• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.3°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.6°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 11.0°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.3°C / 8.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  82%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νίκη για τους ανθρώπους της μουσικής

 • A-
 • A+
«Ναι» και από το Συμβούλιο της Επικρατείας στον οργανισμό για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι Ελληνες δημιουργοί, συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί, ύστερα από πολύμηνο αγώνα δικαιώνονται για την επιλογή τους να συστήσουν τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Επρεπε να φτάσουμε στις παρυφές του 2022 ώστε οι δημιουργοί της μουσικής, συνθέτες, στιχουργοί και άλλοι, να αποκτήσουν επιτέλους, οριστικά και αμετάκλητα, τον δικό τους οργανισμό για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη διαχείρισή τους.

Και με τη βούλα μάλιστα, μετά από απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή το πρωί και αφορά την ΕΔΕΜ, την Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής, του ανεξάρτητου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η «Αυτοδιαχείριση», ο άλλος οργανισμός για τα πνευματικά δικαιώματα, με την κόντρα των δύο πια να φαντάζει και γραφική και κωμικοτραγική. Ειδικά όταν αναλογιζόμαστε την τυραννία της ΑΕΠΙ που κράτησε ολόκληρες δεκαετίες.

«Η δικαίωση της ΕΔΕΜ και των δημιουργών της από το ΣτΕ αποτελεί νίκη για το πνευματικό δικαίωμα στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλους που συνέβαλαν σ’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα», έγραψε στο facebook η Λούκα Κατσέλη, CEO στην ΕΔΕΜ. Από κοντά και ο Φοίβος Δεληβοριάς, από τους πρωτεργάτες της ΕΔΕΜ και από τους... σώφρονες καλλιτέχνες: «Το ΣτΕ αποφάσισε: Νόμιμη η άδεια της ΕΔΕΜ. Δεν πανηγυρίζουμε, γιατί δεν έπρεπε να χαθεί τόσος καιρός. Η γνώμη μου –και η γνώμη της ΕΔΕΜ– δεν αλλάζει: αγαπητοί συνάδελφοι της Αυτοδιαχείρισης, πάμε –επιτέλους!– μαζί».

Η ΕΔΕΜ στην ανακοίνωσή της δηλώνει, ασφαλώς, ικανοποιημένη: «Οι Ελληνες δημιουργοί, μετά από πολύμηνο αγώνα, δικαιώνονται για την επιλογή τους να συστήσουν και να εκπροσωπηθούν από το δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, μακριά από εμπλοκές και παθογένειες του παρελθόντος. Η ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε στο ανώτατο επίπεδο και ήταν απόλυτα σαφής...... με βάση τον αριθμό των μελών της και το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της, η ΕΔΕΜ είναι ένας απόλυτα βιώσιμος Οργανισμός. Η μάταιη προσπάθεια της Αυτοδιαχείρισης να αποτρέψει τους δημιουργούς από το να διαλέξουν αυτοί ποιος ΟΣΔ θα διαχειρίζεται τα δικά τους δικαιώματα κατέρρευσε».

Το Σωματείο Δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ εμφανίστηκε με φιλειρηνικές διαθέσεις σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. «Σεβαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα την απόφαση της Αυτοδιαχείρισης να μην μιλά με την ΕΔΕΜ για ένωση μέχρι να τελειώσει ο αγώνας της στο ΣτΕ εναντίον της τελευταίας. Θεωρούμε πως τώρα που –χωρίς καμιά αμφισβήτηση πια– η ΕΔΕΜ ήταν εξ αρχής ένας απόλυτα σύννομος ΟΣΔ, η ένωση δεν πρέπει να αργήσει άλλο. Ο ελληνικός νόμος και οι οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης περί συγχωνεύσεων και όχι οι σκληρές δικαστικές διαμάχες θα κρίνουν το καλό κοινό μας μέλλον και θα δώσουν τέλος στην άδικη ταλαιπωρία μας».

Το ΑΣΜΑ 450+ λέει κάτι ακόμα που αφορά τον κόσμο, όλους εμάς, και είναι το πιο σημαντικό: «Ξαναδιατυπώνουμε ως Ελληνες δημιουργοί το πάγιο αίτημά μας –και αίτημα της ΕΔΕΜ– να ξεκινήσει η κοινή είσπραξη των δυο οργανισμών από αύριο κιόλας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρούμε την αγορά και να βρισκόμαστε οι ίδιοι στην απόλυτη ανέχεια».

Είχαμε και δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, βουλευτού Αχαΐας και τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Το πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έδωσε τη δυνατότητα και τα εργαλεία να σπάσει το χρονίζον απόστημα της ΑΕΠΙ, να διασφαλιστεί το αρχείο με τα δεδομένα των πνευματικών έργων των δημιουργών, να κρατηθεί ζωντανό το σύστημα είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων τους και τελικά, να αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τι θέλουν για τη διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

Ως αποτέλεσμα στη θέση της ΑΕΠΙ δημιουργήθηκε, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς σύμπνοιας μεταξύ των δημιουργών που επιτεύχθηκε την άνοιξη του 2019, η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής. Την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση δεν στήριξε, ούτε κοινοβουλευτικά ούτε πολιτικά, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και τόσες άλλες που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εκλογές, ως κυβέρνηση, επιδίωξε να την ακυρώσει, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της υπουργού Πολιτισμού στα ελάχιστα διοικητικά βήματα που απέμεναν. Ωστόσο, κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις όλων των δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, αναγκάστηκε να “ανακρούσει πρύμναν” και σύρθηκε, εκούσα άκουσα, να την εφαρμόσει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Το πιο γνωστό μουσικό περιοδικό αυτό το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»
Το πρώτο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Rolling Stone κυκλοφορεί με το φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών Σαββατοκύριακο».
Το πιο γνωστό μουσικό περιοδικό αυτό το Σάββατο με την «Εφ.Συν.»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
Ο Σταύρος Σιόλας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις νέες του εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου και τον νέο του δίσκο σε συνεργασία με την Μάγδα Βαρούχα με τίτλο «Ξέρω μια χώρα».
«Οι εποχές δεν είναι αθώες»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ετοιμάζονται για «οικολογική» περιοδεία και το εννοούν!
Πιο σύντομες πτήσεις καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα καύσιμα, ηλιακούς συλλέκτες μέσα στον χώρο της συναυλίας και ειδικό «κινούμενο πάτωμα» ετοιμάζει το βρετανικό συγκρότημα για την περιοδεία του.
Ετοιμάζονται για «οικολογική» περιοδεία και το εννοούν!
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Δεν έχουμε κουλτούρα συναυλίας χωρίς τραπέζι, ποτό και τσιγάρο»
Ο Κώστας Λειβαδάς μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Περιοδεία εντός» και τη συνεργασία του με αγαπημένους του συναδέλφους.
«Δεν έχουμε κουλτούρα συναυλίας χωρίς τραπέζι, ποτό και τσιγάρο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας