• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  81%

Διήμερη συνάντηση περμακουλτούρας στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν

 • A-
 • A+
Καλλιεργώντας τον κήπο, τις τέχνες, τη ζωή στον πλανήτη

Ο Τζεφ Λότον, δάσκαλος και ακτιβιστής στο χώρο της αεικαλλιέργειας όπως αποδίδουμε τον όρο περμακουλτούρα στη γλώσσα μας, υιοθετώντας τον αγγλικό όρο permaculture που συνενώνει τη διαρκή καλλιέργεια-γεωπονία με την καλλιέργεια με την έννοια της κουλτούρας και του πολιτισμού, είχε πει ότι «Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο».

Tην Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Ιουνίου το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού EDN, συνδιοργανώνουν το Atelier Moving Ground ένα διήμερο που περιλαμβάνει χορευτικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές και ερευνητικές δράσεις που ενσωματώνουν την πρακτική της περμακουλτούρας και τις θεμελιώδης αρχές της: φροντίδα για τη γη, φροντίδα για τους ανθρώπους και μείωση της κατανάλωσης. Η παρακολούθησή του απαιτεί δήλωση συμμετοχής έως τις 28 Μαΐου στον παρακάτω σύνδεσμo: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3HVd4qliGSPetHtUd1nxHt_l2sAJM-bPwmkwNvO_U0ppqvw/viewform

Αλήθεια μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο; Πως συνομιλεί η πρακτική της περμακουλτούρας με τον ...χορό; ρωτήσαμε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν Πηνελόπη Ηλιάσκου.

«Η αεικαλλιέργεια είναι ουσιαστικά ένας τρόπος σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από και ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Δεν ασχολείται μόνο με την καλλιέργεια της γης αλλά οι αρχές της μπορούν να εφαρμόζονται σε όλες τις πλευρές της ζωής ενός οργανισμού, εκτός από το να τις εφαρμόσεις στον κήπο σου. Ο κήπος χρησιμοποιείτε και μεταφορικά για το πώς στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε καλλιεργείται ακόμη και στην τέχνη. Σαν πρακτική μπορεί να είναι ο τρόπος που ασχολούμαστε με οτιδήποτε επειδή το αγαπάμε και θέλει φροντίδα και καθημερινή ενασχόληση. Είναι η κατανόηση ότι τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους, υπάρχει μια αλληλοεξάρτηση και αλληλοσύνδεση. Τα πράγματα δεν βασίζονται στη μονοκαλλιέργεια, χρειάζεται ποικιλία και αρμονία για να αναδειχθεί η συνάντηση δύο συστημάτων.

Κι εκεί που συναντιέται ένα δάσος με το λιβάδι, εκεί που η θάλασσα σμίγει με τη γη δημιουργείται μια ιδιαίτερα εύφορη και δόκιμη περιοχή για να αναπτυχθούν καινούρια συστήματα που δεν υπάρχουν ούτε στο δάσος, ούτε στο λιβάδι κοκ. Εμείς φυσικά επειδή ασχολούμαστε με τον χορό, χρησιμοποιούμε και τον κήπο σαν ένα μέσο για να μας βοηθήσει να βιώσουμε το σώμα μας σαν κήπο και να αισθανθούμε σαν ένα μέρος του, όπως είμαστε ένα μέρος της φύσης και του πλανήτη. Η αεικαλλιέργεια μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι κάτοικοι του σώματός μας, της κοινότητάς μας, της φύσης και γιατί όχι και του πλανήτη. Έτσι αυτό το διήμερο έχει μια σειρά δράσεων όπου ενεργοποιούνται αυτά τα ζητήματα» μας απάντησε η κ. Ηλιάσκου.

Στο διήμερο που οργάνωσε μια επιμελητική ομάδα επτά ανθρώπων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και καλλιτεχνικά είδη- κινηματογράφο, αρχιτεκτονική, χορό, εκπαίδευση, δημότες κ.α. σε διάλογο με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, performances, installations, συλλογικές δράσεις, συζητήσεις, διαλέξεις και lecture –performances όπου η έννοια του κήπου συνομιλεί με τον χορό και την καλλιτεχνική πρακτική. Στόχος της εκδήλωσης είναι να συναντηθεί το κοινό με μια κοινότητα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών και τεχνιτών γύρω από τις εργασίες σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός τοπικού κοινοτικού κήπου διευρύνοντας την έννοια της χορογραφίας μέσα από την αλληλεπίδραση της κίνησης με τον προσωπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό ιστό, αφήνοντας να αναδειχτεί μέσα από εναλλακτικές χορογραφικές και οικολογικές πρακτικές ο αντίκτυπος του χορού και της φροντίδας ενός κήπου στην ποιότητα της ζωής μας.

«Δοκιμάζει τρόπους που μειώνουν την απόσταση μεταξύ τέχνης και ζωής, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση, στρέφονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τόπου, του τοπίου, της κοινότητας, πάνω στο ίχνος της «οικοκοινότητας» που έστησαν στον ίδιο χώρο ο Ραϋμόνδος και η Ισιδώρα Ντάνκαν στην αρχή του 20ου αιώνα», όπως μας πληροφορεί το ενημερωτικό υλικό: εκεί στην κορυφή του λόφου Κοπανά ή Αύρα στην περιοχή που το 1927 ονομάστηκε Βύρωνας και σήμερα ορίζεται σαν σύνορο μεταξύ τριών Δήμων (Βύρωνα, Υμηττού, Αθήνας), έχτισαν το 1903 Κέντρο Duncan ως «μια ουτοπική οικολογική κοινότητα που περιλάμβανε τόσο χειρωνακτικές όσο και καλλιτεχνικές πρακτικές (υφαντική, κατασκευή σανδαλιών, τυπογραφία, ζωγραφική ή ποίηση), όλες σε έναν συνεχή διάλογο με την καθημερινή ζωή και την τέχνη του χορού. Η διήμερη συνάντηση Atelier "Moving Ground'' επιχειρεί να ανασυστήσει του δεσμούς με αυτή την ιστορία, να επανεξετάσει τις αλληγορικές συνδηλώσεις της έννοιας του κήπου και να ανοίξει πεδία στοχασμού και ανταλλαγής γνώσης «γύρω από τον κήπο τόσο ως μεταφορά της καλλιτεχνικής πρακτικής όσο της ενεργού συμμετοχής στα κοινά».

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού (EDN) είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Χορού στην Ευρώπη ιδρυτικό μέλος του οποίου αποτελεί από το 2009 το Κέντρο Χορού Ντάνκαν που είναι αφιερωμένο στη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργία.

«Η πρόκληση του MOVING GROUND είναι η αλλαγή ατμόσφαιρας του οικοσυστήματος του Κέντρου Ντάνκαν μέσα από δράσεις που μετατοπίζουν τη στάση των ανθρώπων που το ζουν --μαθητές, γονείς, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες: μια σύνθετη ανθρωπογεωγραφία που απολαμβάνει τον χώρο, αλλά, από άγνοια ή/και έλλειψη πρακτικών οικειοποίησης, μπορεί μερικές φορές να τον τραυματίζει ή να τον παραμελεί - όπως συμβαίνει με τον ίδιο τον πλανήτη» αναφέρετε στην πρόσκληση.

Στις δράσεις συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μίνα Ανανιάδου, Ηρώ Βασάλου, Δήμος Βρύζας, Κατερίνα Δελακούρα, M. Εugenia Demeglio, Ζωή Δημητρίου, Κατερίνα Μπέλλα, Δώρα Ζούμπα, , Βέρα Καραβάκου, Κάντυ Καρρά, Βιτόρια Κωτσάλου, Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ανθή Μουριάδου, Δήμητρα Μερτζάνη, Αναστασία Μπάρκα, Μαριέλα Νέστορα, Ίρις Νικολάου, Σόνια Ντόβα, Βασίλης Ντούρος, Λουκιανή Παπαδάκη, Μαρία Παπαδοπούλου, Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης, Αναστασία Πολυχρονίδου, Παύλος Σαμάτης, Στέλλα Τριπολιτάκη, Βασιλική Τσαγκάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.
Ομάδα Σχεδιασμού: Νίκος Αναστασόπουλος, Μόνικα Βαξεβάνη, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Χριστίνα Κατσάρη, Βιτόρια Κωτσάλου, Μαριέλα Νέστορα

ΙΝΦΟ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 ώρα 9.30 – 22.00 και Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 ώρα 9.30 – 19.00
Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας Τηλ. 21 0762 1234

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Passport: ένα έργο διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας θυμίζει την προσφυγιά
Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνθέτει ένα κείμενο «για να θυμίσει στον Έλληνα τους δεσμούς του με την προσφυγιά και μια διαμαρτυρία...
Passport: ένα έργο διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας θυμίζει την προσφυγιά
ΘΕΑΤΡΟ
Το γεύμα
Μπορεί να γράφτηκε τουλάχιστον δυο δεκαετίες πριν καθώς έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου το 1998, αλλά με την έμφυλη ακραία βία που έχουμε βιώσει από το πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας και...
Το γεύμα
ΘΕΑΤΡΟ
Κάτι απ' το ημερολόγιο ενός...
«Στο 'Ημερολόγιο ενός τρελού' ο Γκόγκολ καυτηριάζει με γλαφυρό τρόπο την κενότητα της άρχουσας τάξης. Πως οι ταξικές ανισότητες της εποχής παγίδευαν τους απλούς πολίτες και τους καθιστούσαν θύματα των ισχυρών.
Κάτι απ' το ημερολόγιο ενός...
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Το γεύμα» που κατήγγειλε τις γυναικοκτονίες εγκαίρως...
Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ ανεβάζει στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων το βραβευμένο έργο της Λείας Βιτάλη με τίτλο «Το γεύμα» με βασικό του θέμα την κακοποίηση, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες.
«Το γεύμα» που κατήγγειλε τις γυναικοκτονίες εγκαίρως...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας