• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%

Νύχτες κλασικής μουσικής στη Γεννάδειο. Ο βιολιστής Αντρέα Ομπίσο, η πιανίστρια Παλάβι Μαχιντάρα και ο τσελίστας Τιμόθεος Πέτριν

Φωτ.: Χάρης Ακριβιάδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νύχτες κλασικής μουσικής στη Γεννάδειο

 • A-
 • A+
Επτά μουσικοί ερμήνευσαν οκτώ έργα μουσικής δωματίου και δέκα συνθέσεις με φωνή.

Από το 2015 ο κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου «Νύχτες κλασικής μουσικής στη Γεννάδειο» εγκαινιάζει κάθε φθινόπωρο τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Για τους φιλόμουσους οι σταθερά ποιοτικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει συνιστούν αληθινή όαση στο όλο και πιο άνυδρο τοπίο της αθηναϊκής μουσικής ζωής. Οπως κάθε χρόνο οι συναυλίες προσφέρθηκαν δωρεάν στα τέλη Σεπτεμβρίου (27, 28, 29, 30/9/2022).

Φιλοξενήθηκαν στη θαυμάσιας ακουστικής Αίθουσα «Κότσεν» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η διοργάνωση είναι πάγια προσφορά του αμερικανικού Ινστιτούτου Μουσικής Κέρτις και υλοποιείται με σύμπραξη του Γερμανοελληνικού Πολιτιστικού Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σβαρτς» και του θεσμού «Το Ινστιτούτο Κέρτις σε διεθνή περιοδεία», που υποστηρίζεται από την πολυεκατομμυριούχο βαρόνη Νίνα φον Μάλτζαν (1941-2022). Στις τέσσερις φετινές συναυλίες, επτά μουσικοί ερμήνευσαν οκτώ έργα μουσικής δωματίου και δέκα συνθέσεις με φωνή. Το ρεπερτόριο απλώθηκε ισορροπημένα και με αντιπροσωπευτικές επιλογές, από τον κλασικισμό έως το σήμερα. Σε όλες τις συναυλίες η προσέλευση κοινού υπήρξε αθρόα.

Η συναυλία της 27/9/22 ξεκίνησε με μια εξαίρετη ερμηνεία της «Σονάτας αρ.12» του Μότσαρτ. Ευφυέστατη μουσικός, η έμπειρη Ινδοαμερικανή πιανίστρια Παλάβι Μαχιντάρα προσάρμοσε το παίξιμό της στο σύγχρονο, μεγάλο πιάνο έτσι ώστε διαβαθμίσεις δυναμικής, στίξεις, διακύμανση ταχυτήτων και, κυρίως, η άρθρωση να υποστηρίξουν ταιριαστά τον λεπτό διαχωρισμό και την αλληλουχία φράσεων, το συντακτικό, την κομψή αισθητική και τα ιδιωτικής κλίμακας εκφραστικά μεγέθη της μουσικής. Ακολούθως η ίδια και ο 28χρονος, πολυβραβευμένος Ελληνας τσελίστας Τιμόθεος Πέτριν ερμήνευσαν δύο συνθέσεις των αρχών του 20ού αιώνα: τη σουίτα «Από την Εβραϊκή ζωή» του Μπλοχ και τη «Σονάτα για τσέλο & πιάνο» του Ντεμπισί.

Στις εκφραστικά και τεχνικά ιδιαίτερες απαιτήσεις τους από το τσέλο ανταποκρίθηκε άριστα ο Πέτριν, αξιοποιώντας γενναιόδωρα το αψεγάδιαστα ορθοτονικό παίξιμό του και, κυρίως, τη θαυμαστή ικανότητά του να ποικίλλει τη διάπλαση της φραστικής. Τη ρευστή, ρομαντική ερμηνεία της πρώτης διαπότισε ισορροπημένα με τις δέουσες δόσεις χαμηλόφωνης κατάνυξης και αναμνήσεων ιδιωματικού φολκλορικού ήχου. Τη δεύτερη απέδωσε υιοθετώντας ένα αριστοτεχνικά σβέλτο, γωνιώδες παίξιμο, που συμπορεύτηκε τέλεια στον γεμάτο μεταπτώσεις ρυθμικό παλμό της μουσικής με τη Μαχιντάρα από το πιάνο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την εκτενή «Σονάτα για βιολί & πιάνο αρ.3» του Μπραμς από τον βιολιστή Αντρέα Ομπίσο και τη Μαχιντάρα. Πρώτο βιολί στην Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, ο επίσης 28χρονος Ιταλός μουσικός παίζει σε ιστορικό βιολί Γκουαρνέρι του 1741. Το φυλακισμένο πάθος και τις μεταπτώσεις διαθέσεων της θυελλώδους γραφής του Μπραμς απέδωσαν οι δύο μουσικοί συναρπαστικά, με πυρετώδη ένταση, περισσή αυτοπεποίθηση, άρρηκτο συντονισμό και τεχνική δεινότητα, φορτίζοντας τη φραστική με εκφραστική αμεσότητα, ανήμερη ένταση και νεανικό σφρίγος αλλά δίχως καμία έκπτωση σε ακρίβεια. Αξιοσημείωτο ήταν το στιβαρό, μυώδες παίξιμο της Μαχιντάρα.

Η συναυλία της 29/9/22 ξεκίνησε με το «Τρίο για βιολί, βιόλα και τσέλο, D.471» του Σούμπερτ. Οι Ομπίσο (βιολί), Πέτριν (τσέλο) και η Χεϊσού Λι (βιόλα) ερμήνευσαν την ημιτελή νεανική σύνθεση του 19χρονου Σούμπερτ νηφάλια και χαλαρά, υπογραμμίζοντας αβίαστα τον βηματιστό ρυθμικό παλμό της μουσικής και την ενίοτε α λα Μότσαρτ μελωδική διάσταση της γραφής. Μοναδικά απολαυστικό υπήρξε το ορθοτονικά αψεγάδιαστο παίξιμο της Κορεάτισσας μουσικού στη βιόλα. Ακολούθησαν τα εκτενή έως πλατειάζοντα «Canti Della Natura» (2021), παραγγελία του Ινστιτούτου Κέρτις στον 66χρονο Ρίτσαρντ Ντανιελπούρ. Ο Αμερικανός συνθέτης μελοποίησε τα ιταλικά σονέτα που συνοδεύουν τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι.

Συνοδευόμενη από τους Πέτριν και Μαχιντάρα, η Αυστραλή υψίφωνος Ελενα Περόνι απέδωσε με ευγενές πάθος την εκφραστικά και αρμονικά νεορομαντική (ενίοτε με εξπρεσιονίζουσες αιχμές) φωνητική μουσική των τραγουδιών. Επιπλέον αντιμετώπισε την τεχνικά απαιτητική γραφή τους (μεγάλο φωνητικό εύρος, συχνά και μεγάλα άλματα κ.λπ.) με προσήλωση, ακρίβεια και τεχνική άνεση. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το «Κουαρτέτο με πιάνο αρ.1» του Μότσαρτ που ερμήνευσαν οι Ομπίσο, Πέτριν, Λι και Μαχιντάρα. Με θαυμάσιο συντονισμό, που άφηνε με ευγένεια στον καθένα τον χώρο να αναπτύξει τη συμμετοχή του (καρπός άριστης, ψαγμένης προετοιμασίας!), και με αδιάλειπτη έμφαση στη φροντίδα απόδοσης του στιλιστικού στίγματος της μουσικής (ρυθμική ακρίβεια, κομψότητα, ελαφράδα), οι τέσσερις διέπλασαν μιαν απολαυστική ανάγνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ο Μολιέρος και οι μουσικές του
Παρουσιάστηκαν μουσικές συνθέσεις που φέρουν τις υπογραφές δυο κορυφαίων δημιουργών του Γαλλικού Μπαρόκ, συγχρόνων του Μολιέρου: του Ιταλού Ζαν-Μπατίστ Λουλί και του Γάλλου Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ.
Ο Μολιέρος και οι μουσικές του
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει Βιβάλντι στο Φεστιβάλ Ντρότνινγκχολμ
Το ιστορικό μπαρόκ Θέατρο του Ντρότνινγκχολμ παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τον «Τζουστίνο» του Βιβάλντι υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών.
Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει Βιβάλντι στο Φεστιβάλ Ντρότνινγκχολμ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ο Μίσα Μάισκι ξανάπαιξε για μας το κοντσέρτο του Ντβόρζακ
Οπως πριν από 18 χρόνια, ο γεννημένος στη Ρίγα της τότε σοβιετικής Λετονίας, Μίσα Μάισκι, ερμήνευσε το μοναδικά μελωδικό «Κοντσέρτο για τσέλο» του Τσέχου Αντονίν Ντβόρζακ.
Ο Μίσα Μάισκι ξανάπαιξε για μας το κοντσέρτο του Ντβόρζακ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Piano Masters» στο Μέγαρο Μουσικής και ένα πιάνο-ντούο στον «Παρνασσό»
Η διάσημη Μιτσούκο Ουτσίντα, καθώς και η Λευκή Καρποδίνη μαζί με τον Μάικλ Μπράουνλι-Γουόκερ προσέφεραν δύο ιδιαίτερες βραδιές στο αθηναϊκό μουσικό κοινό.
«Piano Masters» στο Μέγαρο Μουσικής και ένα πιάνο-ντούο στον «Παρνασσό»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η αγγλική ορχήστρα Φιλαρμόνια παίζει στο Μέγαρο Μουσικής
Ο πολυβραβευμένος 29χρονος Νοτιοκορεάτης Σεόνγκ-Τζιν Τσο χάρισε μιαν ιδανική ανάγνωση του απαιτητικού και περίφημου «Κοντσέρτου για πιάνο αρ. 2» του Προκόφιεφ.
Η αγγλική ορχήστρα Φιλαρμόνια παίζει στο Μέγαρο Μουσικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας