• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  81%

Από την ιστορική συναυλία μετά την πτώση της χούντας το 1974

Ο μουσικός Μίκης

 • A-
 • A+

«Υπάρχουν οι άνευ όρων υποστηριχτές της μουσικής μου, υπάρχουν και οι άνευ όρων αρνητές», έγραφε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης αποτιμώντας παλιότερα το μουσικό έργο του. Και συνέχισε: «Γνωρίζω ότι κάπου εκεί ανάμεσα στα πάθη, ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την ψυχρότητα, θα πρέπει να βρίσκεται η αλήθεια».

Ουδείς ωστόσο μπορεί στο πέρασμα του χρόνου να αμφισβητήσει το μουσικό μεγαλείο του Μίκη, του «θωρηκτού Ποτέμκιν της ελληνικής μουσικής». Ακόμα κι εμείς οι νεότεροι που δεν ζήσαμε και δεν «μπήκαμε» ποτέ στο πολιτικό πνεύμα των... άγριων δεκαετιών του '60 και του '70, νιώσαμε τη μουσική του να μας αγγίζει την καρδιά.

Χρόνια πολλά λοιπόν στον Μίκη της Ελλάδας και όσοι θέλετε να γιορτάσετε μαζί του τα γενέθλιά του, δεν έχετε παρά να πάτε στις 9 το βράδυ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής (δροσιά!), να τραγουδήσετε μαζί με την Ελένη Βιτάλη τα μεγάλα κομμάτια του. Θα παίζει η «Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης», θα είναι και ο ίδιος ο Μίκης εκεί (όλες οι λεπτομέρειες στις καλλιτεχνικές μας σελίδες). Εμείς τιμώντας τον επιλέγουμε να αντιγράψουμε εδώ αποσπάσματα από κάποια χειρόγραφά του, ώστε με τα δικά του λόγια να θυμηθούμε μερικά από τα μνημειώδη έργα του στη δισκογραφία:

■ Για τη «Ρωμιοσύνη» και για τα «Λιανοτράγουδα»: «Είναι και τα δύο έργα προφητικά! Το πρώτο περιμένει την καταιγίδα. Και γι' αυτό μας προετοιμάζει για τη μεγάλη δοκιμασία, φωτίζοντας και μεγεθύνοντας τις αρετές τις ρωμιοσύνης. Οξύνοντας τη μνήμη. Καλλιεργώντας την ελπίδα. Επιστρατεύοντας ζωντανούς και νεκρούς. Το δεύτερο “βλέπει” το τέλος της τυραννίας. Με όπλο και πάλι τη μνήμη της ρωμιοσύνης, καλεί το λαό σε τραγούδι και σε χορό: Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις / εκεί που πάει να σκύψει / με το σουγιά στο κόκκαλο / με το λουρί στο σβέρκο. Να τη πετιέται από 'ξαρχής / αντριεύει και θεριεύει / και καμακώνει το θεριό / με το καμάκι του ήλιου. Τα "Λιανοτράγουδα", προφητικά, δεν έπρεπε να φτάσουν στα χέρια μου παρά μονάχα όταν το τέλος της δικτατορίας θα είχε με σαφήνεια διαγραφεί πάνω στο σκοτεινό ορίζοντα του “αύριο”. Ετσι κι έγινε. Και επειδή τα έλαβα κάπως “πρόωρα”, στα 1972, στο Παρίσι, και πάλι, όπως έγινε με τη "Ρωμιοσύνη", δεν μου μίλησαν αμέσως. Τα παίδευα και τα ξαναπαίδευα. Τίποτα. Οπότε κάποια στιγμή τα είδα σαν αυριανά τραγούδια. Και πάλι μονοκοπανιάς τα έγραψα. Τα δώσαμε για πρώτη φορά το Γενάρη του 1973 στο Αλμπερτ Χωλ, στο Λονδίνο. Την ίδια μέρα που, σε πρες κόνφερανς, μίλησα για πρώτη φορά για τη “λύση Καραμανλή”».

■ Για το «Αξιον Εστί»: «Κάποιο μεσημέρι, στο όρθιο του Λουμίδη, μπροστά στο Παλλάς, Σεπτέμβριο νομίζω του '60, με πλησίασε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αφού μου μίλησε για το πόσο εκτιμά την προσπάθειά μου και πόσο αγάπησε τον "Επιτάφιο", πρόσθεσε: Τελείωσα το "Αξιον Εστί", το έργο της ζωής μου, νομίζω. Θα 'θελα να σας το έστελνα κάπου, γιατί κάτι μου λέει ότι θα σας εμπνεύσει... Το "Αξιον Εστί" αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους.

»Από τη γένεση "αυτού του μικρού του κόσμου του μέγα", ώς την προφητική ενόραση των δεινών που επεσώρευσε πάνω μας η δικτατορία. Τρία είναι τα βασικά του μέρη: η Γένεση, τα Πάθη και το Αξιον Εστί. Ως προς την εσωτερική του διάρθρωση υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία: η Αφήγηση, ο Υμνος και το Χορικόν. Ετσι χρησιμοποίησα αντίστοιχα τον Αναγνώστη που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη για τους Υμνους και τον Λαϊκό τραγουδιστή για τα Χορικά. Με το έργο αυτό προσπάθησα να διευρύνω τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής».

■ Για το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού»: «Είναι ένα κομμάτι από το λαό μας. Από τη λεβεντιά του, τους αγώνες του και τις ελπίδες του. Εκεί μέσα δίνω ό,τι πιο καλό έχω σε μουσική, σε ιδέες, σε πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε μία τέχνη ολότελα δικιά μας, που να βγαίνει μέσα από την παράδοσή μας και μέσα από τη ζωή μας. Μία τέχνη τόσο γνήσια νεοελληνική όσο είναι το λαϊκό μας τραγούδι. Ετσι έχω τη βαθιά συνείδηση πως έφτιαξα κάτι "δικό μας", το ίδιο δικό μας όσο και τα τραγούδια μας. Εδώ σας δίνω όλη μου την καρδιά, όλη μου τη δύναμη σαν έμπνευση στην τέχνη».

■ Για τον «Επιτάφιο»: «Στην αρχή προορίζονταν για ένα στενότατο ακροατήριο από φίλους της ποίησης και της λεγόμενης σοβαρής μουσικής. Ωστόσο η αιφνίδια απήχησή του στο μεγάλο κοινό μάς οδήγησε στο συμπέρασμα για την πλούσια μουσική και ποιητική παράδοση του λαού μας, σπινθήρισμα ακόμα κάτω από τις στάχτες μιας ελαφράς μουσικής άσχετης με τον ελληνικό χώρο, πανίσχυρη και φιλόδοξη εντούτοις, χάρη κυρίως στις στενότατες ανελληνικές και ανθελληνικές αντιλήψεις της αθηναϊκής ιντελλιτζέντζιας».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τραγούδια από τον κήπο του Μίκη
Η Μαρία Φαραντούρη είχε την ιδέα ενός άλμπουμ με παλιά, αγαπημένα κομμάτια του Θεοδωράκη σε νέες εκτελέσεις. Και οι Μάλαμας, Ιωαννίδης, Χαρούλης έσπευσαν μαζί της να τιμήσουν τον μεγάλο δάσκαλο, ο οποίος...
Τραγούδια από τον κήπο του Μίκη
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη
Σε μια τετραπλή κασετίνα σημαντικοί νέοι καλλιτέχνες διασκευάζουν απρόβλεπτα 65 τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Ολα αυτά έγιναν υπό την αιγίδα και την έγκριση του ίδιου του Μίκη. Με κάποια από τα...
Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η σκηνή είναι η εξομολόγησή μου
Οσοι βρεθούν την Παρασκευή στο «Ρυθμός Stage» για να ακούσουν την Θεοδοσία Τσάτσου live, την προτιμούν τραγουδίστρια και όχι κομμώτρια. Πολύ περισσότερο που θα παρακολουθήσουν κι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από...
Η σκηνή είναι η εξομολόγησή μου
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ζωντανός θρύλος, ετών... 90
Συνηθίζουμε να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στον μουσικό και στον πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη, καθώς άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία και ως κορυφαίος μουσικός δημιουργός αλλά και ως...
Ζωντανός θρύλος, ετών... 90
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Αμφιβάλλω για όλα, ακόμα και για το κόμμα μου»
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχει να παίξει στον «Σταυρό του Νότου» ο Στάθης Δρογώσης. Στον χώρο που μεγάλωσε ως καλλιτέχνης. Τέσσερα χρόνια χαμένος και από τη μουσική. «Μου ήρθε η επιθυμία να εκτεθώ ξανά» μας...
«Αμφιβάλλω για όλα, ακόμα και για το κόμμα μου»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
Ο Σταύρος Σιόλας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις νέες του εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου και τον νέο του δίσκο σε συνεργασία με την Μάγδα Βαρούχα με τίτλο «Ξέρω μια χώρα».
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας