Στην παρούσα κατάσταση η πραγματοποίησή του θα ήταν «μη εφικτή» και επίσης θα έστελνε «ένα λάθος μήνυμα», τόνιζε η Αυστριακή υφυπουργός Τέχνης και Πολιτισμού, Αντρέα Μάγερ, ανακοινώνοντας πρόσφατα τη ματαίωση, για δεύτερη στη σειρά χρονιά, λόγω της πανδημίας, της επόμενης διοργάνωσης του ξακουστού Χορού της Κρατικής Οπερας Βιέννης που προγραμματιζόταν για τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ενώ θα πρέπει να αναμένεται η ματαίωση και άλλων μεγάλων χοροεσπερίδων στην αυστριακή πρωτεύουσα, στις αρχές της νέας χρονιάς.
Για την ίδια, ο Χορός (κατά τον οποίο συγκεντρώνονται στο κτίριο της Οπερας ώς και 7.300 άνθρωποι) είναι κατ’ εξοχήν γεγονός με τόσο πολλές επαφές μεταξύ ανθρώπων σε πυκνότητα αξεπέραστη από κάθε άλλη εκδήλωση, και σε αυτήν την κατάσταση στην οποία ζούμε ακόμη, θα ήταν ανεύθυνη η πραγματοποίησή του. Και αυτό, παρότι ο Χορός αποτελεί ένα «εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό γεγονός» με προεκτάσεις πολύ πιο πέρα από την Αυστρία και ακόμη και εάν εδώ και μήνες, η Κρατική Οπερα Βιέννης προετοιμαζόταν και επένδυε σ’ αυτόν – παρά τους επικριτές του που μιλούν για ένα μάλλον «αναχρονιστικό γεγονός».
Τα εισιτήριά του είχαν εξαντληθεί ήδη πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο η τελική απόφαση ως προς την πραγματοποίησή του ανήκει στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι στον ίδιο τον θεσμό, που αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα λυρικά θέατρα στον κόσμο.
Σίγουρα, όπως τονίζουν παρατηρητές στην αυστριακή πρωτεύουσα, δεν υπήρξε εύκολη η απόφαση για τη ματαίωση –και μάλιστα για δεύτερη στη σειρά χρονιά– του Χορού, ο οποίος, όπως σημειώνουν, αποτελεί «σήμα κατατεθέν για τη Βιέννη και την Αυστρία ως έθνος πολιτισμού», με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει επίσης «την οικονομική και κοινωνική σημασία αυτών των εκδηλώσεων και πέρα από τα σύνορα της χώρας».
Η Κρατική Οπερα Βιέννης και άλλοι πολιτιστικοί φορείς «κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας» και από την πλευρά της η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τα υποστηρίξει και να διατηρήσει ομαλή την πολιτιστική δραστηριότητα. Στην «παράδοση» της ετήσιας πραγματοποίησης του Χορού της Κρατικής Οπερας Βιέννης, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μόλις η τρίτη φορά τώρα που ματαιώνεται η διοργάνωσή του.
Η πρώτη ήταν το 1991 εξαιτίας του πολέμου του Κόλπου στο Ιράκ, μετά την «Επιχείρηση Καταιγίδα» για την απελευθέρωση του Κουβέιτ, που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 1991 με τους μεγάλους βομβαρδισμούς των Αμερικανών στο Ιράκ, ενώ η δεύτερη ματαίωσή του υπήρξε πέρυσι λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ο Χορός, στο μοναδικού κάλλους κτίριο της Κρατικής Οπερας Βιέννης, αποτελεί το επιστέγασμα κάθε αποκριάτικης περιόδου, με τις χοροεσπερίδες στην αυστριακή πρωτεύουσα να ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 450 και να διοργανώνονται στα δεκάδες ξακουστά και ιστορικά βιεννέζικα ανάκτορα και μέγαρα, συγκεντρώνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες και αποφέροντας στη βιεννέζικη οικονομία σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ, σε έμμεσα ή άμεσα έσοδα.
Ο Χορός υπό τους ήχους της Ορχήστρας της Κρατικής Οπερας Βιέννης, που απαρτίζεται από μέλη της φημισμένης Φιλαρμονικής της Βιέννης, θεωρείται το «δεύτερο εθνικό πολιτιστικό γεγονός για την Αυστρία».
Το πρώτο είναι βέβαια η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης την οποία παρουσιάζει ανέκαθεν από την καθιέρωσή της η βιεννέζικη Φιλαρμονική στο Μέγαρο Μουσικής, δωρεά του μεγάλου Ελληνα ευεργέτη και μαικήνα των τεχνών, Νικόλαου Δούμπα.
Πέρα από την αίγλη του ως κοσμοπολίτικου γεγονότος της χρονιάς σε διεθνή κλίμακα, ο Χορός της Κρατικής Οπερας, που το μεγαλύτερο μέρος του μεταδίδεται απ’ ευθείας από τη δημόσια αυστριακή τηλεόραση και από μια σειρά τηλεοπτικών δικτύων του εξωτερικού, προσφέρεται και ως τόπος κορυφαίων συναντήσεων σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας