• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για να γίνει ΕΔΕΜ, χρειάζεται ενότητα και αυτοδιαχείριση

 • A-
 • A+
Η χθεσινή συνάντηση της γενικής διευθύντριας του Οργανισμού Λούκας Κατσέλη, του πρόεδρου του Δ.Σ. Φοίβου Δεληβοριά και της Δήμητρας Γαλάνη ως δραστήριου μέλους με τους δημοσιογράφους έκρυβε πολλές ειδήσεις και μια μεγάλη ευχή για την ένωση με την «Αυτοδιαχείριση» και τη συνένωση του ελληνικού ρεπερτορίου.

Η σύσταση της Ενωσης Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), του αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των δημιουργών, ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν το 2020 όταν επιτέλους αδειοδοτήθηκε η λειτουργία της από το υπουργείο Πολιτισμού και εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, δικαιώνοντας έναν τεράστιο αγώνα που είχε διαρκέσει δύο χρόνια (από τον Μάιο του 2018 όταν ανακλήθηκε η άδεια της ΑΕΠΙ).

Οι επίσημες συστάσεις της ΕΔΕΜ ως ενός οργανωμένου πλέον φορέα, με δικά του γραφεία, διοίκηση και αποστολή πολύ πέραν της συγκέντρωσης και διανομής των δικαιωμάτων των δημιουργών, έγιναν χθες. Φρόντισε γι’ αυτό η πρόσκληση που απηύθυναν στον Τύπο η γενική διευθύντρια της Ενωσης Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φοίβος Δεληβοριάς, παρουσία -με την ιδιότητα του ενεργού μέλους της ΕΔΕΜ αλλά και μιας προσωπικότητας που έχει χρόνια ασχοληθεί με το θέμα των δικαιωμάτων- της Δήμητρας Γαλάνη.

Μέχρι εδώ και παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας που κυριολεκτικά τσάκισαν τον χώρο της μουσικής δημιουργίας η ΕΔΕΜ:

Εχει ισχυροποιηθεί ως φορέας που εκπροσωπεί περίπου 3.000 δημιουργούς και δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και περισσότερα από 718.859 έργα.

Εχει υπογράψει τρεις συμβάσεις εκπροσώπησης ρεπερτορίου με ΟΣΔ του εξωτερικού.

Εχει κάνει μέχρι στιγμής τρεις διανομές συνολικού ύψους 6.579.097 ευρώ από «καθαρά» δικαιώματα σε μέλη της ή σε πρώην μέλη της μεταβατικής προϋπάρχουσας Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) και της ΑΕΠΙ (συμπεριλαμβανομένων και μελών του έτερου ΟΣΔ «Αυτοδιαχείριση-autodia»). Και τώρα σχεδιάζει να διανείμει τα επόμενα τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο υπολογίζοντας ότι αυτή τη φορά το ποσόν μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ.

Εχει πρώτη υπογράψει συμβάσεις με την Apple, το Youtube και το Spotify ώστε να συγκεντρώνονται και τα ψηφιακά δικαιώματα.

Εχει εγκαινιάσει ήδη από πέρυσι συνεργασία α) με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη δράση «Ανοιχτές Πλατφόρμες» με στόχο την προβολή του έργου Ελλήνων ή ξένων μουσικών που ζουν στην Ελλάδα ή και Ελλήνων του εξωτερικού και σχεδιάζει να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια» της σε νέους δημιουργούς με πρωτότυπες συνθέσεις και β) με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την υλοποίηση δωρεάν διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων που αφορούν νέα επιτεύγματα της μουσικής δημιουργίας.

Εχει προχωρήσει στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης για την οικονομική υποστήριξη δικαιούχων που δοκιμάζονται («ακόμα και μεγάλα και προβεβλημένα ονόματα του χώρου -που δεν το πιστεύατε- αντιμετώπισαν το τελευταίο διάστημα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα», επισήμανε η Λούκα Κατσέλη).

Εχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα κατοχυρωμένης ποσόστωσης του ελληνικού ρεπερτορίου σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

Εχει σχεδιάσει την υλοποίηση εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης στην οποία θα περιλαμβάνεται η χαρτογράφηση της μουσικής ιστορίας της Περιφέρειας Αττικής (έργο που έχει ενταχθεί σε ΕΣΠΑ).

Και έχει κερδίσει μια δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει «Η Αυτοδιαχείριση», ζητώντας την ακύρωση της άδειας λειτουργίας της.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ως προς αυτό το τελευταίο η διοίκηση της ΕΔΕΜ όχι μόνο δεν επιφύλασσε πικρία χθες, αλλά αντίθετα τόνισε με χαρά ότι οι δύο Οργανισμοί είναι έτοιμοι (και μάλιστα κατόπιν πρόσκλησης της «Αυτοδιαχείρισης») να ξεκινήσουν διάλογο για την προοπτική της ενοποίησής τους.

Η συνένωση των δύο Οργανισμών είναι και η μεγάλη ευχή που έκαναν Κατσέλη, Δεληβοριάς και Γαλάνη, τονίζοντας πολλές φορές πως κάτι τέτοιο θα ήταν η ιδανικότερη προοπτική για την επιβίωση του ελληνικού ρεπερτορίου, κόντρα σε πολυεθνικές πρακτικές που επιβάλλουν οριζόντιους όρους και εστιάζουν σε «διασημότητες», αδιαφορώντας για την επιβίωση τελικά του ίδιου του τοπικού μουσικού ιδιώματος ή των νεότερων δημιουργών. «Η συνένωση θα σήμαινε τη στήριξη της ίδιας της ελληνικής δημιουργίας», επέμεινε η κ. Κατσέλη. «Το στοίχημά μας είναι η δύναμη του τοπικού ρεπερτορίου σ’ αυτη τη χώρα όπου η σχέση μας με το τραγούδι είναι οργανική. Ο στόχος μας ήταν εξ αρχής να είμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας της “Αυτοδιαχείρισης”, γιατί τότε το ελληνικό τραγούδι θα είναι πραγματικά προστατευμένο», ξεκαθάρισε και ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Προσπαθήθηκε η δημιουργία ενός εμφυλίου που δεν κατορθώθηκε. Οφείλουμε να είμαστε ένα απέναντι στην παγκόσμια χοάνη που ρουφάει κάθε δικαίωμα», είπε η Δήμητρα Γαλάνη.

Είναι όλα όσα αφορούν την ΕΔΕΜ τελικά ρόδινα; Οχι. Η ολιγωρία της ΕΥΕΔ στη συγκέντρωση των δικαιωμάτων και ως επακόλουθο η ενίσχυση της λάθος πεποίθησης των χρηστών ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα, σε συνδυασμό με την πανδημία, έχουν πολλαπλασιάσει τα χρωστούμενα προς την ΕΔΕΜ, ειδικά από τον χώρο της εστίασης.

«Οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν το τραγούδι δημόσιο αγαθό, αλλά για να υπάρξει πρέπει να επιβιώσουν οι δημιουργοί», σημείωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Τελικά η σοβαρή επισήμανση της Δήμητρας Γαλάνη ακούστηκε ταυτόχρονα σαν προειδοποίηση και σαν ευχή: «Το πολιτιστικό κεφάλαιο είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη χώρα, αλλά δεν το έχουμε αναγνωρίσει ως θεματοφύλακα της γλώσσας και της κοινωνικής συνοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Από αναχωρητική μοναχικότητα και κατάνυξη έως ευφορία της πάνδημης συμμετοχής
Πλήθος Αθηναίων συνέρρευσε σε δρόμους, πλατείες, μουσεία ή μουσειακούς χώρους και εκκλησίες για να ακούσει μουσικές στις οποίες το ιερό/λατρευτικό στοιχείο δέσποζε είτε ευθέως, είτε έμμεσα.
Από αναχωρητική μοναχικότητα και κατάνυξη έως ευφορία της πάνδημης συμμετοχής
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Παραμονή Χριστουγέννων η... ανάσταση της Μεγάλης Μπάντας
H μπάντα, μεράκι και καημός των ανθρώπων του Συλλόγου, ξαναγεννιέται 100 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, με ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια από τη χρυσή εποχή των Big Bands.
Παραμονή Χριστουγέννων η... ανάσταση της Μεγάλης Μπάντας
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
Ο Σταύρος Σιόλας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις νέες του εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου και τον νέο του δίσκο σε συνεργασία με την Μάγδα Βαρούχα με τίτλο «Ξέρω μια χώρα».
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Και μια πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού που αξίζει «μπράβο και μόνο μπράβο»
Άμεση εκκίνηση των ενεργειών από το ΥΠΠΟ προκειμένου να χαρακτηριστεί Νεώτερο Μνημείο η συλλογή της πρώην ΑΕΠΙ ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη.
Και μια πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού που αξίζει «μπράβο και μόνο μπράβο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας