Aριες και ντουέτα από την «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, τον «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι, τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους και την «Εύθυμη Χήρα» του Φραντς Λέχαρ. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατεβαίνει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και υπόσχεται μια ιδιαίτερη Βραδιά Οπερας στην οποία κυριαρχούν δημοφιλή αποσπάσματα διαχρονικών έργων που υπόσχονται να παρατείνουν την αισιόδοξη ατμόσφαιρα των γιορτών.
Τα απαιτητικά έργα αποδίδουν άξιοι ερμηνευτές: Παναγιώτα Πολυζωίδου, Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πακσόγλου. Στο πόντιουμ, ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Ρωμανός Παπάζογλου, ο οποίος εξηγεί: «Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κάνουμε ένα σύντομο μουσικό ταξίδι στην ιταλική και γαλλική όπερα του 19ου αιώνα. Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσουν αποσπάσματα από έργα της βιενέζικης οπερέτας ευελπιστώντας να κλείσουμε το πρόγραμμα με την καλύτερη δυνατή διάθεση για το ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς».
«Ενα γκαλά όπερας είναι πάντα απαιτητικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό για έναν λυρικό τραγουδιστή», λέει ο Δημήτρης Πακσόγλου. «Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ερμηνεύσουμε μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου άριες, ντουέτι, αλλά και οπερετικά κομμάτια πολλών ειδών και διαφορετικών δυσκολιών. Πρέπει να διαθέτεις μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων για να αντεπεξέλθεις σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό που είναι λυρικό αλλά και δραματικό ταυτόχρονα. Πρέπει να διαθέτεις ευελιξία αλλά και φωνητική και ερμηνευτική αρτιότητα για να ταξιδέψεις πολύ γρήγορα από μια δραματική όπερα, όπως είναι ο Ballo in maschera του Βέρντι στην ανάλαφρη “Εύθυμη Χήρα” του Λέχαρ και να περάσεις από την παθιασμένη “Κάρμεν” του Μπιζέ στην ξέφρενη “Νυχτερίδα” του Στράους».
Ας δούμε κάποια από τα έργα ξεκινώντας από τον μεγάλο Ιταλό συνθέτη όπερας Τζοακίνο Ροσίνι που συνέθεσε το 1813 (μέσα σε λίγες μόλις μέρες) το εύθυμο δράμα «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι» από την οποία θα ακούσουμε την ορχηστρική εισαγωγή. Ακολουθούν η άρια της Λίντα από την α’ πράξη της όπερας «Λίντα του Σαμονί» και ντουέτα από «Το ελιξίριο του έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι.
Ακολουθεί η άρια «Ah! Lève-toi, soleil» από την όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαρλ Γκουνό από τη β’ πράξη, όπου ο Ρωμαίος βρίσκεται κάτω από το μπαλόνι της αγαπημένης του και εκστατικά καλεί τον ήλιο να ανατείλει, παρομοιάζοντας το ζωογόνο φως του με την εκτυφλωτική ομορφιά της Ιουλιέτας.
Θα ακούσουμε επίσης το Ιντερμέτζο από την όπερα «Καβαλερία ρουστικάνα», το παθιασμένο ντουέτο όπου ο δούκας της Μάντοβας εξομολογείται τον έρωτά του στην όμορφη Τζίλντα, κόρη του γελωτοποιού του «Ριγκολέτο» από την ομώνυμη όπερα του Βέρντι, την άρια «Forse la soglia attinse... Ma se m’ è forza perderti» από την όπερα «Ενας χορός μεταμφιεσμένων», την εισαγωγή από την «Κάρμεν», «La fleur que tu m’ avais jetée» και τη σπάνιου λυρισμού πασίγνωστη άρια «Je crois entendre encore» από τους «Αλιείς μαργαριταριών», όπως και το «Mein Herr Marquis» από την οπερέτα «Η Νυχτερίδα» του Στράους.
Από την οπερέτα «Εύθυμη χήρα» του Αυστριακού Φραντς Λέχαρ έχει επιλεγεί η Εισαγωγή και τα ντουέτα «So kommen Sie» και «Lippen schweigen». Ολα τα αποσπάσματα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της συναυλίας ανήκουν στις πιο διάσημες σελίδες του Λέχαρ, συνδυάζοντας ιδανικά την πηγαία μελωδικότητα, την αισθησιακή αρμονική πορεία της μουσικής, την ανάδειξη της εκφραστικότητας της ανθρώπινης φωνής και γενικότερα μία ευπρόσδεκτα ανάλαφρη διάθεση, ανεξαρτήτως του αν η απόχρωσή της είναι χιουμοριστική ή μελαγχολική.
Το «Komm in die Gondel» (άρια που αποτελεί ένα όμορφο κράμα βαρκαρόλας και νανουρίσματος) επελέγη από την οπερέτα «Μία νύχτα στη Βενετία» (η μόνη οπερέτα του Στράους που έκανε την πρεμιέρα της εκτός Βιένης και συγκεκριμένα στο Βερολίνο το 1883).
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζει τρία διαφορετικά στιλ. Την οπερέτα, το ιταλικό bel canto και τις όπερες του Βέρντι. Η οπερέτα, η οποία είναι πολύ αγαπητή στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται ηθοποιία, χάρη, ενώ παράλληλα μία ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στην τεχνική, στο στιλ και στην άρθρωση», εξηγεί η Παναγιώτα Πολυζωίδου. «Στη συνέχεια το ιταλικό bel canto που σημαίνει “όμορφο τραγούδι”, δίνει έμφαση περισσότερο στην ομορφιά του ήχου, είναι άκρως δεξιοτεχνικό, απαιτεί ευελιξία στην τεχνική και ποικιλία ηχοχρωμάτων στη φωνή. Τέλος, ο Βέρντι με τις όπερες του έφτασε την ιταλική όπερα στην τέλεια μορφή της τον 19ο αιώνα. Θεωρώ λοιπόν ότι η δυσκολία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να αποδοθεί σωστά το κάθε στιλ, ώστε να το κατανοήσει και να το χαρεί το κοινό».
📌 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 20:30. Τιμές από 8€ έως 25€