• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.8°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 17.0°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 14.6°C
  0 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.1°C / 13.7°C
  3 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπάρχει ακόμα Καμεράτα (κι αν υπάρχει είναι η ίδια);

 • A-
 • A+
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού για το θέμα της Ορχήστρας, το απολύτως θολό καθεστώς λειτουργίας της, τον αναδρομικό οικονομικό έλεγχο και τη μη καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων της κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το θέμα της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, για το καθεστώς λειτουργίας της, τον αναδρομικό οικονομικό έλεγχο και την καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων της, κατέθεσαν η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ακόμα 29 βουλευτές του κόμματος.

Αφορμή για την ερώτηση έδωσε η συμμετοχή της Καμεράτα υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου στην παράσταση (21-23/9) στο Ηρώδειο «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις», με τη Μόνικα Μπελούτσι. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, «αυτή η συμμετοχή δημιουργεί σοβαρό θέμα στη διαχείριση των προβλημάτων του σχήματος από το υπουργείο Πολιτισμού και βέβαια αυξάνει το χρέος της Ορχήστρας προς τους εργαζομένους και το Δημόσιο – εφόσον ο ακέφαλος Οργανισμός δεν μπορεί να καταβάλλει ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές».

Υπενθυμίζουν βέβαια ότι «στις 28 Ιουνίου 2021 ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ορίζει τη λύση και εκκαθάριση του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας (ΜΕΟΕ), ΝΠΙΔ εποπτευόμενου και επιχορηγούμενου από το ΥΠΠΟΑ, στο οποίο υπάγεται η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής Καμεράτα. Λίγες ημέρες μετά, η υπουργός δήλωσε στη Βουλή πως η Ορχήστρα έχει πάψει να λειτουργεί από το 2015».

Εύλογα λοιπόν αναρωτιούνται οι 30 συνυπογράψαντες την ερώτηση πώς «ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Πέτρου –χωρίς δικαίωμα νόμιμης εκπροσώπησης της Ορχήστρας– συνεχίζει να οργανώνει παραγωγές και ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας υπό θολό καθεστώς, μέσω ελληνικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών, αυξάνοντας κάθε μέρα το χρέος της Ορχήστρας (μισθοί, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές). Οι εταιρείες αυτές καρπώνονται το brand name της Ορχήστρας, ενώ δεν υπάρχουν έσοδα για τον Οργανισμό».

«Υπενθυμίζουν» ακόμα στην υπουργό πως «περιουσία της Ορχήστρας δεν υπάρχει για να καλύψει τις συσσωρευμένες νόμιμες απαιτήσεις των εργαζομένων στην Ορχήστρα. Αρα εμπαίζει τόσο τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν οικονομικές αξιώσεις με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, όσο και αυτούς που εξακολουθούν να "εργάζονται", όταν λέει πως η καταβολή των δεδουλευμένων τους θα τακτοποιηθεί στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του φορέα».

Και, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας, παρατηρούν πως «ουσιαστικά δεν εξασφαλίζει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, προσφέρει ασυλία στο προηγούμενο Δ.Σ., ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του προέδρου του. Δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με το brand name της Ορχήστρας και δεν παρέχει στοιχεία για την απασχόληση των εργαζομένων σε άλλους εποπτευόμενους φορείς».

Επειτα από όλα αυτά τα εξαιρετικά σοβαρά που δεν επισημαίνονται για πρώτη φορά, αφού οι απλήρωτοι μουσικοί ή και οι πρώην εργαζόμενοι έχουν κάνει δεκάδες καταγγελίες και συνεντεύξεις Τύπου, ματαίως για την ώρα, οι 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού τα εξής:

1. Πότε θα γίνει έλεγχος στη «λειτουργία» της Ορχήστρας;
2. Πώς θα εξασφαλιστούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων – τα οποία τους έχουν επιδικαστεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις;
3. Πότε επιτέλους θα βγει η υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίσει την τροπολογία, θα ξεκινήσει την εκκαθάριση της Ορχήστρας και θα επιτρέψει τη μεταφορά των εργαζομένων σε άλλους φορείς εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟΑ;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Και μια πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού που αξίζει «μπράβο και μόνο μπράβο»
Άμεση εκκίνηση των ενεργειών από το ΥΠΠΟ προκειμένου να χαρακτηριστεί Νεώτερο Μνημείο η συλλογή της πρώην ΑΕΠΙ ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη.
Και μια πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού που αξίζει «μπράβο και μόνο μπράβο»
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Το «Ποτάμι» εκβάλλει στον «Παρνασσό»
«Το ποτάμι» ολοκληρώνει το ταξίδι του μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία και παρουσιάζεται αύριο σε μια βραδιά που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Το «Ποτάμι» εκβάλλει στον «Παρνασσό»
ART - ΝΕΑ
Επισήμως «νεότερο μνημείο» η συλλογή της ΑΕΠΙ
Η ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και η εξέλιξή της ελληνικής μουσικής τον 20ο αιώνα ήταν τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό της ΑΕΠΙ ως νεότερο μνημείο.
Επισήμως «νεότερο μνημείο» η συλλογή της ΑΕΠΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Ένας μύθος, μια ιστορική ορχήστρα κι ένας μουσικός άθλος
Ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ είναι μία από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής: πολυβραβευμένος μαέστρος, πιανίστας, παιδαγωγός και συγγραφέας.
Ένας μύθος, μια ιστορική ορχήστρα κι ένας μουσικός άθλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας