη στην πασχαλινή Πλάκα
Από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μουσεία μικρής χωρητικότητας έως ανοιχτούς χώρους, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο γεγονός μεγάλης κλίμακας.
Μουσική περιφορά και αδογμάτιστη κατάνυξη στην πασχαλινή Πλάκα
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Το Ολύμπια ανοίγει διάπλατα τη μουσική του βεντάλια
Το Ολύμπια συνεχίζει και το επόμενο διάστημα με ελληνικές και διεθνείς συνεργασίες, που εμπλουτίζουν τη μουσική ζωή της πόλης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολιβιέ Ντεκότ.
Το Ολύμπια ανοίγει διάπλατα τη μουσική του βεντάλια
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Δυο μέρες για τη μαγεία του πιάνου
Το Σαββατοκύριακο (28-29/1) οι χώροι του Μεγάρου Μουσικής θα γεμίσουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο πιο αγαπημένο μουσικό όργανο με συναυλίες, αφιερώματα και εκδηλώσεις γύρω από το πιάνο.
Δυο μέρες για τη μαγεία του πιάνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας