• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.7°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 31.0°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 30.0°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.5°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

Η ομάδα του «Εμπρός» καλεί στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

 • A-
 • A+
ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Την αυτοδιαχειριζόμενη, αγωνιστική πορεία του Θεάτρου Εμπρός τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Όπως οι περισσότεροι θυμόμαστε και το τσιμέντωμα του θεάτρου από «όργανα της τάξης» και της κυβέρνησης τον Μάιο του 2021.

Ωστόσο, η ομάδα του θεάτρου δεν έχει σταματήσει τη δράση της. Τώρα, καλεί σε συμμετοχή στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες (μέσα Μαρτίου, κοντά στην Παγκόσμια Ημερα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού που είναι στις 19/03) στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή).

Το κάλεσμα αφορά σε καλλιτέχνες και πολιτισμικούς ακτιβιστές, ώστε να συμμετάσχουν στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. «Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ οργανώνεται από μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών που συναντηθήκαμε ορμώμενοι από την επιθυμία μας να δράσουμε ενάντια στον βίαιο εκφασισμό της κοινωνίας» λέει η ομάδα του Εμπρός.

«Μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου απέδειξε τα τελευταία χρόνια στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται ως πρωταγωνιστικό τον ρόλο του στις εξελισσόμενες κοινωνικές πρωτοβουλίες αναχαίτισης της ρατσιστικής και φασιστικής απειλής. Οι καλλιτέχνες σε μεγάλο βαθμό απέδειξαν με την συμμετοχή τους πως είναι έτοιμοι, χωρίς συμβατικά άμεσα ή έμμεσα οφέλη, να πλαισιώσουν μια στοχευμένη κινηματική αντιφασιστική πρωτοβουλία.

Ο φασισμός εκδηλώνεται στις μέρες μας με πολύ διαφορετικές μορφές από την εποχή του πρώτου φεστιβάλ μας το 2014. Από την άλλη το ναζιστικό δηλητήριο εξαπλώνεται στα σχολεία και τα γήπεδα, τίποτα δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ο ρατσισμός των κρατικών θεσμών, η έξαρση της έμφυλης βίας και του σεξισμού, η αδιαφορία και το μίσος προς τους ανάπηρους, η γενικότερη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία και η εκδήλωση μορφών βίας σε ολόκληρη την κοινωνία, ακόμα και μέσα στα σχολεία δημιουργούν ένα αβάσταχτο περιβάλλον για πολλές, πολλούς και πολλ@ από εμάς. Οι συνθήκες απόλυτης καταστολής, ποινικοποίησης, διώξεων, προστίμων και θεσμικής κατοχύρωσης του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία, μας ωθεί να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους. 

»Παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια εποχή που επαναδιατυπώνονται οι τρόποι με τους οποίους κατασκευάζονται οι έννοιες ασθένεια, υγεία και κανονικότητα. Η ευαλωτότητα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό κάποιων «άτυχων» συνανθρώπων μας αλλά ένα φυσικοποιημένο εργαλείο εξουσίας με πρόσχημα τη βιολογία ενώ αποτελεί ένα κατεξοχήν βιοπολιτικό ζήτημα. Είμαστε αντιμέτωποι με την επανεμφάνιση φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων σε όλη την επικράτεια με θεσμική κάλυψη, οι επιθέσεις σε μετανάστες/ πρόσφυγες, μαθητές, ΛΟΑΤΚΙ+ και ανάπηρους δεν σταμάτησαν ποτέ. Οι καθημερινές απειλές προς κόσμο του κινήματος αλλά και της τέχνης δεν θα μείνουν αναπάντητες. Είμαστε εδώ για να οργανώσουμε την απάντηση μας.

»Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού (Σάββατο 19/3) αλλά και τον μήνα δράσης κατά του φασισμού, καλούμε στη διοργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ στο Θέατρο Εμπρός και απευθυνόμαστε σε άτομα και ομάδες που βιώνουν τον ρατσισμό να πάρουν μέρος με κάθε τρόπο. Απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζήσει την οργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ- καλούμε σε συμμετοχή πολιτισμικούς ακτιβιστές. Απευθυνόμαστε επίσης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο της τέχνης, θεατρικές ομάδες, καλλιτεχνικές συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων με τα σχολεία και τις δημιουργικές τους ομάδες, εκπολιτιστικούς συλλόγους, μαζικούς κοινωνικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, οργανώσεις και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν και να μας στηρίξουν.

»Καλούμε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάπηρο ή μη να συσπειρωθεί ενάντια στους φασίστες και την τρομοκρατία τους. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες, χορό, συναυλίες, performances, προβολές, δρώμενα και οργανωμένες συζητήσεις».

Συνέλευση - Πρόταγμα

Η Ομάδα του Εμπρός καλεί συγκεκριμένα σε συνέλευση, σήμερα Τετάρτη 9/02, στις 16.00, καθώς και το Σάββατο 12/02, στις 15.00 στο Θέατρο (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή).

Όσο για το ποια είναι η θέση τους, αλλά και το πολιτικό τους πρόταγμα, αυτά τα διευκρινίζουν εξ αρχής:

Θέση: «Η τέχνη είναι πρωτογενής πολιτική ύλη και βασικό εργαλείο ενάντια στις φασιστικές πρακτικές θανάτου, γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις και αντιμάχεται την μονολιθικότητα του δογματισμού και της μη διαλεκτικής σκέψης»

Πολιτικό πρόταγμα: «Η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα αλλά δεν πλαισιώνει ατζέντες. Είναι η ίδια μια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει το λόγο της διαλεκτικά: θέτει ερωτήματα και γίνεται εργαλείο για την πολιτική χειραφέτηση χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη. Έτσι όταν η τέχνη αντανακλά την κοινωνική ανάγκη και την υπηρετεί, αλλά και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής.

Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει. Οι λέξεις, οι νότες, ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στον φόβο και την απάθεια. Ας τα ενώσουμε ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας»
Tο Μέγαρο Μουσικής αναλαμβάνει πολιτιστική δράση στη Βόρεια Εύβοια με το πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια - Οι γέφυρες της μουσικής» και ειδικό σύμβουλο σχεδιασμού τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο.
«Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας»
ART - ΝΕΑ
Ξεκινάει στο «Εμπρός» το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών
Για μια ακόμη φορά από το 2014 στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός πραγματοποιείται 16-20 Μαρτίου το Αντιφασιστικί Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. Όλο το πρόγραμμα.
Ξεκινάει στο «Εμπρός» το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Lamenta: ωδή στον θρήνο και στη ζωή
Η μουσική που εκφράζει τον πόνο για την απώλεια, τον θρήνο, αλλά και τη συνέχεια της ζωής. Και η ιεροτελεστία του πένθους, όπου η καρδιά, το μυαλό και το σώμα συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί.
Lamenta: ωδή στον θρήνο και στη ζωή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας