• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%

Κάτια Μπουνιατισβίλι

ΦΩΤ.: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεσιτάλ Μπουνιατισβίλι και Πογκορέλιτς

 • A-
 • A+
Οι εκτελέσεις ήχησαν τεχνικά αψεγάδιαστες, δοσμένες με ασύλληπτη, δίχως όρια δεξιοτεχνική δεινότητα και τεχνικό έλεγχο που έκοβαν την ανάσα.

Με τρία απανωτά ρεσιτάλ υπερδιάσημων πιανιστών, ομαδοποιημένα υπό τον αγγλόφωνο τίτλο «Piano masters», εγκαινίασε δυναμικά το κρατικό Μέγαρο Μουσικής την καλλιτεχνική περίοδο 2021-22 στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Λαμπεροί εκπρόσωποι σαφώς διαφορετικών ηλικιακών γενεών, γνωστοί στο πιστό κοινό του Μεγάρου από την πλούσια δισκογραφία τους και, βεβαίως, από παλαιότερες αθηναϊκές εμφανίσεις τους, ο 49χρονος Ρώσος, παιδί θαύμα περασμένων δεκαετιών Γεβγκένι Κίσιν (24/9), η 34χρονη Γεωργιανή Κάτια Μπουνιατισβίλι (26/9) και ο 62χρονος Γιουγκοσλάβος/Κροάτης Ιβο Πογκορέλιτς (30/9) προσέλκυσαν πολυμελή ακροατήρια.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι στη μεγάλη αίθουσα συνέρρευσαν από πολύ παλαιούς, γνωστούς έως τελείως καινούργιους, ηλικιακά νέους φιλόμουσους. Οι τρεις καλλιτέχνες πρότειναν επιλογές βασικού, ρομαντικού κυρίως ρεπερτορίου: ο Κίσιν ερμήνευσε έργα Μπαχ, Μπετόβεν και Σοπέν, η Μπουνιατισβίλι μια ετερόκλητη ανθολογία αποτελούμενη από εναλλασσόμενα κομμάτια των Σατί, Σοπέν, Μπαχ, Σούμπερτ, Σούμπερτ-Λιστ, Κουπρέν, Μπαχ-Λιστ και Λιστ, ενώ ο Πογκορέλιτς εστίασε αποκλειστικά στον Σοπέν.

Παρακολουθήσαμε τις ερμηνείες των δυο τελευταίων πιανιστών αποκομίζοντας από αυτές αμήχανες εντυπώσεις, κυρίως λόγω της απερίφραστης εκκεντρικότητάς τους. Από την άλλη, βεβαίως, συνειδητοποιεί κανείς ότι στις περιπτώσεις σολίστ τέτοιου διαμετρήματος, προβολής και μακράς παρουσίας, πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφενός το να προβάλουν μια δική τους, πειστικά εδραιωμένη και διατυπωμένη ερμηνευτική ιδιοπροσωπία, αφετέρου το να μπορούν να προσεγγίζουν το ίδιο, βασικό –όσο κι αν είναι τεράστιο- ρεπερτόριο αντλώντας από μέσα τους πειστικά ανανεωτικές ερμηνείες που να διαθέτουν ενδιαφέρον και, βεβαίως, να μην είναι ρουτινιάρικες.

Στις 26/9, η Κάτια Μπουνιατισβίλι έπαιξε σε διαρκείς εναλλαγές δώδεκα κομμάτια εκτεινόμενα από το γερμανικό μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα αλλά με δεσπόζον κέντρο τον ρομαντικό 19ο: «Γυμνοπαιδία αρ.1» του Σατί, από ένα «Πρελούδιο», «Σκέρτσο» και μία «Πολωνέζα» και «Μαζούρκα» του Σοπέν, την «Αρια στη χορδή σολ» του Μπαχ, έναν «Αυτοσχεδιασμό» του Σούμπερτ, τη «Σερενάτα» του Σούμπερτ σε μεταγραφή Λιστ, «Τα μυστηριώδη οδοφράγματα» του Κουπρέν, ένα «Πρελούδιο & φούγκα» του Μπαχ, την «Παρηγοριά» και την «Ουγγρική ραψωδία αρ.2» του Λιστ.

Οι εκτελέσεις ήχησαν τεχνικά αψεγάδιαστες, δοσμένες με ασύλληπτη, δίχως όρια δεξιοτεχνική δεινότητα και τεχνικό έλεγχο που έκοβαν την ανάσα. Ταυτόχρονα διέπονταν από επίδειξη ενός πνεύματος άκρας εκζήτησης που εκφραζόταν κυρίως μέσα από επιτηδευμένο, τεταμένα μανιερίστικο χειρισμό ταχυτήτων, δυναμικών και άρθρωσης.

Δίχως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα ότι το ακρόαμα ήταν παντελώς στερημένο γοητείας και ενδιαφέροντος, όλα παίζονταν στα άκρα: είτε πάρα πολύ απαλά, τρυφερά, αισθησιακά και πάρα πολύ αργά σε βαθμό που λυόταν οι μουσικός ειρμός αποδιοργανώνοντας νοηματικά τις διαλεκτικές στο εσωτερικό της μουσικής γραφής, είτε πάρα πολύ γρήγορα και βάναυσα, βιάζοντας αυτάρεσκα και απερίφραστα την εκδίπλωση της μουσικής, γεγονός που, μοιραία, προσέδιδε στο ακρόαμα μιαν υστερική έως γελοιογραφική νευρικότητα, θυμίζοντας υπόκρουση σε κωμικό κινούμενο σχέδιο….

Ιβο Πογκορέλιτς

ΦΩΤ.: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Στις 30/9 ο Ιβο Πογκορέλιτς πρόσφερε ένα πρόγραμμα αποτελούμενο αποκλειστικά από συνθέσεις του Σοπέν: «Σονάτα αρ.3», «Φαντασία, έργο 49», «Πολωνέζα-Φαντασία, έργο 61» και «Βαρκαρόλα, έργο 60». Αντιμέτωπος με καθαρόαιμα ρομαντικό ρεπερτόριο, πεμπτουσιακή έκφραση του πιο καλλιεργημένου, μύχιου συναισθήματος, ο πιανίστας επέλεξε να διαπλάσει ερμηνείες συγκινησιακά κάπως αποστειρωμένες, αποστασιοποιημένες από το βασικό και αναμενόμενο από κάθε ερμηνεία της μουσικής του Πολωνού συνθέτης.

Πρωτίστως ορθολογικά οργανωμένο, ακριβές και διάφανο, το παίξιμό του φώτισε με μοναδική μαεστρία τη γραφή επιστρατεύοντας τεράστιο φάσμα διαφοροποιήσεων στον χειρισμό της χροιάς του ήχου, της ρευστότητας της φραστικής, των αυξομειώσεων στις δυναμικές και τις ταχύτητες.

Δοσμένο αυστηρά, με πολύ συγκρατημένο συναίσθημα, το αποτέλεσμα διέθετε καθαρότητα στην ανάδειξη του οριζόντιου και κάθετου συντακτικού της μουσικής γραφής, στοχαστικότητα και ευγένεια που, τελικά, παρέπεμπαν στον Μπαχ ή στον Μπετόβεν και όχι στον Σοπέν. Βεβαίως, όπως και στην περίπτωση της Μπουνιατισβίλι, μετά το τέλος του ρεσιτάλ το ακροατήριο ξέσπασε σε ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Η «Συμφωνία των θλιμμένων ασμάτων» του Γκούρετσκι, από τον Γιώργο Πέτρου
Την περίφημη «Συμφωνία αρ.3, των θλιμμένων ασμάτων» του Πολωνού Χένρικ Γκούρετσκι επέλεξαν ως κεντρικό έργο της φετινής πασχαλινής συναυλίας τους η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και ο καλλιτεχνικός της...
Η «Συμφωνία των θλιμμένων ασμάτων» του Γκούρετσκι, από τον Γιώργο Πέτρου
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ο Καβάκος διευθύνει την ΚΟΑ σε Μότσαρτ
Ο καταξιωμένος μουσικός διηύθυνε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη «Συμφωνία αρ.41, του Διός» του Μότσαρτ σε συναυλία που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το Μέγαρο Μουσικής.
Ο Καβάκος διευθύνει την ΚΟΑ σε Μότσαρτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας