• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.3°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 4.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.7°C / 8.2°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 10.4°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 8.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  86%
Arthur Mola/Invision/AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμάζονται για «οικολογική» περιοδεία και το εννοούν!

 • A-
 • A+
Οι φοβεροί Βρετανοί για την παγκόσμια τουρ τους, το 2022, δεσμεύτηκαν για 50% χαμηλότερες εκπομπές CO2 αναλαμβάνοντας σειρά εντυπωσιακών πρωτοβουλιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Τα νέα γύρω από τους Coldplay είναι πολλά, καλά και κακά. Στα καλά ότι έβγαλαν νέο άλμπουμ και βγαίνουν για παγκόσμια περιοδεία. Στα κακά ότι για ακόμα μια φορά η Αθήνα δεν βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς τους. Δεν έχουν έρθει ποτέ στη χώρα μας για συναυλία οι Coldplay και ας μετρούν δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της μουσικής. Με άλλα λόγια, πρέπει να ταξιδέψουμε πάλι στο εξωτερικό αν θέλουμε να τους δούμε live. Και ειδικά αυτή τη φορά ετοιμάζουν μια «πράσινη» περιοδεία, οικολογική.

Αλλά, μισό λεπτό, να σας πω πρώτα για το άλμπουμ τους. Λέγεται «Music Of The Spheres» και ακούγεται, τηρουμένων των αναλογιών, με μεγάλο ενδιαφέρον. Εχει φυσικά τρία-τέσσερα stadium κομμάτια με δομή τέτοια ώστε να ξεσηκώνει τα πλήθη στις μεγάλες συναυλίες τους στα στάδια, αλλά υπάρχουν και οι πιο χαμηλότονες μπαλάντες όπως το «Let Somebody Go», στο οποίο ο Chris Martin τραγουδά μαζί με τη Selena Gomez. Μέχρι και λίγο γκόσπελ περιέχει σε ένα κομμάτι με τίτλο μια... καρδιά σαν εκείνες που στέλνουμε με το κινητό μας. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι οι Coldplay θα έβγαζαν ένα τόσο καλό άλμπουμ, ένα άλμπουμ που παίρνει τέσσερα στα πέντε αστέρια.

Ανέκαθεν πάντως οι Coldplay είχαν οικολογικές ευαισθησίες κι ενδιαφέρονταν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ετσι για την παγκόσμια περιοδεία τους το 2022 δεσμεύτηκαν για 50% χαμηλότερες εκπομπές Cο2 αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Καταρχάς σχεδίασαν με τέτοιο τρόπο την περιοδεία ώστε να κάνουν κάθε φορά πιο σύντομες πτήσεις καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα καύσιμα. Ξεκινούν στις 18 Μαρτίου από την Κόστα Ρίκα και με ενδιάμεσους σταθμούς, μεταξύ άλλων, το Μεξικό, τις ΗΠΑ αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης θα καταλήξουν στη Βραζιλία. Δεσμεύτηκε μάλιστα το συγκρότημα να πληρώσει ό,τι παραπάνω χρειαστεί ώστε το αεροπλάνο να καταναλώνει βιώσιμα καύσιμα.

Στις συναυλίες τους τώρα, στα μεγάλα στάδια που θα εμφανίζονται θα τοποθετούν από την προηγούμενη ημέρα ηλιακούς συλλέκτες παντού μέσα στον χώρο (στα σκέπαστρα των κερκίδων, στη σκηνή κ.α.) ώστε να παράγεται η απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται η παράσταση. Το stage στο οποίο θα ανεβαίνουν θα κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα και βιώσιμα υλικά, όπως μπαμπού και ανακυκλωμένο χάλυβα.

Το πιο εντυπωσιακό έχει σχέση με την αρένα που θα βρίσκεται μπροστά από τη σκηνή, εκεί που θα συνωστίζονται όρθιοι οι θαυμαστές τους. Φτιάχνουν λοιπόν ένα ειδικό «κινούμενο πάτωμα» το οποίο θα παράγει ενέργεια όσο ο κόσμος χορεύει και χοροπηδάει πάνω του.

«Οσο περισσότερο θα κινούνται οι άνθρωποι τόσο περισσότερο θα βοηθούν» είπε ο Chris Martin στο BBC. «Αυτή τη φορά θα το εννοώ κυριολεκτικά όταν θα λέω “τώρα θέλω να αρχίσετε να χοροπηδάτε πάνω-κάτω”. Διότι, αν ο κόσμος κάθεται ήσυχος, τότε τα φώτα θα σβήνουν». Οχι ότι θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο... Επίσης, το κομφετί που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι βιοδιασπώμενο. Οσο για τα ειδικά βραχιολάκια που φορούν στο χέρι τους οι θεατές, 1ον) θα μειωθεί κατά 80% η παραγωγή τους και 2ον) θα κατασκευαστούν από λιπασματοποιημένα υλικά ενώ πολλά από αυτά θα επαναχρησιμοποιούνται. Επιπλέον, η μπάντα «θα προσπαθήσει να εξαφανίσει την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερού μίας χρήσης» στις συναυλίες της.

Παροχές θα υπάρχουν και στους θεατές που διαθέτουν οικολογική συνείδηση. Το συγκρότημα θα δημιουργήσει μια εφαρμογή στην οποία οι θεατές θα μπαίνουν και αποδεικνύοντας ότι θα φτάσουν στην πόλη που θα διοργανώνεται η εκάστοτε συναυλία με ταξίδι χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θα λαμβάνουν εκπτώσεις στα εισιτήριά τους.

Και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: το συγκρότημα δεσμεύτηκε πως για κάθε εισιτήριο που θα πουλάει θα φυτεύει κι ένα δέντρο. Αν σκεφτούμε πως στην προηγούμενη περιοδεία τους έδωσαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια εισιτήρια καταλαβαίνουμε πως οι Coldplay θα δημιουργήσουν δάση απέραντα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Αλίμονό μας αν είναι ρετρό το συναίσθημα...»
Τα τέσσερα σπουδαία ελληνικά ονόματα της εναλλακτικής σκηνής Παιδιά της Παλαιότητας, Melentini, Tango with Lions και Λάμδα παίζουν σε εναλλασσόμενα σετ σε μία βραδιά στο Gagarin.
«Αλίμονό μας αν είναι ρετρό το συναίσθημα...»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Με Spitfire αεροπλάνο οι Iron Maiden στο ΟΑΚΑ
Οι θρυλικοί χεβιμεταλάδες υπόσχονται ένα φαντασμαγορικό κι εντυπωσιακό σόου με ένα Spitfire αεροπλάνο επί σκηνής, τον Icarus, τη μασκότ τους Trooper Eddie, αλλά και φωτιές και πυροτεχνήματα..
Με Spitfire αεροπλάνο οι Iron Maiden στο ΟΑΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Στα 30 του, πιο εντυπωσιακό από ποτέ
Το γνωστό φεστιβάλ έχει γενέθλια και θα τα γιορτάσει από τις 9 Ιουλίου φέρνοντας από τον Andrea Bocelli μέχρι τους Chucho Valdés, Paquito D’Rivera, Al Di Meola, Jack Savoretti, Bob Geldof, αλλά και με εξίσου...
Στα 30 του, πιο εντυπωσιακό από ποτέ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Μαγική βραδιά με υπογραφή Nick Cave
Δυο ώρες γεμάτες με τα τραγούδια του Nick Cave που δεν σταμάτησε να κινείται ούτε λεπτό, τραγουδούσε, όργωνε τη σκηνή, έπαιζε πιάνο, κατέβαινε στον κόσμο και έδινε κάθε λεπτό τον παλμό της συναυλίας.
Μαγική βραδιά με υπογραφή Nick Cave

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας