• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.2°C / 34.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.9°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 32.0°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.3°C / 35.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 33.3°C
  4 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  29%
ΦΩΤ.: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία χορογραφικά σύμπαντα σε «Τρία Δωμάτια»

 • A-
 • A+
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ μάς δίνει τα «κλειδιά» για τα «3 Rooms», το τρίπτυχο χορού που κάνει πρεμιέρα αύριο «συστεγάζοντας» εμβληματικά έργα του Γίρζι Κίλιαν και του Οχάντ Ναχαρίν, αλλά και την καινούργια δημιουργία του ίδιου πάνω στη σύνθεση του Γ. Κουμεντάκη «Το ισοκράτημα ενός παιδιού».

Μπορεί να μην ήταν για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής -όπως και για όλους μας- ο πιο εύκολος χειμώνας, ωστόσο η περίοδος ολοκληρώνεται με μια νέα φιλόδοξη παραγωγή που ξεφεύγει από τα κλασικά δεδομένα και φόρμες και ρίχνει το βλέμμα της σε τρεις χορογραφίες σύγχρονου χορού. «3 Rooms» έχει τίτλο το τρίπτυχο χορού που παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις (από αύριο 18/5 και στις 20, 21 και 22 Μαΐου) στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στήνοντας έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στη σύγχρονη γλώσσα του χορού με δύο από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως: τον κορυφαίο Τσέχο χορογράφο Γίρζι Κίλιαν (καλλιτεχνικό διευθυντή του Nederlands Dans Theater 1975-1999) και τη μεγάλη μορφή του ισραηλινού χορού Οχάντ Ναχαρίν (καλλιτεχνικό διευθυντή της περίφημης Ομάδας Χορού Μπατσέβα 1990-2019).

Τα έργα που συνθέτουν το «3 Rooms» είναι η εμβληματική χορογραφία «Petite mort» που ο μέγας Κίλιαν πρωτοπαρουσίασε στο Ζάλτσμπουργκ για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μότσαρτ, χορογραφώντας τα αργά μέρη από τα δημοφιλή κοντσέρτα για πιάνο αρ. 21 και 23. Στην πραγματικότητα ήταν ένας θείος τρόπος να περιγράψει με ποιητικό τρόπο την έκσταση της ερωτικής πράξης.

Από την άλλη στο περίφημο «Minus 16» ο Οχάντ Ναχαρίν, με μουσικές από Ντιν Μάρτιν έως μάμπο κι από τέκνο μέχρι παραδοσιακή ισραηλινή μουσική, δημιούργησε μια χορογραφία που καταργεί τα όρια μεταξύ κοινού και χορευτών με έναν μοναδικό, απρόβλεπτο τρόπο.

Η τρίτη δημιουργία είναι νέα και έχει τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Ρήγου, που χορογραφεί «To ισοκράτημα ενός παιδιού» σε μουσική του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη. Το έργο, που ερμηνεύεται από ένα μικτό σύνολο των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ και σπουδαστών χορού της Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ και της ΚΣΟΤ, μας μεταφέρει σε έναν ασπρόμαυρο, δυστοπικό, εγκαταλειμμένο κόσμο.

«Τα δωμάτια της παράστασής μας φιλοξενούν τρεις κόσμους oι οποίοι ζωντανεύουν από τους πολύτιμους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τρία διαφορετικά σύμπαντα της κίνησης, τρεις διαφορετικές συνάξεις, τρεις διαφορετικοί κινησιολογικοί δρόμοι και τελικά τρεις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες», μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συνόλου Κωνσταντίνος Ρήγος.

● Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις δύο δημιουργίες τους που θα δούμε να χορεύουν στην Αθήνα οι χορευτές του Μπαλέτου;

Ο Κίλιαν δημιουργεί ένα κόσμημα για την ερωτική πράξη και την έκστασή της, την οποία παρομοιάζει με έναν «μικρό θάνατο», ένα έργο χορογραφικής και ερμηνευτικής ακρίβειας σαν τη λεπίδα ενός σπαθιού, ένα έργο που προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια το στιλ του χορογράφου. Από την άλλη ο Ναχαρίν με τη μοναδική μέθοδο gaga απελευθερώνει τα όρια της εκφραστικότητας του σώματος των χορευτών, ενώ παράλληλα καταργεί μ' έναν μαγικό τρόπο τα όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας, δημιουργώντας μια έκρηξη χαράς με την ανάμιξη απρόσμενων μουσικών.

● Γενικά τι κρατάτε από τα όσα κληροδότησαν στον χορό αυτές οι δύο κορυφαίες προσωπικότητες;

O Ναχαρίν μάς έφερε μια εντελώς νέα γλώσσα στον σύγχρονο χορό, χωρίς συμπλέγματα, αλλά αντιθέτως προτάσσοντας τη χαρά απέναντι στο μαύρο. Ο Κίλιαν «έχτισε» μια ομάδα που θεωρείται ίσως η καλύτερη στον κόσμο και σίγουρα η καλύτερη στην Ευρώπη. Μέσω αυτής και, υπογράφοντας μερικές από τις πιο θρυλικές χορογραφίες των τελευταίων δεκαετιών, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι καθόρισε σε μεγάλο βαθμό αυτό που θεωρούμε σήμερα χορό.

ΦΩΤ.: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, που πρώτη φορά αναμετριούνται με τις χορογραφίες αυτών των δύο, δυσκολεύτηκαν;

Περισσότερο θα έλεγα αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό και τρομερή δίψα την πρόκληση να ερμηνεύσουν τόσο σπουδαία έργα του σύγχρονου χορού. Θα το δείτε και επί σκηνής: είναι από τις φορές που αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για το επίπεδο, την όρεξη και την ερμηνεία της ομάδας μας. Είναι μια πολύ ευτυχής στιγμή για όλους μας. Μια στιγμή συγκίνησης.

● Ας έρθουμε και στη δική σας χορογραφία. «To ισοκράτημα ενός παιδιού» έχει ως αφετηρία τη βυζαντινή μουσική και πραγματεύεται την ανακάλυψη της φύσης και της παράδοσης. Τη σχέση με τη φύση την έχετε εξετάσει σε παλαιότερες δουλειές σας. Με την παράδοση ποια είναι η σχέση σας;

Η παράδοση είναι ένας κόσμος που ξεκινώ να τον διερευνώ με πολύ προσεκτικά βήματα. Το έργο αυτό του Γιώργου Κουμεντάκη φέρνει την παράδοση σε πρώτο πλάνο με έναν πολύ μοντέρνο τρόπο. Αυτό είναι το στοιχείο που με ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή και αυτό ήθελα να αναδείξει η χορογραφία μου.

● Και τελικά τι ακριβώς σας προέκυψε χορογραφώντας τη συγκεκριμένη μουσική;

Μια ωδή στη νεανική ορμή και τη νεανική δημιουργία. Μια ωδή στο πάθος της νεότητας και στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σκεφτήκαμε και αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο σχολές, για να δημιουργηθεί μια νέα σχέση επί σκηνής, ένα πείραμα συνεργασίας. Εξ ου και η συνύπαρξη επί σκηνής χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ με σπουδαστές, που δίνει μια εκρηκτική σκηνική δύναμη στο κομμάτι. Ετσι θα έλεγα ότι το «Ισοκράτημα» είναι μια κραυγή της νεότητας απέναντι στο μέλλον.

📌 ΙNFΟ: 18, 20, 21 και 22 Μαΐου στις 19.30 (Κυριακή 18.30). Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ. Τιμές εισιτηρίων: €10-€70. Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ, ticketservices.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Κι αν οι φωτογραφίες της Γούντμαν ήταν χορός και μουσική;
Βασισμένο στο έργο της Φραντσέσκα Γούντμαν τέσσερις ερμηνεύτριες επιχειρούν να μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο όπου τα σώματα εκτίθενται στη φθορά του χρόνου, στα βλέμματα των άλλων, αλλά και στις δικές τους...
Κι αν οι φωτογραφίες της Γούντμαν ήταν χορός και μουσική;
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Τότε που ήμασταν «νέοι, τυχεροί και αφελείς»
O Παναγιώτης Καλαντζόπουλος μιλά στην «Εφ.Συν.» με αφορμή το μιούζικαλ «Φτηνά τσιγάρα» από την ομώνυμη ταινία που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Τότε που ήμασταν «νέοι, τυχεροί και αφελείς»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η ελληνική «περιπέτεια» του λόρδου Βύρωνα
Το αφιέρωμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον λόρδο Μπάιρον ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του νέου μουσικοθεατρικού έργου που έχει τίτλο «Ο αέρας της Ελλάδας».
Η ελληνική «περιπέτεια» του λόρδου Βύρωνα
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Συνομιλώντας» με την έννοια της Επανάστασης
To έργο «Synthesis» δημιουργήθηκε μέσα από ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα πολλών μηνών και παρουσιάζεται στη διάρκεια τριών ημερών που παραπέμπουν εννοιολογικά στα τρία στάδια της Επανάστασης.
«Συνομιλώντας» με την έννοια της Επανάστασης
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Αντώνης Φωνιαδάκης: «Σέβομαι την παράδοση, αλλά θέλω και να την ταρακουνήσω»
Χορογράφος διεθνούς εμβέλειας, με το έργο του «Salema Revisited» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής, επιστρέφει στις κρητικές ρίζες του και τις «ποτίζει» με τις κατακτήσεις ενός σύγχρονου...
Αντώνης Φωνιαδάκης: «Σέβομαι την παράδοση, αλλά θέλω και να την ταρακουνήσω»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μια χορογραφία αντίστασης στον εθνικισμό
Ο χορογράφος Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί αξιοποιεί το χορογραφικό του ταλέντο και με την πανανθρώπινη γλώσσα του χορού προσεγγίζει σύνθετα ζητήματα κλονίζοντας τις βεβαιότητές μας.
Μια χορογραφία αντίστασης στον εθνικισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας