• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.7°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 27.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γραμματική των χορδών και των λαϊκών δρόμων

 • A-
 • A+
Θεσσαλονίκη - Πρώτο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται σεμινάρια για τη ρυθμική κιθάρα στη λαϊκή ορχήστρα, για τον ρόλο της κιθάρας στο όψιμο μεσοπολεμικό ρεμπέτικο, για το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη, εισηγήσεις για τη λαϊκή κιθάρα και στρογγυλό τραπέζι για τις σύγχρονες προκλήσεις στην παραδοσιακή οργανοποιία

Δάσκαλοι μουσικής, οργανοποιοί παλιοί και καινούργιοι, συζητήσεις, παρουσιάσεις και σεμινάρια, προβολές ντοκιμαντέρ και φυσικά συναυλίες συναρθρώνουν ένα τριήμερο γεμάτο πάθος για το σήμερα, στοχασμό για το παρελθόν και προβληματισμό για το καινούργιο, στο πρώτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας, που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη (20-22 Μαΐου - Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη.

«Θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε για πρώτη φορά το “συντακτικό” και τη “γραμματική” της λαϊκής κιθάρας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γνωστός τραγουδοποιός που έχει αφιερωθεί στη μελέτη της λαϊκής κιθάρας, μετά την ένταξη του οργάνου στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (τον Αύγουστο του 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (τον Ιανουάριο του 2022).

Η έκθεση 45 ιστορικών οργάνων -η παλιότερη κιθάρα χρονολογείται στα 1890- παράλληλα με άλλα 65 σύγχρονα όργανα κατασκευασμένα από τους καλύτερους σύγχρονους οργανοποιούς, πλαισιώνει τις άλλες δράσεις και κυρίως τη θεωρητική πλευρά της συνάντησης και το κοινό μπορεί να δει τα μουσικά όργανα στο ισόγειο και στον 1ο όροφο της Αποθήκης Δ, όλες τις ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο.

«Το φεστιβάλ απαντά στην ανάγκη να οργανωθεί το σύστημα διδασκαλίας της λαϊκής μουσικής και των παραδοσιακών οργάνων, πολύ περισσότερο τώρα που οι σπουδές έχουν διαβαθμιστεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει σύστημα στη διδασκαλία», εξηγεί ο κ. Μυστακίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κιθάρα ενσωμάτωσε την αρμονία στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι κι έφτασε η στιγμή να διδάσκεται η θεωρία της όπως ακριβώς διδάσκεται η θεωρία της κλασικής πολυφωνικής μουσικής».

«Επιπλέον», τονίζει, «μπορούμε να δείξουμε τώρα, στη διάρκεια του φεστιβάλ, το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, αλλά και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, τις δυνατότητες των ανθρώπων δηλαδή που υπηρετούν ήδη αυτούς τους σκοπούς». Μιλώντας για λαϊκή μουσική και λαϊκή κιθάρα, τον ρωτάμε αν οι σπουδές και η οργάνωση θα «αφαιρέσουν» τη «λαϊκότητα» στη μουσική έκφραση των καλλιτεχνών. «Ακριβώς το αντίθετο θα γίνει», απαντά. Και εξηγεί: «Οι σπουδές δεν επηρεάζουν τη “λαϊκότητα”, δεν τη μειώνουν, δεν τη “λερώνουν”. Ίσα ίσα, αυτό που θα ονομάζαμε “προφορικότητα” ενδυναμώνει τα εκφραστικά μέσα του καλλιτέχνη, καθώς θα μπορεί να συνδυάζει τους λαϊκούς δρόμους με το μακάμ, ακόμη και τη βυζαντινή μουσική».

Στο πρόγραμμα βρίσκουμε σεμινάρια για τη ρυθμική κιθάρα στη λαϊκή ορχήστρα, τον ρόλο της κιθάρας στο όψιμο μεσοπολεμικό ρεμπέτικο, για το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη, εισηγήσεις για τη λαϊκή κιθάρα και στρογγυλό τραπέζι για τις σύγχρονες προκλήσεις στην παραδοσιακή οργανοποιία. Επίσης, θα παρουσιαστούν η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα REDU και βιβλία με αναφορές στην κιθάρα. Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ρεμπέτικο Underground» (Απόστολος και Γιώργος Πολυμέρης), «Ανέστης Δελιάς, η μαύρη γάτα του ρεμπέτικου» (Σπύρος Μανωλάτος), ενώ στο τέλος κάθε μέρας θα στήνονται συναυλίες-αφιερώματα στον Κώστα Καρίπη, τον Στέλιο Χρυσίνη, τον Κώστα Μπέζο, στα «Άσπρα πουλιά», στα «Ντουζένια» και φυσικά στα «Ρεμπέτικα της κιθάρας».

Θα βραβευτεί ο κιθαρίστας Μάριος Κώστογλου για την προσφορά του στη λαϊκή μουσική, ενώ το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Τσαλαμπούνη. Θα αναπτυχθεί στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα» και στο φουαγιέ ισογείου & 1ου ορόφου της Αποθήκης Δ.

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή (15.00-00.30), Σάββατο (10.00-00.30), Κυριακή (10.00-15.30). Αναλυτικά το πρόγραμμα στη σελίδα του φεστιβάλ στο f/b.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Παραφωνίες» σε διαγωνισμό για θέση καθηγητή
Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κατέληξε σε πρόσληψη καθηγήτριας φλάουτου η οποία όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ωδείου!
Παραφωνίες» σε διαγωνισμό για θέση καθηγητή
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ενα πολύχρωμο ποτάμι ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό
Στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη για περισσότερες από 7 ώρες ένωσαν τη φωνή τους πάνω από 65 καλλιτέχνες στέλνοντας μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και όλων των πολέμων όπου Γης.
Ενα πολύχρωμο ποτάμι ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μία αντιπολεμική συναυλία-ορόσημο με διεθνή στήριξη
Συναυλία ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη μουσικών από Ελλάδα και εξωτερικό και παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις την Κυριακή 8 Μαΐου.
Μία αντιπολεμική συναυλία-ορόσημο με διεθνή στήριξη
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Παραμονή Χριστουγέννων η... ανάσταση της Μεγάλης Μπάντας
H μπάντα, μεράκι και καημός των ανθρώπων του Συλλόγου, ξαναγεννιέται 100 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, με ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια από τη χρυσή εποχή των Big Bands.
Παραμονή Χριστουγέννων η... ανάσταση της Μεγάλης Μπάντας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μουσικές βραδιές στο Γεντί Κουλέ
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει και πάλι, ύστερα από δύσκολες συνθήκες και ακυρώσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σ' έναν εμβληματικό χώρο, στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, από 5 έως 29 Ιουλίου.
Μουσικές βραδιές στο Γεντί Κουλέ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Πρόγραμμα ολκής και η διευθύντρια... απλήρωτη
Τα συσσωρευμένα προβλήματα, για τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί, οδηγούν σε παραίτηση το Δ.Σ., προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΟΜΜΘ Νικήτας Μυλόπουλος.
Πρόγραμμα ολκής και η διευθύντρια... απλήρωτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας